Annonce

Hvem qaTar med landsholdet til VM?

Skal Kronprinsen og kulturministeren være med på lægterne, når Danmark spiller VM i Qatar? Det spørgsmål deler politikerne.
Det danske fodboldlandshold kvalificerede sig forleden i fin stil til næste års VM-slutrunde i golfstaten Qatar.

Kvalifikationen har skabt fornyet debat omhvordan Danmark skal forholde sig til at deltage i turneringen, fordi Qatar bliver kritiseret, dels for de usle, livsfarlige forhold som landets millioner af migrantarbejdere arbejder under, dels for landets kritisable forhold til menneskerettigheder, særligt når det gælder kvinder og homoseksuelle.

Den internationale arbejdstagerorganisation, ILO, har dokumenteret, at omkring 6.500 migrantarbejdere er døde i Qatar siden landet fik tildelt slutrunden for ti år siden.

Desuden er der voldsom kritik af den måde Qatar har fået tildelt værtskabet på. Det er sket ved at bestikke en lang række FIFA-medlemmer med millioner af dollars, ligesom qatarsk stats-tv betalte FIFA en ekstrem overpris for tv-rettighederne.

Samtidig er der kritik af Qatar for at sponsere terrorisme.

Skal, skal ikke?

Det er på den dystre baggrund at en lang række danske politikere problematiserer den danske deltagelse i Qatar.

Ingen af politikerne i Folketinget vil sætte en stoppe for landsholdets deltagelse, men der er en diskussion om hvorvidt det officielle Danmark, det vil sige regering og/eller repræsentanter for Kongehuset, skal ned og give moralsk støtte til landsholdet - og dermed lade sig indrullere i qatarernes propaganda-show.

Regeringen har gentagne gange sagt, at man ikke støtter FIFA’s beslutning om at placere slutrunden i Qatar, men at man endnu ikke har besluttet, om man selv vil deltage eller blive væk.

Vil have slutrunden flyttet

Enhedslisten vil have regeringen til at arbejde for at slutrunden flyttes til et andet land.

Adspurgt af DR om Enhedslisten støtter en boykot af Qatar, siger partiets udenrigsordfører Eva Flyvholm:

"Allerhelst vil vi have, at regeringen fik fingeren ud og kom i gang med at finde andre lande, der ville gå sammen om et boykot af VM i Qatar, så man kunne få droppet Qatar som værtsland og få det afholdt et andet sted."

En opgave som virker særdeles ambitiøs både i forhold til planlægningen, men også med tanke på, at Qatar i runde tal har kastet 1.400 milliarder kroner efter slutrunden.

Penge som foruden de store stadions, er blevet brugt på opgradering af landets lufthavne, veje og en ny metro.

Det er nok ikke helt utænkeligt, at det internationale fodboldforbund, FIFA, ville blive mødt med nogle astronomiske erstatningskrav fra Qatar.

Endelig er der den principielle udfordring, at FIFA er et privat foretagende. Derfor er der ikke nogle lande, der  kan fortælle organisationen, hvor den skal lægge sine turneringer.

Diskussion kommer igen

Diskussionen om sportsstævner i lande med meget tvivlsomme forhold til menneskerettighederne, slutter helt sikkert ikke med slutrunden i Qatar.

Den helt store udfordring med store globale sportsbegivenheder, som fodbold-VM og OL, er, at de er kommet op i en prisklasse og størrelse, hvor meget få nationer kan være med.

Der er simpelthen ikke ret mange lande, udover måske Tyskland, Storbritannien og USA, som lige har stadions og infrastruktur parat til den slags arrangementer - og heller ikke her er det altid lige nemt at forsvare over for skatteyderne, at man bruger så mange penge på stadions.

Derfor vil man se flere slutrunder og sportsbegivenheder, som ender i lande som Qatar.

F.eks. arbejder Saudi Arabien på et fælles bud sammen med Italien om at få slutrunden i 2030.

Også Marokko, der ikke ligefrem er en demokratisk mønsterstat, arbejder på at få værtskabet til den slutrunde.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Qatar er en nation der holder kontraktbundne slaver, men de er også en kæp i hjulet for Saudi Arabien og Emiraterne, de er allierede med Tyrkiet, handler med Iran, understøtter taleban, indirekte Yemen, på vegne af muslimske brødre.
Qatars fjender i den islamiske verden er nøjagtigt eller endnu mere grusomme, men de repræsentere de gamle dynastier.
Der findes slet ikke nogen islamisk dominerede nationer der overholder grundlæggende menneskerettigheder, så en boykot af et islamisk land, er uden nogen mening og alle islamisk dominerede lande kan ikke boykottes.
Vi bor i Danmark, et land der ikke engang kan tage sig sammen til, at forbyde lemlæstelse af drenge, en forbrydelse der udføres, for at bevare forældede skikke, der igen er med til at sætte køn ind på en hierarkisk formel og dermed er medvirkende, til at bevare de historiske grunde til slaveriet.

Du glemte at afslutte dit indlæg med et "Sent from my iPhone", fordi når alt kommer til alt, så vil du ikke betale 35.000 kroner for en danskproduceret økologisk iPhone med overenskomst og løn under sygdom. Du vil heller ikke betale 40.000 kroner for en danskproduceret økologisk fladskærm med overenskomst. Du er en hykler - intet andet. Lad Qatar være Qatar. Hvor tror du din kaffe og peber kommer fra?

Det ville være dejligt, hvis sport og udenrigspolitik ikke hængte sammen, men det gør det på flere måder, så Nej hverken kronprinsen eller kulturministeren skal tage til Qatar, de må som os andre kigge med på TV derhjemme.

Hvis alle andre lande deltager, bør Danmark også gøre det.
Til gengæld bør det officielle Danmark gå forrest i at samle en række lande i en fælles boykot.

Du kan starte med at smide din iPhone og din fladskærm ud, så skal vi andre nok tilslutte os boykotten lige bagefter.

Har du flere "dumsmarte" bemærkninger til en ellers saglig debat?

Kære Bent Menck Andersen
Hos Kriminalforsorgen udbydes kurser for voksne i, hvordan man lærer at tackle andre, der har en anden holdning end en selv. Hvis ikke du er blevet dømt til at følge et sådan kursus, kan det være at et lignende kursus udbydes på frivillig basis på et aftenkursus. Jeg ved det ikke, men det er givetvis værd at undersøge, hvis problemet er så stort.

Peter Jensen, jeg vil gerne havde mig frabedt at du anvender KÆRE foran mit navn, jeg er ikke din "kære" og bliver det aldrig med de usympatiske holdninger du bringer til skue i Netavisen Pio.
Med hilsen
B. Menck Andersen

Nåhhh - lille Peter Troll...
Det officielle Danmark skal holde sig væk...men drengene skal selvfølgelig ned og vinde VM...

Det sande hykleri er vel der, hvor DBU og Kasper Hjulmand taler om "en del af noget større" og "empatisk ledelse". De knæler gerne før en kamp og kæmper for homoseksuelles rettigheder og beskytter en syg Christian Eriksen. Okay. Det hænger bare ikke sammen, hvis de bagefter vil spille på stadioner, der har kostet tusinder livet. Jeg har ikke hørt landsholdet lovprise deres iPhones, men jeg lytter gerne, hvis jeg tager fejl.