Vestager: Brug for ordnede forhold i platformsindustrien

Ny teknologi er kommet for at blive, men den er ingen undskyldning for at underbetale arbejdere, lyder det fra den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager.
Platformsøkonomi er kommet for at blive. Derfor bliver arbejdsforhold et kernespørgsmål at få gjort noget ved.

Virksomhederne skal ikke bruge deres digitale løsninger som en undskyldning for at underbetale medarbejderne.

Det siger den danske EU-kommissær Margrethe Vestager i et interview med Fagbladet 3F.

"Mangel på sygeforsikring, ingen løn under sygdom, ingen efteruddannelse, mangel på pension, meget lav timeløn. Timingen er god til at at sikre ordnede forhold, inden det bliver en kæmpestor ting," siger hun i interviewet.

Opgør med falske selvstændige

Det er især platform-selskabernes brug af såkaldte "falske selvstændige", som Margrethe Vestager mener er problematisk.

I stedet for at ansætte medarbejderne som alle andre, kalder selskaberne deres medarbejdere for eksempelvis partnere, og slipper dermed for at betale dem forsikringer, løn under sygdom eller et opsigelsesvarsel.

Hun mener, at selskaberne i deres retorik gemmer sig bag ved, at de er digitale, men at ydelsen jo er den samme.

“Jeg kan huske engang, hvor købmanden bragte varer ud. Det glemte vi i nogle årtier. Nu kommer det så igen i en digital klædedragt. Men det ændrer ikke grundlæggende ved, at der er tale om en serviceydelse, der skal leveres. Og så har vi en diskussion om, hvem der skal have del af den værdi, der bliver skabt,” siger hun.

Varsler initiativer

EU har generelt ikke ret til at blande sig i medlemslandenes arbejdsmarkedspolitik. Derfor er der også begrænsninger på, hvad man i EU-systemet kan gøre ved problemet.

Men Margrethe Vestager varsler, at EU-kommissionen nu vil komme med en række initiativer på området. Det handler blandt andet om at ændre EU’s konkurrenceregler, så platformsmedarbejderne kan organisere sig i en fagforening.

Et andet initiativ handler om de data, som virksomhederne bruger, der blandt andet afgør hvor mange medarbejdere virksomhederne kalder på arbejde, og hvordan de aflønnes.

Beslutninger som i almindelige virksomheder tages af en direktion eller en bestyrelse, men som i mange platformsfvirksomheder afgøres af en algoritme.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce