Annonce

7000 søger Arne-pension og Pape punkterer ren V-regering

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder. Denne dag byder på nyheden om, at 7124 personer har ansøgt om ret til den tidlige eller såkaldte Arne-pension, siden muligheden blev åbnet den 1. august, at De Konservative ikke vil støtte en eventuel ren V-regering, og at SF vil afsætte milliarder til lønstigninger i kvindefag. Og så vender Lars Løkke Rasmussen igen tilbage til skærmen: Den gang som vært på DR2.

Tak fordi du læser med.

 

På tre dage har mere end 7000 søgt tidlig Arne-pension

I alt 7124 personer har ansøgt om ret til den tidlige eller såkaldte Arne-pension, siden muligheden blev åbnet den 1. august.

Det viser den første opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Selv om det dermed er flere tusind danskere, der fra første færd ønsker at benytte ordningen, er beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) ikke bekymret for, at regningen for Arne-pensionen løber løbsk.

“Det svarer nogenlunde til, hvad jeg havde forventet,” siger Peter Hummelgaard.

“Politik betyder noget, og jeg er stolt over at se, at vores løfte om tidlig pension nu for alvor er blevet til virkelighed.”

Det er muligt at få ret til tidlig pension i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i tre år. Har man i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i to eller et år før folkepensionen.

 

Pape punkterer spekulationer om at støtte ren V-regering

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, sender nu en direkte besked til Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen: De Konservative vil ikke støtte en ren V-regering.

Det skriver Berlingske.

"Jeg er der, hvor jeg vil sige, at i den teoretiske verden, hvor det ene parti i blå blok bliver meget større end alle de andre, vil jeg stadig have det udgangspunkt, at selvfølgelig skal der ikke dannes en etpartiregering. Det skal vi være flere sammen om," siger Søren Pape Poulsen.

Den konservative formand kalder tanken om en smal V-regering "noget mærkeligt noget".

Ifølge Søren Pape Poulsen er det mest realistiske scenarie i hans øjne en borgerlig regering bestående af Venstre og Konservative, men han understreger samtidig, at han ikke vil holde andre borgerlige partier ude af regeringskontorene på forhånd.

"Spørgsmålet er bare, hvor de ser sig selv. Det er ikke mig, der lukker døren," siger den konservative formand.

Læs hele historien her.

 

SF vil afsætte milliarder til lønstigninger i kvindefag

SF vil lave en ligelønslov. Den skal sikre lønstigninger i såkaldte kvindefag og gøre op med tjenestemandsreformen fra 1969.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Meldingen kommer, mens sygeplejerskerne strejker på syvende uge for at løfte lønnen.

Partiet vil årligt afsætte to milliarder kroner til formålet, siger SFs formand Pia Olsen Dyhr.

“Sygeplejerskerne og de mange andre ansatte i de traditionelle kvindefag spiller en nøglerolle i vores samfund.”

“De bør selvfølgelig have en løn og nogle arbejdsvilkår, der afspejler den kæmpestore indsats, de yder hver evig eneste dag for at få samfundet til at hænge sammen,” siger Pia Olsen Dyhr.

Ud over sygeplejerskerne vil SF også bruge pengene på pædagoger og sosu-assistenter.

SF vil finansiere ligelønsloven med en formueskat på 0,5 procent på en del af de formuer, der overstiger fem millioner kroner. Partiet mener, det er den mest retfærdige finansiering.

Læs hele historien her.

 

Kulturminister beskyldes for at være usynlig

En række kultureksperter og teologer beskylder kulturminister Joy Mogensen (S) for at være en "usynlig" minister, der ikke har en større plan for sit ministerområde.

Samtidig får kulturministeren kritik for at lempe restriktioner for blandt andet fodboldkampe, når kirkelige arrangementer som eksempelvis begravelser fortsat har været underlagt hårde restriktionskrav.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Hun er ikke så synlig i medierne, som eksempelvis kirkeministre som Mette Bock (LA) og Bertel Haarder (V) har været. Jeg oplever hende som en, der er optaget af kirkens forhold, men er meget indstillet på, at hun skal være folkekirkens pedel. En overordnet metarefleksion over folkekirkens rolle i det danske samfund i dag og i fremtiden har jeg ikke set," lyder det blandt andet fra Peter Lodberg, der er professor i teologi ved Aarhus Universitet.

Kulturministeren siger til Jyllands-Posten, at hun "ikke genkender" kritikken om, at hun ikke lytter nok til folkekirkens ønsker.

Læs hele historien her.

 

Lars Løkke Rasmussen skal være vært på DR2

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen bliver vært på en ny tv-udsendelse på DR2 om Klaksvikstriden på Færøerne.

Klaksvikstriden var i 1955 ved sende Rigsfællesskabet ud i en borgerkrig og over fire afsnit skal Lars Løkke Rasmussen - med hjælp fra eksperter og forfattere fra både Danmark og Færøerne - over striden, som startede, da Den Danske Lægeforening krævede lægen Olaf Halvorsen fyret fra Klaksvík Sygehus, da han var erklæret nazist under krigen.

“Selv blev jeg klogere på både Færøerne og historien, da vi lavede den (serien, red.) i foråret,” skriver den tidligere statsminister på Twitter.

“Håber seerne vil have samme oplevelse.”

placeholder

’Klaksvíkstriden’ bliver sendt fra onsdag den 4. august.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er da fint, der gør han da ingen skade. Manden er en dygtig retorik er, og vil man ikke høre ham, kan man slukke for tv. Jeg er ligeglad bare han ikke mere er i folketinget i ledende rolle. Det har været en fejl.

Man er på DR åbenbart også ligeglad med hvem man rækker muligheden for en gang personlig PR. I dette tilfælde helt ved siden af. Manden søger tilslutning til sine politiske udmeldinger - vær vis på, at LLR er meget bevidst om sit forehavende.
Det er i den grad en ommer DR.

Det er forkert, at landsdækkende tv giver partiledere indirekte reklame.