Virksomhedsejer utilfreds med TV2 - får anvist arbejdskraft

Virksomhedsejer Rune Lund, Kimas A/S: ”TV2 var tydeligvis kun interesseret i at vinkle på, at jeg ikke kunne få medarbejdere”
Ejeren af maskinvirksomheden Kimas A/S i Kolding, Rune Lund, er ikke helt tilfreds med TV2.

Et TV2-indslag, der blev bragt i TV2 Nyhederne søndag aften, handlede om mangel på arbejdskraft. Og især om hvad Dansk Industri mener, der skal gøres for at komme den påståede arbejdskraftmangel til livs. Kimas A/S blev så brugt i indslaget som eksempel på en virksomhed, som angiveligt slet ikke kunne få nye medarbejdere. Rune Lund blev i TV2-indslaget citeret således:

”Vi har været nødt til at sige nej til nogle af de krav, vores kunder stiller, udelukkende på grund af manglende arbejdskraft.”

”TV2 var tydeligvis kun interesseret i at vinkle på, at jeg ikke kunne få medarbejdere, og jeg derfor mistede ordrer. Men virkeligheden er langt mere nuanceret. Så jeg er ikke specielt godt tilfreds det nyhedsindslag,” siger Rune Lund til Netavisen Pio.

Over for Netavisen Pio forklarer Rune Lund, at han løbende får anvist arbejdskraft af Dansk Metal:

”Så sent som i dag er jeg blevet ringet op af en smed, og det lød meget, meget lovende, hvad han havde at byde på. Så han kommer til samtale hurtigst muligt. Andre gange kan det være fagforeningen sender folk, som mangler lige præcis den kvalifikation, som vi lige står og mangler – f.eks. at kunne TIG-svejse.  Det kan også være, at jeg føler, at den, der møder frem ikke udstråler den rette motivation. Og så er der tilfælde, hvor vi ikke kan blive enige om lønnen. Vi giver 180-200 kroner i timen. Hvis folk kræver mere, så kan vi ikke honorere det, og ansættelsen bliver så ikke til noget. Og så er der de tilfælde, hvor det ender med en ansættelse. Så det er et ret nuanceret billede, der bare ikke rigtig blev plads til i TV2,” siger Rune Lund til Netavisen Pio.

Ikke plads til solstråle-historie
Rune Lund har gennem de sidste par år ansat omkring ti personer:

”Ud af 16-17 har jeg fået ti gode folk. Så det er en anstrengende proces at finde de rigtige,” siger Rune Lund.

Han oplyser, at han ud over den løbende dialog med Dansk Metal også er i kontakt med fagforbundet 3F. Han har også jævnlig kontakt med jobcentre og laver job-opslag på Facebook. Kimas A/S har på nuværende tidspunkt ingen aktive jobopslag på landets største jobportal Jobindex.

”Mange ringer uopfordret. Men rigtig mange sonderer blot terrænet for at høre om de kan få mere hos mig – end dér hvor de nu er ansat.”

Rune Lund er rigtig ked af, at der i TV2 ikke blev plads til fabrikkens aktuelle solstråle-historie:

”Vi har en tre måneders virksomhedspraktikant med en svær fortid. Han er topmotiveret, så måske ender det med en uddannelsesaftale med ham. Det håber jeg virkelig. Jeg har så også oplevet det modsatte med en virksomhedspraktikant, som vi måtte vække om morgenen. Og hvor det kneb svært med motivationen – så det var ingen solstråle-historie. Det er sådan virkeligheden er omkring dét at skaffe nye folk: Der er positive oplevelser blandet med mindre positive. TV2’s fokus var desværre meget snævert,” siger Rune Lund.

Dansk Metal: ”Vi kan sende fem mand”
Hos Dansk Metal i Kolding oplyser man, at man aktuelt kan anvise Kimas A/S fem mand:

”Kimas kontaktede os tilbage i maj for at høre, om vi kunne anvise virksomheden arbejdskraft. Aktuelt har vi intet hørt fra Kimas. Men hvis Kimas kontakter os, kan vi anvise virksomheden fem mand her og nu,” oplyser faglig sekretær hos Dansk Metal Kolding, Frank Grevelund, til Netavisen Pio.

Dansk Metal Kolding opfordrer i øvrigt Kimas og andre virksomheder til at sende stillingsopslag frem til fagforeningen, når virksomhederne søger arbejdskraft:

”Så kan vi langt bedre hjælpe både medlemmer og arbejdsgivere,” siger Frank Grevelund.

I Dansk Metal Kolding understreger man, at medlemmerne typisk er ledige i kort tid:

”Så hvis vi ikke kan anvise arbejdskraft den ene dag, så kan vi måske den næste. Der er udskiftning hele tiden,” forklarer Grevelund.

Kimas A/S indgik overenskomst med Dansk Metal tilbage i 2001. Kimas er medlem af arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri.

TV2: Intet galt med indslag
På TV2 afviser man Rune Lunds kritik:

"Netavisen Pio bringer forkerte oplysninger. Virksomhedsejer Rune Lund er ikke utilfreds med TV2-indslaget. Det har TV2 fået bekræftet her til aften efter henvendelse til Rune Lund," siger nyhedschef Jacob Kwon til Netavisen Pio.

Rune Lund har skriftligt godkendt samtlige citater i herværende artikel.

Opdateret  kl. 18.40 med kommentar fra TV2's nyhedschef.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er det her man skal udtrykke sin dybe bekymring for nedskæringerne i DR. Ingen kan være i tvivl om at det sker på bekostning af kritisk graverjournalistik som hverken TV2 eller de fleste trykte medier har vilje eller troværdighed til at erstatte.

Historien om TV2's skarpvinkling af påstået mangel på arbejdskraft i jernindustrien viser hvor manipulerende udemokratisk man tilbyder sig overfor arbejdsgivernes kommunikationsafdelinger.

Annonce

Annonce