Det er det, fordi Folketinget mandag endeligt vedtog aftalen om tidligere tilbagetrækning, altså pensionen til bryggeriarbedjeren Arne og hans nedslidte kolleger.
For beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), formand Ole Wehlast fra Fødevareforbundet NNF, og for forfatter og debattør Lars Olsen er det en mærkedag, der markerer en ny landvinding i fortællingen om udbygningen af det danske velfærdssamfund.
Det siger de til Netavisen Pio.
For Peter Hummelgaard er vedtagelsen af loven både kulminationen på seks-syv års politisk arbejde, men også afslutningen på en lang og hård debat, hvor folk har stået i kø for at kalde forslaget uladsiggørligt.
“Det her føles rigtig, rigtig godt og jeg tror stadig ikke det er gået helt op for mig endnu, hvor stort det egentlig er. Det her er noget, som jeg har arbejdet med i seks-syv år, efter at man i Tyskland lavede noget, der minder om det, vi nu vedtager.“
Men for ministeren er der også et element af “hvad sagde vi!” over det.
“Der har været en meget ophedet debat om vores forslag, siden vi lagde det frem i januar 2019, hvor selvudråbte kloge mennesker som Lars Løkke og andre sagde, at det slet ikke kunne lade sig gøre.
En debat, hvor mange af modstanderne af det her forslag fik vist en kynisme overfor mange af de danskere, der knokler hårdt fra en helt ung alder. Derfor føles det godt, og så føles det ekstra godt fordi det her er den første egentlige udvidelse af lønmodtagerrettigheder i flere årtier.”
For fagforeningensmanden Ole Wehlast er det også mange års arbejde på vegne af blandt andet nedslidte slagteriarbejdere, der sættes punktum for.
Det er befriende, det er dejligt og det er noget, der er ekstremt efterspurgt i vores medlemsrækker
“Det er befriende, det er dejligt og det er noget, der er ekstremt efterspurgt i vores medlemsrækker. Derfor glæder jeg mig også rigtigt meget på mine medlemmers vegne, at de nu får muligheden for at gå tidligere på pension,” siger Ole Wehlast.
“Det er en stor ting og det er blevet fantastisk modtaget hos vores medlemmer, og de ser frem til at det her nu endelig bliver vedtaget."
Forfatter Lars Olsen, der har skrevet flere bøger om et velfærdssamfund med stigende ulighed og øget polarisering, og som har været meget aktiv i debatten om forslaget, er ikke bleg for at kalde vedtagelsen af Arne-pensionen for en stor sejr for både regering og fagbevægelse.
“Det betyder også, at for første gang i mange år betyder reform igen forbedring for almindelige mennesker, og ikke nedskæringer, og dermed vender ordet tilbage til dets oprindelige betydning.”
Også han peger på, at mange i den borgerlige blok havde travlt med at fortælle hvor urealistisk de mente forslaget om tidlig tilbagetrækning var.
“Jeg kan ikke lade være med at tænke på alle dem som sagde det ikke kunne lade sige gøre: F.eks. Lars Løkke, der kaldte det Danmarkshistoriens største bluff-nummer. I dag sidder Løkke i et realityshow midt ude på atlanterhavet, mens Arne-pensionen bliver gennemført,” siger Lars Olsen.
Lars Olsen advarer dog om, at det kan blive en udfordring for regeringen, at hele spørgsmålet om tilbagetrækning er blevet et politisk kampspørgsmål, og han forudser, at det bliver et stort emne op til næste folketingsvalg.
“Vi står med et dilemma, hvor der er fornuft i, at vi samlet set arbejder længere, men hvor der også let opstår nogle sociale skævheder på arbejdsmarkedet, som bliver forstærket af at pensionsalderen fortsat stiger.”
“Nogle kan ikke arbejde så længe, som der lægges op til, mens de velstillede har penge nok til selv at bestemme,” siger Lars Olsen.
