Annonce

Erhvervsuddannelserne skal være en ny motorvej ind til universiteterne

”Jeg vil gerne åbne en motorvej fra erhvervsuddannelserne ind på de videregående uddannelser,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Foto: Colourbox
En erhvervsfaglig uddannelse skal i sig selv være adgangsgivende til en videregående uddannelse. Fuldstændig på samme måde som gymnasiet i dag åbner dørene til de videregående uddannelser.

Det bebuder børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

“Jeg vil gerne åbne en motorvej fra erhvervsuddannelserne ind på de videregående uddannelser, på samme måde som der i dag er en motorvej fra gymnasiet. Man skal ikke risikere at lukke døre for sig selv, hvis man vælger en erhvervsuddannelse fremfor gymnasiet,” siger børne og -undervisningsminister Mattias Tesfaye til Finans.

Tesfaye understreger, at det ikke bliver alle erhvervsuddannelser, der skal give adgang til alle videregående uddannelser. Derimod skal relevante faglærte uddannelser kunne give direkte adgang til både universiteter og professionshøjskoler, hvor man uddanner eksempelvis lærere, sygeplejersker og maskinmestre.

Formålet er at få langt flere til at tage en erhvervsuddannelse.

Sidste år valgte næsten godt 76 procent en gymnasial uddannelse, mens kun lige under 20 procent valgte at starte på en erhvervsuddannelse.

Regeringen vil investere massivt i erhvervsuddannelserne

Tirsdag fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) , at SVM-regeringen derudover vil investere massivt i erhvervsuddannelserne. Nemlig 310 millioner i 2024 - stigende til 910 millioner kroner om året 2030.

Den plan får fuld opbakning fra arbejdsgiverorganisationerne, heriblandt SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

”Hvis eksempelvis en anlægsgartner vil læse videre til bygningskonstruktør, så er det i dag ikke muligt uden ekstra opkvalificering. Det lukker alt for mange døre og signalerer, at det er lavere status at vælge en erhvervsuddannelse. Derfor er det helt rigtigt set, at svendebrevet bør give adgang på linje med studentereksamen på en række relevante uddannelser,” siger direktør hos SMVdanmark, Jesper Beinov til Ritzau ifølge Berlingske.

Udspillet bliver også modtaget med begejstring i fagbevægelsen. Hos 3F betegner forbundsformand Henning Overgaard millionindsprøjtningen som ”et stort og godt skridt” mod flere faglærte.

“Hvis forslaget bliver en realitet, er det et super godt og kæmpe skridt i den helt rigtige retning. Og det er afgørende, at der er tale om årlige, permanente bevillinger,” siger Henning Overgaard til Fagbladet 3F.

Også andre forbund og arbejdsgiverorganisationer bakker varmt op om den massive investering i erhvervsuddannelserne.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Luk SU-printerne i varmestuerne på RUC og KUA!
Alle akademiske uddannelser med over 10 procent arbejdsløshed efter endt uddannelse skal beskæres!

Det lyder som en god ide at gøre et svendebrev adgangsgivende til de højere uddannelser og universitetet, disse uddannelser burde jo selv kunne beskrive betingelserne for optagelse og afholde en adgangsgivende eksamen. Gymnasierne er lidt af en blindgyde for ca 25 % af ungdommen.