Vi er blevet forsørget af systemet i 8 år
Vi er indtil nu blevet forsørget af uddannelsessystemet. Vi har fået uddannelsesstøtte, siden vi blev 18 år, og på den måde kommer vi først til at bidrage til samfundet, efter vi er blevet forsørget af systemet i 8 år.
Historien er en anden, hvis du vælger en erhvervsuddannelse. Du kommer potentielt på arbejdsmarkedet som 16-årig, hvor du tjener din løn, du bidrager til samfundet, men du bliver også nedslidt.
Socialdemokratiet kommer med det nye udspil, der ligger helt tæt på dets kerne og oprindelse som et arbejderparti, mens det samtidig favner det nye Danmark, med det nye, varierede arbejdsmarked og formår at forene akademikeren og arbejderne.
De seneste år har vi set, at for mange studerende vælger universitetet. Som konsekvens heraf er dimittendledigheden på visse uddannelser steget markant, samtidig med, at mismatchet mellem de uddannelseskompetencer man får på universitetet, og de arbejdsopgaver man skal ud og varetage efter endt uddannelse kun bliver større.
De seneste år har vi set, at for mange studerende vælger universitetet
Denne udvikling er på særdeles uholdbar. Det er den, bl.a. fordi vi i løbet af få år vil mangle faglært arbejdskraft. Som det er i dag, er det under 20 procent af en ungdomsårgang, der vælger en erhvervsuddannelse, hvilket betyder, at Danmark i 2025 vil mangle mere end 70.000 faglærte. Det vil have store samfundsøkonomiske konsekvenser.
Derfor skal vi gøre det attraktivt at tage en erhvervsuddannelse, og vi skal sikre, at de folk der kommer ud på arbejdsmarkedet i en tidlig alder, får et værdigt liv og ikke mindst en værdig tilbagetrækning.
Vi skal sikre, at de folk der kommer ud på arbejdsmarkedet i en tidlig alder, får et værdigt liv
Vi skal gøre op med fortællingen om gymnasiet og universitet som den sikre vej til et godt liv, som mange unge i dag opfatter det som at være. Men det kan vi kun gøre ved at sikre et godt liv og ikke mindst et godt otium til de, der så vælger erhvervsuddannelserne.