Brobyggere ville være tillidsfolk - så blev de fyret

To medarbejdere på statsligt brobyggeri ville være tillidsrepræsentanter, i stedet fik de en fyreseddel.
To portugisiske bygningsarbejdere på den nye Storstrømsbroen meldte sig ind i fagforening og ville være tillidsrepræsentanter. To dage senere blev de fyret fra deres arbejde uden begrundelse.

Det skriver Fagbladet 3F.

De to bygningsarbejdere, Domingos Neto og Jorge Ca, er begge medlemmer af fagforbundet 3F og har været med til at organisere deres kollegaer.

10. december stillede de op til et valg som tillidsrepræsentant – to dage senere blev de opsagt uden varsel af deres arbejdsgiver, det portugisisk ejede byggeselskab New Building Services, der har adresse i Odense. Selskabet har i samme periode som de to er blevet fyret, ansat flere nye medarbejdere.

De to bygningsarbejdere kommer, ligesom mange andre der arbejder på de store offentlige byggeprojekter, herunder den københavnske Metro, fra Portugal.

Sag skal i arbejdsretten

De to fyrede medarbejderes fagforening, fagforbundet 3F, ser med så stort alvor på sagen, at de kort før jul sendte den til hastebehandling i Arbejdsretten.

Det er afgørende, at udenlandske medarbejdere føler, at de trygt kan melde sig ind i en fagforening, når de kommer til Danmark

"Det understreger indtrykket af, at vi på Storstrømsbroen har at gøre med firmaer, som ikke lever op til, hvad vi normalt forbinder med en dansk byggeplads. Det er afgørende, at udenlandske medarbejdere føler, at de trygt kan melde sig ind i en fagforening, når de kommer til Danmark. Ellers får vi et arbejdsmarked, hvor der ikke gælder danske arbejdsvilkår. Det ser vi allerede på mange af de store offentlige anlægsprojekter," siger Palle Bisgaard til Fagbladet 3F.

Det er et italiensk konsortium, Storstrøm Bridge Joint Venture, SBJV, der står for byggeriet, men de to portugisere var altså ansat i New Building Services, som er underentreprenør på projektet.

Fagbladet 3F skriver, at ingen af de to selskaber har nogen kommentarer til sagen.

Byggeri vælter sig i dårlige sager

Arbejdsforholdene på opførelsen af den nye Storstrømsbro, der forventes færdig i 2023, har længe været under heftig kritik.

Kontrolbesøg har vist, at bygningsarbejderne blandt andet har været i fare for ”død”, ”knoglebrud” og ”amputering”

Arbejdstilsynet har reageret med hele 140 alvorlige påbud og forbud på det offentlige milliardbyggeri og betegnet arbejdsmiljøet som ”livsfarligt”. Kontrolbesøg har vist, at bygningsarbejderne blandt andet har været i fare for ”død”, ”knoglebrud” og ”amputering”.

Fagbladet 3F har desuden afdækket hvordan arbejdsulykker på byggeriet ikke bliver anmeldt. Der er også kommet frem, at de udenlandske medarbejdere på byggeriet bliver underbetalt i forhold til deres danske kolleger.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) var i november i samråd om byggeriet og blev før jul kaldt i samråd - igen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Giv arbejdsgiveren en værdig tilbagetrækning fra Danmark for evigt

Det kan kun ryste en at der stadigvæk er problemer med aftalerne, Dem som politikere og udnævnte embedsmænd af politikere aftaler med / i EU-udbud.

Hvilken instans tager dette alvorligt??

Og har man tænkt på at lave standarder for landet i forbindelse med udbudsaftalen, at de firmaer som vælges underskriver at landets love arbejdsmiljø og lønmodtager rettigheder overholdes
Hvorfor er det fagbevægelsen som skal påpege at de valgte udefrakommende firmaer til statlige byggerier overtræder rettigheder.??

Og er politikerne ligeglade med det?? Det er jo ikke første gang dette sker, og hvergang er det fagbevægelsen som påpeger at politikerne ikke følger op på det besluttede i forbindelse med aftale- indgåelse

Så man kan jo kun tænke- 1 ting. rettigheder for arbejdere på statslige byggerier som kommer fra EU er statsløse i forbindelse med rettigheder. Ja det er uforståeligt og giver stof til forbedring.

Annonce