Annonce

Bliv bare faglært - det slider ikke

Mediernes helt skæve portrættering af det faglærte arbejdsmarked skræmmer desværre de unge væk, mener faglærer.
Forleden skrev Michael Wittrock i et indlæg her på Netavisen Pio, at han havde valgt at gå i gymnasiet, fordi han har det indtryk fra medierne, at håndværkere har dårlige arbejdsvilkår, lav løn og dårlig pensionsforhold.

Det er ærgerligt, for det er ikke sandt.

Jeg har lyst til at sige til Michael og ikke mindst andre unge i hans sted:

Det er godt, at du har truffet et valg, og at du er i gang med en uddannelse -  dine begrundelser for vælge erhvervsuddannelser fra, er desværre trist, fordi den bygger på nogle falske forestillinger.

Maskiner og robotter klarer de tunge løft

Som uddannet faglært og nu faglærer kan jeg hjælpe dig og andre med at forstå, hvorfor det billede du tegner ikke passer.

Vi faglærte bliver ikke længere slidt ned som i gamle dage. For selv om der i disse dage tales meget om nedslidning - ikke mindst på grund af regeringens forslag om ret til tidlig pension - så er der en del ting der har forbedret sig på arbejdsmarkedet. Og meget vil komme til at ændre sig endnu mere i en positiv retning.

En smed er ikke længere en der står og laver hestesko ved essen mens gnisterne springer omkring ham.

Jeg er selv gået i lære i 1998 som industritekniker. Dengang var der ikke mange computerstyrede maskiner, det som på fagsproget kaldes CNC-fræser og CNC-drejebænke.

En smed er ikke længere en der står og laver hestesko ved essen mens gnisterne springer omkring ham.

Dengang skulle vi spænde alt op i manuelle maskiner, som vi så betjente.

I dag, hvor jeg er faglærer på industritekniker-uddannelsen, arbejdes der mest på computerstyrede maskiner og robotter.

En moderne industritekniker er ikke på samme måde udsat for slid og tunge løft, da meget af hans eller hendes arbejde foregår ved en computer.

Det er den samme udvikling vi ser i mange af de andre fag. Tunge løft bliver i dag gjort med hjælp fra maskiner, vanskelige arbejdsstillinger bliver afhjulpet, så vores knæ ikke slides, og der udvikles hele tiden nye hjælpemidler.

Et attraktivt arbejdsmarked

Så kære Michael, når du hører om nedslidning hos os, der er faglærte, så kan vi berette om, at det mere og mere hører fortiden til - i hvert fald på det faglærte arbejdsmarked.

Det faglærte arbejdsmarked bør være attraktivt - og unge som Michael behøver ikke fravælge det af frygt for at slide sig selv ned.

Med en faglært uddannelse i bagagen har man alle muligheder for et interessant arbejdsliv.

Dygtige danske faglærte er eftertragtede, og det afspejler lønnen også. Arbejdet er afvekslende og udfordrende. Man kan komme ud i verden og arbejde. Og der er gode muligheder for at videreuddanne sig. Med en faglært uddannelse i bagagen har man alle muligheder for et interessant arbejdsliv.

Et falsk mediebillede

Som jeg ser det er et af de største problemer den måde faglærte portrætteres i film og tv-serier: Altid er håndværkerne enten lidt dumme eller også er de beskidte hele tiden.

Når vi omtales i pressen, er det altid når der har været en arbejdsgiver, som ikke har overholdt reglerne.

Til gengæld er medierne rigtig gode til at skrive om gymnasiet og universitetet: Hvor fedt det er at få huen på, køre tur på en lastbil og fulde sig, inden du så kan blive læge eller advokat.

Virkeligheden for titusinder af unge faglærte, som har gode, solide jobs i industrien med god løn og god arbejdsforhold kommer alt for sjældent frem i medierne, for det har ikke den store nyhedsværdi for medierne at bringe historier om ting, der bare kører.

Derfor er det også klart, at unge som Michael ikke kan se, hvor fedt det egentligt er at være faglært.

 


Flere artikler om emnet