Annonce

Nødhjælp til SAS: Kræver aktier og indflydelse for støtte

Skal luftfartsselskabet SAS have flere skattekroner, så skal staten have aktier og indflydelse til gengæld, mener politiker.
Regeringen er klar til at hjælpe SAS yderligere, hvis det er nødvendigt for at få flyselskabet gennem coronakrisen.

Selskabet, som tirsdag meldte ud, at de har varslet fyringer af op imod 5.000 ansatte i Danmark, Norge og Sverige, står overfor en langvarig krise, hvis rejserestriktioner og efterfølgende faldende efterspørgsel på flyrejser, fortsætter.

Den danske og den svenske regering besluttede i midten af marts hver især at stille garantier for SAS for 1,5 milliarder svenske kroner, svarende til i alt lige godt 2 milliarder danske kroner.

Der er dog behov for flere penge.

Venstre opfordrer tirsdag regeringen til hurtigst muligt at indkalde til forhandlinger om en langsigtet redningsplan for SAS.

Finansminister Nicolai Wammen (S) melder onsdag ud, at den danske stat allerede er i kontakt med den svenske stat om yderligere støtte til det hårdt pressede flyselskab.

"Som en langsigtet og ansvarlig medejer af SAS, følger den danske stat udviklingen tæt, og vil gøre, hvad der er nødvendigt for, at SAS kommer igennem krisen og fortsat vil være operationel herefter,” siger Nicolai Wammen til Børsen.

Kræver aktier og indflydelse

Enhedslisten er også klar til at forhandle om en kontant hjælpepakke til SAS, men partiet ønsker at den danske stat skal have aktier og indflydelse for hjælpen.

I Tyskland har den tyske regering lige aftalt en hjælpepakke til det nødlidende Lufthansa, som blandt andet giver staten repræsentanter i bestyrelsen.

”Det tyder på, at der er behov for yderligere hjælp overfor SAS. Derfor tager vi nu op med regeringen, om der er behov for endnu en saltvandsindsprøjtning i SAS fra statens side. Det handler om at redde arbejdspladser, og det handler om at værne om et stykke central og kritisk infrastruktur. Så hvis det er nødvendigt, må staten igen træde til for at sikre SAS. Det skal selvfølgelig være til gengæld for aktier og indflydelse,” udtaler erhvervsordfører Victoria Velasquez i en pressemeddelelse.

Det handler om at redde arbejdspladser, og det handler om at værne om et stykke central og kritisk infrastruktur

Og den model eller andre former for modydelse, er Venstre ikke afvisende overfor.

”Det kommer helt an på, hvordan man laver den lånekapital. Det kan der være mange modeller for, og det er vi sådan set åbne for at diskutere,” siger partiets finansordfører Troels Lund Poulsen (V) til Politiken.

Dansk Folkeparti i til gengæld imod.

”Der er mange aktionærer i SAS, og jeg har ikke nogen interesse i at devaluere folks aktier i SAS. Jeg hælder mere til en model med statsstøtte eller statslån, hvis ellers vi kan få lov af EU,” siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby til Fagbladet 3F.

Danmark ejer 15 procent

SAS ejes i dag hovedsageligt af private aktionærer, mens den danske og svenske stat hver ejer 14,8 procent af selskabet.

Den norske stat ejede, indtil for to år siden, lige knap 10 procent af aktierne, som de så valgte at sælge til en pris på omkring 650 millioner kroner.

Den tidligere borgerlige svenske regering under Frederik Reinfeldt havde faktisk planer om at afhænde de svenske aktier i SAS. De planer har den socialdemokratiske regering under Stefan Löfven gemt i skuffen.

 

 

 


David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

For at få et retvisende billede af ledelsens gode intentioner i forsøget på at få SAS på ret køl, har jeg i de danske selskaber i SAS forsøgt at få klarhed over, hvilken udvikling der har været honoreringen af direktion og bestyrelse i disse selskaber.
Men hos CVR kan man ikke se disse forhold belyst, selv om jeg egentligt anså dem som lovpligtige noter i regnskaberne. Jeg har derfor henvendt mig til CVR's juridiske afdeling, for at få den til at vejlede mig, og så snart jeg får svar herfra lover jeg at videreformidle resultatet:

"Hej juridisk afdeling

Jeg har forgæves ledt efter oplysninger om honorering af direktion og bestyrelse i

1. SAS Danmark, cvr. 56994912
2. SAS GROUND HANDLING DENMARK A/S, cvr. 32339026

I den tro, at disse oplysninger er lovpligtige-.

I 1. er der i note 6 anført, at der er ingen ansatte, og der er ikke udbetalt honorar til direktion og bestyrelse.
I 2. Antal ansatte er 1372, men honorering af direktion og bestyrelse er ikke anført. (note 6)

Kan I bekræfte at disse oplysninger er lovpligtige, og i bekræftende fald vejlede mig til at finde dem?

Med venlig hilsen
Poul Boie Pedersen"