Byggefolk demonstrerer mod Femern Bælt

Det hollandske tunnel-konsortium, Femern Belt Contractors (FBC) vil lade udenlandske byggefolk arbejde 28 dage i træk uden hvile
Danmarkshistoriens største, offentlige anlægsbyggeri, Femern Bælt, er onsdag morgen mødt med omkring hundrede, danske byggefolk, der protesterer mod det hollandske tunnel-konsortium, Femern Belt Contractors (FBC), der trods måneds-lange forhandlinger ikke har villet underskrive en overenskomst, og som har planer om at sætte byggefolk til at arbejde 28 dage i træk uden hviledage.

FBC vil ikke underskrive overenskomst. Den går ikke. Det kan vi ikke acceptere

"FBC vil ikke underskrive overenskomst. Den går ikke. Det kan vi ikke acceptere. I Danmark kører vi tingene via overenskomster," siger Claus von Elling, formand for 3F Byggegruppen til Netavisen Pio, og fortsætter:

"Det er helt-helt uhørt"

"FBC har så søgt om dispensation hos Arbejdstilsynet til at lade byggearbejderne arbejde 28 dage i træk i tolv timers skift. Tilsynet har givet en sådan dispensation. Det er helt-helt uhørt. Så selvfølgelig demonstrerer vi," siger Claus von Elling midt under demonstrationen på Vestre Kaj i Rødbyhavn til Netavisen Pio.

Foreløbig gælder 28-dages skiftet 20-30 mand, der arbejder ude på FBC's pramme.

I en pressemeddelse uddyber Claus von Elling:

"Femern-projektet er et af de allerstørste byggerier i de her år, og det foregår for danske skattekroner. Så vi må som samfund have en forventning om, at det sker under ordnede forhold," siger Claus von Elling.

"Vi har haft en bekymring om, at vi med Femern-byggeriet ville opleve udfordringer på arbejdsmiljøet og social dumping – på linje med, hvad vi har oplevet på fx Metrobyggeriet. Så vi er dybt bekymrede over, at FBC ikke vil indgå en fælles aftale om ordentlige arbejdsforhold for de mange arbejder på anlægsarbejdet. Der er et stort hul under vandlinjen, når man ser på, hvad det har af betydning for vores samfund, hvis der på den måde bliver accepteret, at skattekroner bliver brugt uden sikkerhed for, at aftalesystemet og den danske model er overholdt," siger Claus von Elling.

FBC har trods måneders forhandlinger endnu ikke villet skrive under på en overenskomst. Og så har den hollandske storentreprenør blandt andet planer om at lade de udenlandske bygge-arbejdere arbejde 28 dage i træk, 12 timer om dagen, uden hviledage.

"Det duer simpelthen ikke"

"Alle undersøgelser viser, at det er stærkt nedslidende både fysisk og psykisk. Det duer simpelthen ikke," siger Claus von Elling.

Alle undersøgelser viser, at det er stærkt nedslidende både fysisk og psykisk. Det duer simpelthen ikke

Næstformand i 3F Lolland, Bjarne Jensen, har været med til forhandlingerne med det hollandsk-dominerede konsortium.

"Vi har forhandlet siden midten af februar, og overenskomsten har ligget klar til underskrift siden vi afsluttede forhandlingerne 29. maj. Men de har endnu ikke skrevet under," siger Bjarne Jensen.

Demonstrationen mod Femern Bælt entreprenøren FBC foregår onsdag formiddag kl. 09.00 til 12.00 på Vestre Kaj i Rødbyhavn.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja hvad ellers?
Der er sgu da ingen der gider at have en ugentlig fridag 2500 km fra deres familie!

3F er fandme komiske Ali på amfetamin;-)

Annonce