Den 23. september runder Bruce Springsteen et skarpt hjørne med sin 70-års fødselsdag.
I den forbindelse sætter Netavisen Pio ord på, hvad Bruce Springsteen og hans musik betyder for den moderne arbejderbevægelse.
Vi tuner ind på hans danske fans for at forstå fødselarens betydning.
Den næste i rækken er en musiker, der har forfattet og komponeret mere end 500 sange, udgivet 23 albummer og har mere end en million pladesalg i bagagen.
Der er naturligvis tale om den folkekære Poul Krebs.
Om sin egen rejse siger han selv:
”Jeg kom med i et band, fordi min mor lagde garage til!”
I sit barndomshjem dannede han et lille band, hvor forældrenes garage blev anvendt som øvelokale og spillested.
”Jeg var mest med på håndboldholdet, fordi jeg spillede guitar i bussen hjem!”
I sin ungdom nåede Poul Krebs også at markere sig som en ganske talentfuld håndboldspiller, hvor han spillede på IK Skovbakkens 1. divisionshold.
Her nåede han bl.a. at spille Europa Cup-kamp mod et hold fra Bjelovar i det daværende Jugoslavien, som sidenhen endte med at blive verdensmestre.
Men en dag fik Poul Krebs et tilbud om en mindre turné i det nordjyske. Så mens håndboldkammeraterne drog til Færøerne, turnerede den ydmyge Krebs rundt med sang og guitar på steder som Hirtshals Kro og Hyggekrogen i Hjørring.
I disse fora lærte han kommunikationen og samspillet med publikum.
Få år senere bevæger Poul Krebs sig væk fra det nordjyske til den københavnske vestegn. Året er 1981, og Bruce Springsteen spiller koncert i Brøndby Hallen. Den første af foreløbigt 16 koncerter på dansk jord.
Den aften var magisk og elektrisk på alle måder
En koncert som Poul Krebs i den grad stadig husker og betragter som sin største oplevelse med ’The Boss’.
”Den aften var magisk og elektrisk på alle måder. Jeg husker især, hvordan nummeret ”The River” kravlede ind under huden og tog fat i hver eneste én i hallen den aften.”
Der var dog også en anden ting, som gjorde netop den koncert til noget helt særligt. For alt imens publikum troede, at koncerten var slut, skete der pludselig noget, fortæller han.
”Efter at lyset i hallen var tændt, og folk var på vej ud, gik de på scenen igen. Uforglemmeligt!”
Ifølge Poul Krebs bør der ikke herske tvivl om det amerikanske arbejderikons relevans i verden anno 2019.
”I særdeleshed i 2019 er Bruce Springsteen mere end nogensinde relevant, fordi han som en af få er samlende for det amerikanske folk.”
Fordi han som en af få er samlende for det amerikanske folk
Han hverken håber eller tror, at Springsteen er musikkens sidste store arbejderhelt.
”Alting går i ring, og der kommer forhåbentlig også nye arbejderhelte på musikfronten,” siger han og nævner i den forbindelse en noget anden musikgenre end den, som både han og Bruce praktiserer:
”Lige nu er det nok mest hiphoppen, der har den på den store klinge, men det er jo også et tekstunivers, der kan give en ny generation håb.”
For Poul Krebs er det ikke den enkelte sang af Bruce Springsteen, der har gjort størst indtryk.
”Han er jo af den skole, hvor én sang ikke har gjort den store forskel, men mere hele albummet. For mig var det Darkness on the Edge of Town (fra 1978), der ramte mig først,” siger han, men peger alligevel på et enkelt nummer:
”En sang som ”The Rising” er et stærkt symbol på, hvad sange, der er skrevet på virkelige hændelser og livet, kan gøre.”
Den nu 63-årige Poul Krebs har netop spillet gamle Springsteen-klassikere ved to hyldestkoncerter i Danmark. Onsdag på spillestedet Train i Aarhus og torsdag i Amager Bio i København.
Han er jo af den skole, hvor én sang ikke har gjort den store forskel
Foruden Poul Krebs talte programmet solister som bl.a. Steen Jørgensen fra rockgruppen Sort Sol, Carl Emil Petersen og Kira Skov. Også Søs Fenger skulle have optrådt, men måtte aflyse grundet forpligtelser andetsteds.
Poul Krebs’ helt store kommercielle gennembrud kom med albummet Små sensationer i 1995. Albummet indeholdt bl.a. storhittet ”Sådan nogen som os”, som P3’s lyttere kvitterede med at tildele prisen som årets hit.
Med 150.000 solgte eksemplarer er albummet hans bedst sælgende album.
Dernæst fulgte for en stund en tur på landevejene, hvor Poul Krebs udgjorde en tredjedel af konstellationen De Tre Tenorer.
Trioen bestod af Poul Krebs, Michael Falch og Steffen Brandt fra bandet tv-2. Sammen spillede de 13 koncerter, som alle var udsolgte.