Vestager efter kritik: Jeg er tilbage som EU-kommissær 8. december

Nu lover Vestager at vende tilbage til kommissionen om senest tre uger - med mindre hun overrumpler alle og scorer eftertragtet EU-bankpost
Foto: Jennifer Jacquemart/European Union
EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.
Margrethe Vestager tog orlov fra EU-kommissærjobbet 5. september. Det gjorde hun for at hellige sig kampen om hvervet som formand for Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

Men en afgørelse af, hvem der skal have formandsposten, trækker ud. De helt afgørende lande, Tyskland og Frankrig, nøler.

For et par måneder siden havde Vestager en reel chance for at score EU-bankposten, men det ser mere og mere vanskeligt ud. Og nu er tålmodigheden - som beskrevet i Netavisen Pio onsdag - ved at slippe op.

Schaldemose med en så-godt-som opfordring

Socialdemokratiets spidskandidat ved næste års EU-Parlamentsvalg, Christel Schaldemose, sagde tidligere på ugen, at det er stærkt uheldigt, at Danmark står uden EU-kommissær nu på 3. måned.

Schaldemose opfordrede på den baggrund til, at “man” burde overveje at opfordre Margrethe Vestager til at trække sig som EU-kommissær nu - otte måneder før kommissær-perioden udløber.   

Tirsdag aften gav statsminister Mette Frederiksen (S) udtryk for, at også hendes tålmodighed er ved at slippe op:

Det har stået på, synes jeg allerede nu, lidt for længe

“Jeg kommer ikke til at udtale mig om udnævnelser af en dansk kommissær til sommer. Men i forhold til Den Europæiske Investeringsbank, så håber jeg selvfølgelig på en afklaring, meget, meget, meget snart. Det har stået på, synes jeg allerede nu, lidt for længe,” sagde statsministeren tirsdag aften til  Ekstra Bladet.

Dropper orloven om senest tre uger

Kritikken - både den direkte og den indirekte - gør tilsyneladende indtryk på Margrethe Vestager.

I al fald siger hun nu, at selv om EU’s finansministre ikke får truffet en afgørelse om bankformandsposten på deres næste møde, som er planlagt til den 8. december, så dropper hun sin kommissær-orlov fra senest fra samme dag:

“Så jeg håber, at der bliver truffet beslutning her på næste møde i Ecofin (Betegnelsen for rådsmøde mellem EU’s finansministre, red.) Ellers så er jeg selvfølgelig tilbage på pinden som kommissær, det er klart,” siger Margrethe Vestager sent onsdag eftermiddag til Ekstra Bladet.

Ellers så er jeg selvfølgelig tilbage på pinden som kommissær, det er klart

Hun giver over for avisen udtryk for, at hun om nogen er frustreret over, at det trækker ud med en afgørelse af hvem, der skal besætte formandsposten i EIB.

Løkke har lukket døren 

Måske netop fordi det ser mere end broget ud med bank-formandsposten, så har Margrethe Vestager åbnet op over for muligheden af, at hun kan tage en tredje periode som dansk EU-kommissær.

Men den dør er lukket. Vestager bliver ikke forlænget.

Det har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i den grad fastslået allerede i sidste uge.

Status er herefter:

  • Margrethe Vestager er ved at tabe bank-formandsposten på gulvet.
  • Hun bliver ikke dansk EU-kommissær i en tredje periode.
  • Vestager er mere eller mindre direkte blevet opfordret til at trække sig som EU-kommissær nu. Otte måneder før tid.
  • Vestager kommer nu sine kritikere i møde og meddeler, at hun stopper sin orlov senest 8. december - med mindre hun overrumpler alt og alle og scorer formandsposten i EIB.

Margrethe Vestager har orlov fra posten som EU's konkurrencekommissær. Hun er tillige en af EU-kommissionens fem næstformænd.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce