3F-formand: Kollegerne får ikke råd til tidlig tilbagetrækning på folkepension

Hvis tidligere pension skal have værdi for fagforbundet 3F’s medlemmer, så er det ikke nok at man kun kan få folkepension, mener 3F’s formand.
Det er godt at regeringen nu ser ud til at kunne komme igennem med forslaget om tidligere pension til dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, men der er behov for ændringer, hvis ordningen skal være attraktiv for blandt andet 3F'ere.

Det siger fagforbundet 3Fs formand Per Christensen til netmediet Altinget.dk.

Udmeldingen fra forbundsformanden kommer kort tid før regeringen forventes at præsentere sit længe ventede forslag til tidligere pension. Det forslag som er blevet døbt “Arnes pension”.

"Vi er tæt på målet, og det er vi selvfølgelig meget tilfredse med. Men vi mangler stadig at se, hvor en endelig model lander i forhold til anciennitet og ydelsens størrelse. Det er to ting, som er afgørende for, om ordningen har værdi for mine medlemmer," siger han til Altinget.

Flere borgerlige partier, herunder Dansk Folkeparti, De Konservative og Nye Borgerlige, har meldt ud, at de er klar til at støtte forslaget, hvis regeringen er klar til at give dem indrømmelser på andre områder.

Ikke nok med folkepension

Per Christensen så gerne, at ordningen for tidligere pension bliver baseret på brancher, og ikke blot på anciennitet, som der angiveligt lægges op til.

Hvis det alligevel bliver et anciennitetsbaseret princip, så håber 3F-formanden, at det bliver så få år på arbejdsmarkedet som muligt, som bliver adgangsbilletten. Regeringen har sagt, at man som minimum skal have været på arbejdsmarkedet i 40 år - eller mere - for at få retten til at gå på pension to eller tre år før folkepensionsalderen.

Forbundsformanden er heller ikke tilfreds med økonomien i det kommende forslag.

Regeringen har tidligere meldt ud, at man går efter en model, hvor man kan få et beløb svarende til folkepensionen. Det ser 3F-formanden gerne sat op, for ellers vil 3F'erne slet ikke have råd til at benytte ordningen, mener han.

Advarer mod at hæve pensionsalder

Per Christensen advarer endelig regeringen om at hæve pensionsalderen til 69 år i 2035, som det er ellers er besluttet med velfærdsforliget.

"Forudsætningerne bag Velfærdsforliget blev markant forringet, da de blå partier i 2011 besluttede at afskaffe efterlønnen. Derudover aftalte man, at man skulle sikre løbende og vedvarende opkvalificeringsmuligheder og et sundt arbejdsmiljø. Begge dele er blevet forringet," siger han.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Få nu den efterløn rullet tilbage så man kan trække sig fra arbejdsmarket som 60 årige og uden fradrag for de pensioner man igennem sit arbejdsliv har opsparet .

Jane er det så besparelser på ældreområdet eller sygehus du ønsker istedet?

Annonce