Den 23. september runder Bruce Springsteen et skarpt hjørne med sin 70-års fødselsdag.
I den forbindelse sætter Netavisen Pio ord på, hvad Bruce Springsteen og hans musik betyder for den moderne arbejderbevægelse. Vi tuner ind på hans danske fans for at forstå fødselarens betydning.
Den første i rækken er en socialdemokrat, der igennem karrieren har nået at være folketingsmedlem, undervisningsminister, socialminister, fødevareminister, EU-kommissær og overborgmester i Københavns Kommune.
Og nåh, ja. Så er hun i øvrigt stor fan af Bruce Springsteen.
Tougher than the rest. Sådan ville mange måske beskrive Ritt Bjerregaard.
Men ”Tougher Than the Rest” er også titlen på en af mange hits fra Bruce Springsteen. Og det er en af de sange, som har fået en særlig betydning for Ritt, fortæller hun selv.
Vi spoler tiden tilbage. Dagen er tirsdag den 15. november 2005, og de københavnske borgere – og resten af den danske befolkning – er gået til stemmeurnerne for at stemme til kommunalvalget. Her står Ritt Bjerregaards navn på listen. Hun er Socialdemokratiets spidskandidat til Borgerrepræsentationen.
Da valgstederne er lukkede, og stemmerne er talt op, står det klart, at det er gået godt – rigtig godt faktisk. I København går Socialdemokratiet frem med 10,6 procent. I alt har 37,6 procent af københavnerne sat kryds ved liste A.
Den brølede ud over tilhørerne, da jeg vandt valget til overborgmesterposten
Blandt de mange fans på verdensplan går Bruce Springsteen under tilnavnet The Boss. Men denne aften, den 15. november 2005, er det Ritt Bjerregaard, der er bossen. Københavns nye boss. Den første kvinde på posten nogensinde.
Da hun går på scenen på spillestedet Rust på Nørrebro, hvor Socialdemokratiet i København holder valgfest, er det til tonerne af Bruce Springsteens ”Tougher Than the Rest”.
”Den brølede ud over tilhørerne, da jeg vandt valget til overborgmesterposten i København,” fortæller hun og tilføjer om sangen:
”Det er i virkeligheden en kærlighedssang, men det ændrede ikke ved, at overskriften og den kraftfulde musik kunne bruges. Jeg husker, at jeg blev helt rørt over det.”
Med mere end 60.000 personlige stemmer strøg Ritt Bjerregaard direkte ind på Københavns Rådhus og satte sig i spidsen som Københavns nye overborgmester.
Fotoet er fra Ritt Bjerregaards kommende bog, "Udenfor", som er tredje bind af hendes erindringer.
Ritt Bjerregaards første Bruce Springsteen-koncert går helt tilbage til 1985 i Paris, hvor Springsteen turnerede med Born in the U.S.A.
”Og jeg var på med det samme,” siger hun.
Ritt Bjerregaards største oplevelse med det amerikanske rockikon skal man dog finde tre år senere i 1988. Her overværede hun Bruce Springsteen spille i Østberlin, hvor hun var inviteret af Ekstra Bladet.
Han gav dem håb om, at deres tilværelse kunne komme til at se helt anderledes ud
”Det slog mig, at Bruce Springsteen var i stand til helt at fange disse unge mennesker, der kunne synge med. Og han gav dem håb om, at deres tilværelse kunne komme til at se helt anderledes ud.”
Han spillede ”Badlands” med slutlinjen ”Well, don’t waste your time waiting,” fortæller hun og tilføjer:
”Et år efter var muren faldet.”
Men hvorfor er det lige, at Bruce Springsteen stadig er politisk relevant i verden anno 2019?
”Han beskriver et arbejderklassemiljø og den længsel, der er for at komme videre til noget andet. Og han gør det i et meget poetisk og direkte sprog, der kun bliver forstærket af hans musik. De længsler, han udtrykker, er stadig en del af tilværelsen for mange unge mennesker.”
Med den stigende ulighed bliver der brug for nye helte
Ritt Bjerregaard er dog ingenlunde bekymret for, at Bruce Springsteen skulle være musikkens sidste store arbejderhelt. Hun fremhæver i den forbindelse en anden genre inden for musikken, som hun mener også beskriver menneskers levevilkår.
”Der er mange rappere, som på nye måder beskriver vilkårene for mennesker, der lever på bunden af samfund. Og med den stigende ulighed bliver der brug for nye helte."
Selvom hittet ”Tougher Than the Rest” har en særlig betydning for Ritt Bjerregaard, er det dog sangen ”No Surrender” fra albummet Born in the U.S.A., som har størst betydning for hende.
En af sangens strofer ”Well, we made a promise we swore we’d always remember. No retreat, baby, no surrender” har hun skrevet om i ”Erindringer II – VALGT”.
Ritt fortæller, at hun også bruger mottoet i sin nye bog med titlen ”UDENFOR”, som er på vej. Bogen er det tredje bind af Ritts erindringer.
For nylig sendte DR1 i øvrigt en dokumentar med titlen ”Ritt”. Den har vi skrevet lidt om på Netavisen Pio, og du kan læse det her.