Ideen om tidligere tilbagetrækning for nogle grupper, der har været lang tid på arbejdsmarkedet, er født i fagbevægelsen og her har man arbejdet målrettet for at støtte, at forslaget bliver gennemført.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard anerkender, at uden fagbevægelsens opbakning og indsats, så var forslaget formentlig aldrig blevet gennemført.
Jeg vil gå så langt som at sige, at støtten har betydet alt
“Jeg vil gå så langt som at sige, at støtten har betydet alt. Det arbejde og engagement som vi har set fra Alliancen for værdig tilbagetrækning, NNF, 3F, FOA, Dansk Metal og en lang række andre organisationer, har været helt afgørende,” siger han og forklarer:
“Vi stod med en dagsorden som mange af medierne og Christiansborg-journalisterne hverken interesserede sig for eller gik op i, med mindre der var udsigt til at regeringen ikke kunne levere.”
“Først der fik de interesse og så handlede det ellers om at finde kritikere, der ville sige, at man ikke skulle trække raske mennesker ud af arbejdsmarkedet, og at det var for dyrt og for dumt, og i øvrigt slet ikke kunne lade sig gøre.
Alle tænkelige vinkler er forsøgt for at afspore den her debat, og derfor har det været altafgørende at have en kontakt med den virkelighed, som mange af de her organisationer repræsenterer,” lyder det fra Peter Hummelgaard.
Den vurdering deles af Lars Olsen, som påpeger at selvom de borgerlige medier og en række arbejdsgiverbetalte tænketanke gjorde en stor indsats for at tale forslaget ned, så lykkedes det ikke.
“Det var som om det ikke rigtigt bed på befolkningen. Det tror jeg skyldes, at folk godt kunne godt se, at murere og slagteriarbejdere havde brug for det her. Man kan sige at hverdagserfaringer (bl.a. fra fagforeningerne, red.) trumfede alle graferne og frygten for mindre arbejdsudbud.”
Adspurgt om fagbevægelsens rolle, er Ole Wehlast dog hurtig til at sende roserne videre til Christiansborg:
Det var aldrig blevet gennemført med en blå regering. Aldrig
“Det her er et tydeligt eksempel på om vi en rød eller en blå regering. Det er kun blevet til noget, fordi vi har en lønmodtager-venlig regering, der synes det her er rimeligt. Derfor er det blevet gennemført. Det var aldrig blevet gennemført med en blå regering. Aldrig,” siger han.
Ole Wehlast advarer dog mod at tro, at Arne-pensionen, trods tårnhøj opbakning i befolkningen, vil overleve et regeringsskifte tilbage til blå blok:
“Da jeg var inde på Christiansborg og overvære førstebehandlingen af det her forslag, var det helt tydeligt, at hvis der kommer en blå regering, så vil de afskaffe det her igen.”
Forbundsformanden fortsætter:
"Uanset Christiansborg eller ej, så er der i befolkningen en stor opbakning - op imod 70 procent i de undersøgelser, vi har lavet - til tanken om, at nogen skal have lov til at trække sig tidligere tilbage. Det kan politikerne ikke sidde overhørigt, uanset hvilken partifarve man har. Derfor tror jeg også, at det vil være uheldigt for dem selv, hvis nogen vil gøre det til en politisk kampplads senere hen.”
Kommentarer
Mit gode familiebekendtskab, snedkeren, udtrykte det meget præcist: Arnepensionen er ikke en nedslidningspension, det er en loyalitetspension, en tak for at du har været længe på arbejdsmarkedet.
Hele diskussionen om Arne og Mettes krav på Arnes vegne om en særlig pension minder mig for meget om den gang Poul Nyrop kom til at garantere en fortsættelse af efterlønnen. Efterlønnen blev reelt og seriøst slanket efterfølgende, så den ikke var til at kende, og godt det samme. Arnepensionen blev heller ikke den særlige ret til pension som Mette måske vandt valget på, men nu er den der altså - en luftfrikadelle i skysovs - og hurtigt glemt.
