Annonce

Venstres støtter jubler over plan

Arbejdsgivere og erhvervsorganisationer udtrykker umiddelbar begejstring for 2025-plan. Men mere vil have mere.
Imens venstrefløjen, fagbevægelsen og andre raser over regeringens 2025-plan, er der helt anderledes glæde at hente hos arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer.

Organisationerne kalder blandt andet planen for at være en god retning for Danmark, men lægger ikke skjul på, at de gerne have ønsket flere skattelettelser og yderligere nedskæringer på velfærdsordninger.

DI: Plan sætter en god retning
Hos DI, det tidligere Dansk Industri, er direktør Karsten Dybvad begejstret for udsigten til skattelettelser, som i mange år har været højt på organisationens ønskeliste.

- Virksomhederne har brug for flere dygtige medarbejdere, så vi kan skabe ny vækst i Danmark. Med en lavere skat på arbejde kan vi få endnu flere danskere til at yde en ekstra indsats – til gavn for os alle, siger Karsten Dybvad, der dog havde håbet på flere stramninger af blandt andet pensionsalder.

- DI og vores virksomheder havde gerne set, at regeringens plan på flere felter gik endnu længere. Med flere reformer, som flytter danskere fra passiv forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet, og en mere konkurrencedygtig selskabsskat, siger han.

Landbruget: Planen ligner vores egen
Hos en af Venstres traditionelle, nære samarbejdspartnere,  Landbrug & Fødevarer, udtrykker man glæder for, at regeringen vil arbejde for at få flere danskere i arbejde, øge konkurrenceevnen og bane vejen for vækst i det private

- Vi er glade for, at regeringen har så klart fokus på at sikre væksten de kommende ti år. Det er helt nødvendigt for vores velfærd, at flere danskere kommer i arbejde, at virksomhederne får bedre konkurrencevilkår og, at flere uddannes til at tage de job, der opstår i private virksomheder, når væksten tager til som forventet, siger landbrugets direktør, den tidligere socialdemokratiske minister Karen Hækkerup.

Landbruget ønsker også at hæve arbejdsudbuddet, blandt andet ved skære i overførselsindkomster, afskaffe offentlige ansattes overenskomstsikrede frokost og ved at afskaffe St. Bededag som ferie.

- Når det gælder udbuddet af arbejdskraft, mener jeg ikke, regeringen er ambitiøs nok. Man kan gøre langt mere, så virksomheder har adgang til arbejdskraft med de rette kompetencer. Vi må ikke risikere, at virksomheder - som under det seneste opsving - tvinges til at sige nej til ordrer og dermed kommer til at sende arbejdspladser ud af landet, siger Karen Hækkerup.

Dansk Erhverv: Plan løfter ambitionsniveauet
Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mener man, at Danmark lider under lavvækst, mangel på investeringer og svag udviklingen i vores produktivitet. Men at regeringens 2025-plan er den rigtige kur. Dansk Erhverv mener, at reformerne samlet set vil gavne Danmark ved at skabe nye arbejdspladser og sætte skub i økonomien.

- Regeringens udspil vil samlet set skabe vækst og udvikling i Danmark til stor gavn for vores velstand og velfærd. Derfor er vi meget positive over for indholdet i planen, siger administrerende direktør Jens Klarskov, der håber på, at der hurtigt vil opnås politisk enighed om at gennemføre vækstreformer.

Forslagene om at lette topskatten vil gøre det langt mere attraktivt at arbejde for de fleste beskæftigede, og det er der hårdt brug for. Det er også yderst positivt, at regeringen lægger op til et fradrag for egenkapitalinvesteringer og initiativer, der gør det lettere for iværksættere. Det er der også hårdt brug for, da vi befinder os i en investeringskrise, mener Jens Klarskov.

Cepos: Millionærer skal også have en skattelettelse
Hos den borgerlige tænketank Cepos, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen, at regeringen også skal lempe topskatten for dem der tjener mere end en million kroner.

”Det vil stort set ikke rykke på uligheden, hvis man også letter topskatten for de, der tjener over en million kroner. Danmark er udfordret af lavvækst. Derfor må de mest produktive danskere også arbejde ekstra.”

Det koster ifølge Cepos ”kun” statskassen 800 millioner kroner og vil få flere danskere til at arbejde mere, fastholder tænketanken, på trods af flere studier der viser det modsatte.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet