TV-dokumentar afslører livsfarlig fusk: “Det er grotesk”
TV-dokumentar afslører livsfarlig fusk: “Det er grotesk”
En opsigtsvækkende dokumentar afslører livsfarlig svindel med asbest. Det vækker harme hos fagboss

Amira Smajic, erhvervsjurist, TV 2's muldvarp i dokumentar-serien 'Den sorte svane'
Dokumentaren ‘Den sorte svane’ afdækker en række lyssky aktiviteter, som normalt er skjult for offentligheden.
Det sker ved, at erhvervsjuristen, Amira Smajic, løfter sløret for, hvordan hun hjælper kriminelle til at svindle sig til store pengesummer.
Et af eksemplerne handler om fusk med asbest. Det vækker harme hos formand for Blik - og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen.
Fusk med asbest
I ‘Den sorte svane’ møder vi Fasar Abrar Raja, som bliver beskrevet som en “nedrivnings-rocker”, der arbejder for entreprenører, som han hjælper med at fjerne farligt, ulovligt affald.
I dokumentaren fortæller Fasar Abrar Raja, at han har problemer, fordi kommunen kritiserer en virksomheds håndtering af asbest i Farum.
“Jeg river det bare af inden kommunen er kommet. Og tager fiktive billeder,” siger Fasar Abrar Raja.
Han snakker i telefon med en person, hvor de diskuterer sagen med asbest. Fasar Abrar Raja siger i telefonen:”Fra dag ét har du fortalt mig, at efter vi havde gjort det, ‘få nu bare taget et hjørne og få lavet noget afskærmning og få taget nogle billeder hist og pist'”.
Det er scener, som disse, der får Henrik W. Petersen op i det røde felt.
Det er grotesk, at man ikke har mere respekt for andre menneskers liv
“Det er grotesk, at man ikke har mere respekt for andre menneskers liv. Alle ved efterhånden, at asbest kan være dødbringende. I bund og grund er det tæt på at være uagtsomt manddrab, når virksomheder har været klar over, at der har været asbest, men ikke har reageret på det,” siger han til Netavisen Pio.
Henrik W. Petersen peger på, at dokumentaren understreger vigtigheden af en autorisationsordning for at arbejde med asbest - en ordning som Blik- og Rørarbejderforbundet har arbejdet for i mange år og som netop er blevet vedtaget i Folketinget.
“Der skal være styr på sikkerheden, kvalifikationerne og dokumentationen for, at man har kompetencer til at udføre arbejdet korrekt," siger Henrik W. Petersen.
Har forsøgt at råbe op i lang tid
Henrik W. Petersen håber på, at dokumentaren - som har fået meget opmærksomhed - vil sætte mere fokus på problemer med arbejdskriminalitet.
“Jeg håber, at dokumentaren kan hjælpe til at få folk til at se, hvad der egentlig foregår under overfladen. Vi har forsøgt at råbe op om det i lang tid. Det handler ikke kun om asbest. Det kan også være social dumping og løndumping. Jeg bruger ordet arbejdskriminalitet, for det er jo det, det er,” siger han.
Selvom Henrik W. Petersen blev forarget over de ting, han så i dokumentaren, fortæller han, at det ikke kommer bag på ham.
Uden det skal misforstås, så var det ikke, fordi jeg blev overrasket
“Uden det skal misforstås, så var det ikke, fordi jeg blev overrasket. Vi støder på det jævnligt. Nu blev det bare blæst ud til hele familien Danmark,” siger Henrik W. Petersen.
“Det er underligt, at sidde og se på mennesker, som nærmest sidder og gør grin med, at man udsætter andre for livsfare. Det er grotesk,” tilføjer han.
Tilføj kommentar