Annonce

Min morfars krogede nedslidte hænder

Tilbagetrækning og nedslidning skal være det første og vigtigste område, som en ny regering tager hånd om. Hænder som min morfars skal huskes.
Tilbagetrækning og nedslidning bør være det første og vigtigste område, som en ny regering tager hånd om.

Min morfar hader sine grimme hænder. Han er en forfængelig mand, og vil allerhelst skjule sine hænder, der er krogede og slidte af et langt livs arbejde.

Min morfar hader sine grimme hænder

Da vi i fætterkusineflokken var mindre, var morfars ”krog” - hans pegefinger - til stor morskab, når den nemt kunne liste mandlen ned fra bordet juleaften, men som jeg er blevet ældre, fortæller de en hel anden historie.

Også en historie om nedslidning, gigt og smerte

De fortæller en historie om en dreng, der fangede gedder i søen i Munke-Bjergby, så der kunne laves fiskefrikadeller til en søskendeflok på 13.

De fortæller en historie om min morfar, en mand, som har knoklet med hvad som helst – lagt sten, bygget huse, kloakeret, sejlet og kørt maskiner.

Spørgsmålet om tilbagetrækning og nedslidning mere relevant end nogensinde før

De fortæller en historie om en tidlig debut på arbejdsmarkedet og et langt, hårdt arbejdsliv for at forsørge sin familie.

De fortæller en historie om nedslidning, gigt og smerte i min morfars alderdom. Og selvom min morfars historie er gammel og arbejdsmarkedet har udviklet sig, er spørgsmålet om tilbagetrækning og nedslidning mere relevant end nogensinde før.

Et alternativ til "alt det man ikke kan"

For når pensionsalderen for vores generation er 69, og en fjerdedel af alle 3F’ere i øjeblikket dør eller er førtidspensionerede inden de er 60, er løsningen ikke holdbar. Vi har brug for en ny model for tilbagetrækning, der tilgodeser alle dem, der kæmper med fysisk og psykisk nedslidning. En model som for fremtiden sikrer, at alle kan have en værdig alderdom, der ikke er domineret af smerter og ”alt det man ikke kan”.

At sikre værdig tilbagetrækning for alle, vil særligt kræve tre ting.

1. En differentieret pensionsalder

Bestemte faggrupper skal have mulighed for tidligere tilbagetrækning, end de har udsigt til i dag. Der er ingen tvivl om, at ufaglærte og faglærte inden for sundheds, omsorgs- og håndværkerfagene, er udsat for langt større fysisk belastning, end størstedelen af de lønmodtagere der har taget en lang videregående uddannelse.

Vi kunne eksempelvis lade os inspirere af Tyskland

Derfor skal elektrikeren med mange akavede arbejdsstillinger, og pædagogen der har båret rundt på andres børn hele sit arbejdsliv, kunne gå på pension tidligere end akademikeren. Vi kunne eksempelvis lade os inspirere af Tysklands fleksible pensionsalder, der har gjort op med normen om, at pensionsalderen kan og skal skydes i vejret for alle faggrupper.

2. Ligestilling af fysisk og psykisk nedslidning

For mange danskere er det psykiske arbejdsmiljø en kæmpe udfordring. Særligt for fagfolk som sygeplejersker, socialrådgivere, socialpædagoger og politibetjente, udgør udfordringer som en stor arbejdsmængde og tidspres, stor følelsesmæssig involvering i arbejdet og risiko for arbejdsrelateret vold, en betydningsfuld del af deres hverdag og arbejdsliv.

17.000 danskere er sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø

17.000 danskere er sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø, hvilket tydeligt viser, at problemet med psykisk nedslidning er reelt og skal tages alvorligt. For når socialpædagogen udsættes for vold i arbejdstiden, og vores sygeplejersker løber hurtigere end nogensinde, kan vi ikke se bort fra, hvad det gør ved sindet.

Derfor skal fysisk og psykisk nedslidning i højere grad ligestilles, både når der vurderes arbejdsskader, mulighed for førtidspension og ved en – forhåbentligt kommende - fleksibel pensionsalder.

3. Forbedring af arbejdsmiljøet

Vi kan gøre livet bedre for mange, ved at sænke pensionsalderen og anerkende psykisk nedslidning, men lige så vigtigt, er det forebyggende arbejde, så nedslidning i fremtiden bliver et mindre problem.

Den danske fagbevægelse har allerede erklæret 2019 for ”Arbejdsmiljørepræsentanternes år”, og arbejdsmiljøet skal forbedres på alle fronter, så vi både forhindrer den ødelagte ryg og det ødelagte sind, for ingen bør være i fare for at komme til skade eller blive syg på sin arbejdsplads.

Arbejdsmiljøet skal forbedres på alle fronter

Det kommer først og fremmest til at betyde, at der skal laves en langt mere målrettet indsats mod virksomheder, der har problemer med arbejdsmiljøet. Derfor skal Arbejdstilsynet styrkes, så der bliver ressourcer til dybdegående arbejde med virksomheder der aktivt vil gøre en indsats for at forbedre deres arbejdsmiljø, dialog og rådgivning – ikke kun besøg og påbud.

Reglerne for det psykiske arbejdsmiljø skal skærpes, og bør på lige fod med de fysiske regler, skrives som en bekendtgørelse, så arbejdsgivere nemmere kan skabe de bedste rammer for et godt psykisk arbejdsmiljø, modtage undervisning i samme, og mærke konsekvenserne på samme måde, som hvis dine medarbejdere er fysisk udsatte i arbejdstiden.

Vi skal gøre det bedre

Der er mange bud på løsninger, og vi er nødt til at tage fat i problemerne med pension og nedslidning nu.

Jeg kan godt forstå, hvis håndværkeren en gang i mellem vågner og hader, hvad det fag, som han ellers elsker, gør ved hans krop. Eller at sygeplejersken ikke orker endnu en dag med stress og jag, hvor man må gå på kompromis med sin faglighed.

For jeg vil gerne have, at hænder som min morfars bliver husket

Men lad os sikre, at det ikke vil være sådan for fremtiden.

Tilbagetrækning og nedslidning skal være det første og vigtigste område, som en ny regering tager hånd om. For jeg vil gerne have, at hænder som min morfars bliver husket. De husker mig på, at vi skal gøre det bedre i fremtiden.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet