Annonce

Anmeldelse: DR laver historiefortælling i verdensklasse

Anmeldelse: Danmarks Radios nye dramasatsning er en gengivelse af Danmarkshistorien. Det har vi godt af!
Foto: DR.dk

Seks stjerner

Kan det lade sig gøre at fange danskerne til en dramatisering af Danmarkshistorien i en tid, hvor individualismen hærger, og historieløsheden er det postmoderne samfunds faste følgesvend? Efter at have set første afsnit af ”Historien om Danmark”, må svaret siges at være et rungende ja. Ikke alene så 1,2 millioner danskere med, da Lars Mikkelsen tog os på en vandring gennem stenalderen i Danmark – de 1,2 millioner seere fik også i dén grad noget for licensen.

Filmisk, visuelt er Historien om Danmark en produktion i international topklasse. Særligt imponerende er scenen, hvor Lars Mikkelsen fortæller om Danmarks istid, mens han sidder på en computerlavet iskappe, der strækker sig så langt øjet rækker.

Lars Mikkelsen er i det hele taget ekstremt vellykket i rollen som en interaktiv guide gennem Danmarkshistorien. Mens historien udspiller sig gennem rekonstruktioner, fortæller Lars Mikkelsen os på sin rolige, saglige og medlevende facon, hvad der udspiller sig. Så hele Danmark kan være med.

Kombinationen Lars Mikkelsen-rekonstruktioner bliver momentvist brudt af, at diverse fagpersoner fortæller os om det, vi ser og sætter det ind i et større perspektiv. I et sprog og med et engagement, der gør det værd at lytte til.

Fortællingen samler Danmark
Det er en imponerende fortællepræstation, at det er lykkedes Danmarks Radio at gøre Danmarkshistorien nærværende og levende i en sådan grad, at det samler befolkningen. Særligt i en tid, hvor den fælles historie fylder mindre og mindre. Vores historieinteresse er i stigende grad centreret om os selv. Slægtsforskning fylder mere og mere – og al ære og respekt for det. Men i den individualiserede tidsalder er der et øget behov for, at vi nogle gange stopper op og husker på den arv, vi har til fælles. At vi finder frem til de ting, vi er fælles om. De ting, der samler os.

Derfor er der ekstra grund til at glæde sig over, at Historien om Danmark er så ekstraordinært vellykket – fordi vi har brug for at høre den.

Historien om Danmark, DR1 søndag klokken 20.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet