Det er storhed, ideologi, historiske øjeblikke og personlige tragedier, pakket ind i sladderbladenes behov for fokus på den individuelle fortælling.
Men med Jens Otto Krag og Helle Virkners levede eventyr kommer de individuelle historier snarere til at danne rammen og baggrunden for den samtid de lever i, som bliver den egentlige hovedperson.
Både i samtiden og i denne genfremstilling sammenlignes parret med The Kennedys, den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy og førstedamen Jacqueline.
Og selvom sammenligningen nok er et kompliment til Jens Otto Krag, så er det efter denne dokumentars vidnesbyrd måske ligefrem en formindskning af Helle Virkners storhed.
Hun er meget mere, har flere professionelle liv end Jacqueline Kennedy. Både som prisvindende kunstner, teaterdirektør, rummelig mor og ikke mindst stedmor og som politiker.
Hun er mere end bare ”smart, ung og moderne”. Det beretter resten af programmet dog også effektivt om.
Programmet har fået DR’s fineste sendetid klokken 20.00 søndag aften. Og det gør programmet til arvtager til internationale sællerter som ‘Forbrydelsen’, ‘Krøniken’, ‘Broen’ og så videre.
Om det er tidspunktets skyld, at der i forhold til mere klassisk dokumentar, er skruet op for både dramatik i form af skuespillerfortolkninger af formodede samtaler og serieformatet.
Behovet for at gøre fortællingen til en serie af timelange programmer, betyder tragisk nok, at fortællingen om nogle af Danmarks mest hurtigt tænkende personer kommer til, til tider, at gå liiiidt langsomt.
De spillede dialoger, både politiske og personlige er interessante, selvom det er uklart, hvor realistiske de er. Men Thure Lindhardt som Krag og Katrine Greis-Rosenthal som Helle Virkner, formidler godt de usagte undertoner.
Der er passager, hvor det virker fortænkt, at sætte fortællerstemmen til at sige, hvad der falder mere naturligt som en regi-kommentar. Men det fremstilles måske til tider med større troværdighed, end programmets tekstforfattere har haft dækning for?
Det fremgår i hvert fald ikke helt tydeligt, hvornår vi skifter mellem citatniveau og fri fortolkning af situationen.
Det er værd at bruge et øjeblik på at overveje, hvorfor vi skal interessere os for netop denne periode og disse personer lige nu:
Helle Virkner har været død i over et årti. Der har været masser af tid til at fordøje og genformidle. Måske er det fordi vi igen lever i tider, hvor Krags virkelighed og dermed måde at føre politik på, igen er blevet relevant.
En verden, hvor man som nation selv må tage ansvar for at få en sikker og fri verden. Et sikkert og frit Danmark.
Måske fordi den realpolitiske situation, der er baggrunden til det ikoniske Krag-citat: ”Man har et standpunkt, til man tager et nyt” igen er ved at blive en del af vores hverdagsvirkelighed.
Med pandemi, krig og inflation lever vi igen i tider, der kræver politikere, der kan reorientere sig, og i stedet for kontraktpolitik og papegøjesnak, hvor politikerne bare gentager deres budskab, må tilpasse såvel standpunkter som budskaber til en mere usikker og omskiftelig verden.
Så selvom det kræver lidt tålmodighed at sidde igennem samtlige fire programmer i træk, så tager undertegnede inspiration med både privat og politisk fra programmet.
Det er meget godt klaret af et program, der i format sigter mere efter sladder og underholdning.
‘Krag & Virkner’. Drama-dokumentar. Danmark,, 2022. Instruktion: Thure Lindhardt. Medvirkende: Thure Lindhardt, Katrine Greis-Rosenthal m.fl. Fire afsnit a ca. en times varighed. Vises på DR1 og kan streames på DRTV