Mens Peter Hummelgaard, Ole Wehlast og Lars Olsen kommer ned på jorden igen efter den særlige ”Arne-pension”, så lige et par påtrængende spørgsmål:
Hvordan passer jeres jubel med at der samme dag blev vedtaget en åbenlyst urimelig forhøjelse af pensionsalderen med endnu et år…
Det er rigtig godt med tidlig pension. Men gassen går af ballonen, når vi samme dag lægger endnu et år til arbejdslivet og er på vej mod verdens højeste tilbagetrækningsalder. - Den tidlige pensionsalder bliver udhulet inden der er gået 10 år.
Kunne en beslutning om endnu højere arbejdsalder i det mindste ikke have ventet til den undersøgelse der er sat i gang omkring fremtidens pension, er færdig?
Hver femte 3F medlem har forladt arbejdsmarkedet inden de er fyldt 60 år. Og med jeres baggrund, går jeg da ud fra, at I godt ved det ikke skyldes dovenskab - de er slidt op!
Langt de fleste danskere synes, der skal være ret til et værdigt otium, hvor man kan tage børnebørn med på fisketur, tage i skoven eller i det mindste nyde at kunne stå ud af sengen uden smerter. - Hvad vil I svare dem?
I skylder rigtig mange fagforeningsmedlemmer en forklaring på, hvorfor de nu kan se frem til at få den korteste gennemsnitlige tid på pension blandt alle OECD-lande!
Og for øvrigt kunne TV2 og DR på samme måde give en forklaring om, hvorfor de ikke fandt det væsentligt at orientere om, at MF'erne ville besluttet at forhøje pensionsalderen den 21. december. - Også selvom et massivt flertal af borgerne var imod! - Det kan da vist kaldes for (mis-)information til borgerne om samfundet...
Hans A. Sørensen
fagforeningsformand 3F Horsens og omegn
Tror i overhovedet at V kan overleve en valgkamp med:
Afskaf ARNE
Børnene tilbage til Sjælsmark
Rigsret til Mette men ikke Inger
Jeg mener det ikke
Bh Civilingeniøren
Festen er slut
At rense landet for covid 19
Mette forsøger at få styr på smitten
I Venstre renses partiets Inger
Forretningsudvalget påny køllen svinger
En nytårsaften uden fest
En befolkning sat på egen test
I Venstre mødes de face to face
imens landet er i et helt andet race
Stephanie Lose med corona-indsigt
Ny næstformand med covid 19 pligt
Et Venstre der ej mere landet svigter
med ex’er der sig i pressen vigter
Det radikale Venstre sin formand renser
Nye sexistiske toner han ej ænser
Barnebrude med gode lår
i partipolitik en landsfader får
En rigsret hvor lov er lov
- kun en Inger spørger nok så flov
Er samtykke kun for de radikale?
Udlændingepolitik i egen kabale!
En formand over og Inger under
Covid 19 smart 2021 runder
En Mette F. der vor Inger redder
“Minkskandalen” missionen hedder
Kaptajnen går nu alene i krig
Thi Mettes ledelse gør Jacob rig
Jurister scorer kroner fra rigskassen
når cand. jur. Jacob hidkalder klassen
Jurister bringer Jacob til magten
- den troyanske hest en del af pagten
Først lader vi Inger i fælden gå
Senere Mette i mink bag lås og slå
At vaccinere sig ud af smitten
Sexisme rammer om du er femten eller nitten
Tænk om Jacob havde haft vagten,
da covid 19 tog fra Mette F. magten?!!
At rense landet for covid 19
Imens politiske magtkampe synes navn på smitten
Fra et pandemisk mareridt til et pan-martyrium
En Inger og Mette F.s politiske mysterium
Og langtids ledige betaler forsat 1000 kr i bøde
hver månde fordi de ikke har fundet et arbejde
pga 225 timers reglen