Vi taler om det grå guld ved skåltaler, men når dagligdagen melder sig, så er guldet ikke så værdsat. Den nye seniortænketank kommer på hårdt arbejde, når den skal få seniorer til at blive flere år på arbejdsmarkedet.
Regeringen nedsatte tidligere i år en ny tænketank, med Harald Børsting i spidsen som formand, der skal se på hvordan flere kan få ”et længere og godt seniorarbejdsliv”.
Jeg tror desværre, at begge forhold gør sig gældende.
Lige nu kan regeringen næsten ikke få armene ned, fordi beskæftigelsen blandt seniorer stiger. Ja, de fleste seniorer fortsætter i job, nu hvor efterlønsalderen stiger. Også dem med ondt i ryggen eller et dårligt knæ. For de slidte giver det en hverdag med mange smerter og meget lidt overskud, når arbejdsdagen er forbi. Men er det værdigt, og kan det fortsætte?
Der er grænser for, hvor mange flere år man kan presse ud af nedslidte lønmodtagere
Derudover er vi også nødt til at fokusere på lønmodtagernes arbejdsmiljø og den store sociale ulighed, der ligger i hvilket arbejde du har haft efter folkeskolen. For dårligt arbejdsmiljø har stor betydning for livskvalitet, alder, sygefravær og i sidste ende også hvor lang tid du kan være på arbejdsmarkedet. Iflg. En LO undersøgelse fra 2016, fortæller 50 procent af LO’s medlemmer oplever ugentlige smerter i forbindelse med arbejdsdagen og 20 procent tager ugentlig smertestillende medicin for at klare arbejdsdagen.
18 procent af LO’s medlemmer forladt arbejdsmarkedet som følge af nedslidning, inden deres 60 års fødselsdag
Derudover har 18 procent af LO’s medlemmer forladt arbejdsmarkedet som følge af nedslidning, inden deres 60 års fødselsdag(!). Dette skringer på handling og at vi anerkender, at fysisk hårdt arbejde og smerter i muskler og led, er en væsentlig årsag til at ældre arbejdstagere må forlade arbejdsmarkedet før tid. Også dårligt psykisk arbejdsmiljø har væsentlig betydning for tidlig tilbagetrækning. Det fortæller mig, at seniortænketanken også skal have fokus på betydningen af et godt arbejdsmiljø.
LO’s undersøgelse om 'Helbred og tilbagetrækning' viser, at under hver anden lønmodtager over 55 år oplever, at ledelsen lytter til deres ønsker om opgaver, arbejdstid og så videre. Og det er kun hver fjerde, som for eksempel har fået tilbudt ændringer i arbejdstiden eller ændringer i opgaver for at mindske fysisk eller psykisk belastning med videre.
Hvis det grå guld for alvor skal skinne, så kræver det, at virksomhederne plejer og pudser det.
Derfor er der masser at tage fat på for den nye Seniortænketank, hvis virksomheder og arbejdspladser skal geares til de mange nye ældre. Hvis det grå guld for alvor skal skinne, så kræver det, at virksomhederne plejer og pudser det.