Annonce

B.T. på støtten: Suveræn topscorer blandt dagbladene

B.T. rager langt flere offentlige støttekroner til sig end andre dagblade. Spekulationerne breder sig om, hvad der ligger bag denne ’gyldne’ særbehandling.
B.T. og Ekstra-Bladet er i form og indhold stort set identiske og har begge et dagligt oplag i underkanten af 60.000. Alligevel forgyldte skatteborgerne sidste år B.T. med knap 8 millioner kroner mere end hvad Ekstra-Bladet får.

I går kunne Netavisen Pio berette, at B.T. hvert år modtager knap 20 millioner kroner i tilskud fra Dagbladspuljen. I dag kan vi afsløre, at B.T. er den avis blandt de store dagblade, som modtager suverænt mest offentlig støtte i forhold til bladets daglige oplag.

B.T. er med andre ord den avis, som skatteborgerne betaler mest til, i forhold til hvor mange danskere, der ønsker at købe dagbladet.

B.T. modtog 19,6 millioner i direkte støtte i 2011 fra Dagbladspuljen under Kulturstyrelsen. Samtidig viser den seneste opgørelse fra Kontrollerede oplagstal, at B.T. har et dagligt oplag på 59.401. Det giver et tilskud på 329 kroner pr. dagligt oplæg. Til sammenligning modtager eksempelvis Politiken og Berlingske kun henholdsvis 221 kroner og 204 kroner pr. dagligt oplag.

 I en tid hvor resten af samfundet spænder livremmen ind og staten vender hver en krone, får B.T. flere og flere penge til at lave en ’avis’, som færre og færre vil købe.

LÆS OGSÅ: Hvad B.T. ville skrive om bræk-journalisten

Det er især interessant at sammenligne B.T.’s tilskud med konkurrenterne hos Ekstra-Bladet, der til sammenligning modtog støtte fra Dagbladspuljen på knap 11,7 millioner kroner. De to dagblade er i form og indhold er stort set identiske, og har i øvrigt begge et dagligt oplag i underkanten af 60.000. Alligevel forgyldte skatteborgerne sidste år B.T. med knap 8 millioner kroner mere end hvad Ekstra-Bladet får.

Men skandalen stopper ikke ved denne grove særbehandling. Den offentlige støtte per dagligt oplæg er nemlig ikke blot høj, men er også steget de sidste fem år.

Undersøgelser foretaget af Netavisen Pio viser de seneste års udvikling i forholdet mellem B.T.’s støtte fra det offentlige og det daglige oplag. Ved hjælp af oplagstal fra danskedagblade.dk og tilskudsoversigter fra Dagbladspuljen, har Netavisen Pio sammenholdt udviklingen i B.T.’s oplagstal med den årlige støtte fra det offentlige i perioden 2007-2012.

 Det er mistænkeligt, hvor mange flere penge end andre B.T.s topboss Olav Skaaning formår at suge til sig, når han har snablen nede i de offentlige kasser.

LÆS OGSÅ: De 3 vigtigste pointer fra Hængt ud på Forsiden

Som det fremgår, så er B.T.’s daglige oplag i perioden 2007-2012 er faldet med omkring en tredjedel, mens den offentlige støtte er stort set uændret på omkring 20 millioner kroner. Mens danskerne i stor stil vender B.T. ryggen, så fortsætter staten altså med at smide flere og flere skattekroner i nakken på avisen.

I en tid hvor resten af samfundet spænder livremmen ind og staten vender hver en krone, får B.T. flere og flere penge til at lave en ’avis’, som færre og færre vil købe.

Det er mistænkeligt, hvor mange flere penge end andre B.T.s topboss Olav Skaaning formår at suge til sig, når han har snablen nede i de offentlige kasser.

LÆS OGSÅ: Simon Slam

Fra flere sider spekuleres der i, hvorvidt årsagen skal findes i tætte politiske forbindelser og ’vennetjenester’. Andre overvejer, hvorvidt B.T. bruger sin slam-journalistik til at afpresse politikerne til at forgylde deres egne bankkonti.

Netavisen Pio vil derfor i de følgende dage forsøge at indhente kommentarer fra medieordførerne på Christiansborg og afdække, hvad der virkelig ligger bag den grove særbehandling, hvor B.T. forgyldes, mens alle andre skal spare.

 


Flere artikler om emnet