Bødskov udskriver 350 millioner kroner i dummebøder til bander

”Vi er efter dem,” lyder det fra skatteministeren, efter at Skattestyrelsens kontrol af rocker- og bandemiljøet de seneste to år har resulteret i 350 mio. kr. i øgede skatteopkrævninger
Det var købet af en bil til en halv million kroner, som vakte Skattestyrelsens interesse.

Den glade køber stod nemlig ikke kun på politiets rocker/bandeliste. Vedkommende var også registreret som værende uden indtægter. Så hvordan var det lige, at der var blevet råd til at blive kørende?

Et godt spørgsmål, som bilkøberen ikke kunne svare på, og så endte vedkommende med at blive beskattet af den indtægt, der blev vurderet til at måtte have været nødvendigt for købet. Hvilket i praksis skete ved en forhøjelse af bilkøberens personlige indkomst.

Eksempel med bilkøberen nævnes i et notat om Skattestyrelsens kontrol af rocker- og bandemiljøet fra skatteminister Morten Bødskov (S) til Folketingets skatteudvalg. Og det er ikke enestående. Langt fra.

Alene i 2018 og 19 der således blevet opdaget svindel i 86 procent af de 6000 tilfælde, hvor Skattestyrelsen har kigget rockere og bandemedlemmerne efter i kortene. Hvilket har ført til øgede skatteopkrævninger for 350 millioner kroner i perioden.

”Vi er efter dem,” som Morten Bødskov konstaterer på Twitter.

placeholder

Al Capone

Gennemgangen af rocker- og bandemedlemmernes økonomiske forhold resulterer, ud over de ekstra skatteopkrævninger, også ofte i en straffesag.

Sidstnævnte sker, når kontrollerne afslører svindel af så grov karakter, at sagen skal håndteres efter straffelovens bestemmelser, og hvis der er behov for politiets efterforskning for at afdække sammenhængen i et større og organiseret set-up.

Stresse medlemmer af rocker- og indvandrerbander

Sagen med bilkøbet er et eksempel på den såkaldte Al Capone-metode, der det seneste årti er blevet brugt af Skattestyrelsen i kampen mod bandekriminaliteten og hvor det går ud på at stresse medlemmer af rocker- og indvandrerbander økonomisk. Chicagos legendariske gangsterboss Al Capone blev i 1932 fældet for skattesvig, fordi man ikke kunne finde beviser til at dømme ham for smugleri, mord eller anden kriminalitet.

Af samme årsag er Skattestyrelsen opmærksom på, om personer i rocker- og bandemiljøet lever på en måde, som giver grund til mistanke om, at pågældende har et større forbrug end den indtægt, som er oplyst til Skattestyrelsen. Og selvfølgelig ikke mindst, hvis de slet ikke har oplyst nogen indtægt eller modtager offentlige ydelser.

Ransagninger

Men derudover kan en sag også starte med en forespørgsel fra politiet, hvor Skattestyrelsen understøtter politiets afdækning af kriminelle forhold. Styrelsen bidrager i den forbindelse med informationer om eksempelvis udvalgte personers økonomiske forhold, ligesom styrelsen deltager i ransagninger og aktioner foranlediget af politiet med henblik på optrevling af den organiserede, økonomiske kriminalitet.

Avancerede former for svindel

"Gennem de senere år har Skattestyrelsen set, at den økonomiske kriminalitet i miljøet bliver mere organiseret, og der ses en tendens til mere avancerede former for svindel gennem fiktive virksomheder og brug af stråmænd, ligesom denne svindel i visse tilfælde gennemføres ved hjælp af professionel rådgivning," hedder det i notatet.

"Derfor er flere kontroller rettet mod at få optrevlet den organiserede, økonomiske kriminalitet, og der er i sådanne sager et tæt samarbejde med politiet. I de større sager afsløres ikke alene svindel med angivelser af moms og A-skat, men også hvidvask."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce