Annonce

Bødestraf til virksomheder, som sløser med asbestregler 

En bøde på 10.000 kroner skal i fremtiden være konsekvensen for virksomheder, som ikke overholder reglerne om at indberette asbestarbejde.
Foto: Jonas Krøner
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet
I fremtiden skal det være slut med at arbejdsgivere ustraffet kan undgå at indberette, at de arbejder med asbest.

Regeringen har besluttet at indføre en bødestraf på 10.000 kroner, hvis arbejdsgiver ikke indberetter asbestarbejde, som loven kræver.

Bødestraffen kommer i kølvandet på massevis af overtrædelser. Fra juni 2022 år til marts 2023 er der kommet 421 strakspåbud på overtrædelser af reglerne fra Arbejdstilsynet af.

Lovgivningen træder i kraft den 1. juli ifølge Beskæftigelsesministeriet. Det fremgår af DR og af Beskæftigelsesministeriet via Ritzau. 

Fagforening er glad

Forbundsformand for Blik - og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen er glad for regeringens tiltag.

Vi synes, at det er ret og rimeligt, at man sætter sanktionerne op

“Vi synes, at det er ret og rimeligt, at man sætter sanktionerne op, hvis ikke man overholder de regler, der nu engang er,” siger Henrik W. Petersen til Netavisen Pio.

 “Og en af tingene er netop at indberette, hvis man arbejder med asbest, så folk er klar over det,” tilføjer han.

Udover bødestraf er der lagt op til yderligere stramninger på området. Virksomheder, der arbejder med asbest, skal i fremtiden autoriseres, så det altså ikke bliver alle virksomheder, der i fremtiden har lov til at arbejde med det farlige stof.

Den aftale forventes at træde i kraft 1. januar 2025.

Et farligt stof 

Asbest er et byggemateriale, som blev brugt meget i Danmark indtil det blev forbudt i 1993.

Asbeststøv indeholder fibre, som ikke kan ses med det blotte øje. Hvis man indånder det, er man i risiko for at få en række lungesygdomme som asbestose, lungekræft og lungehindekræft.

Det er dog stadig et problem i forbindelse med renovering og arbejde med ældre bygninger, som er bygget før asbest blev forbudt.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

10.000,- kr.? Det er jo bare 4 par sikkerhedssko.

Fint eksempel Thor!

Det er et fuldstændigt latterligt lille beløb og meget meget langt fra de bøder der gives i udlandet. Endnu engang er Danmark reduceret til en ren bananrepublik hvor arbejdsgiverne styrer lovgivningen.
https://fagbladet3f.dk/artikel/sloesen-med-asbest-udloeser-millionboeder...