Annonce

Personaleflugt: 100 fængselsbetjente stukket af

Sygdom, pensionering og hårdt arbejdsmiljø har ført til, at antallet af fængselsbetjente på bare et år er faldet med mere end 100 medarbejdere.
Antallet af betjente i de danske fængsler fortsætter med at falde,

På bare et år er staben af fængselsbetjente faldet med fem procent fra 2.022 til 1.911.

Det voldsomme fald skyldes ifølge formanden for Dansk Fængselsforbund, Bo Yde Sørensen, en kombination af sygdom, der rammer de ansatte, ældre kolleger, der går på pension og medarbejdere, der bare vil væk fra jobbet som fængselsbetjent.

det er en negativ spiral, hvor arbejdsvilkårene hele tiden bliver forringet

Han ser udviklingen som en negativ spiral, hvor arbejdsforhold og arbejdsmiljø bliver forringet i takt med, at kollegerne forsvinder ud af døren.

”Vores kollegaer stopper på grund af alder, sygdom, og fordi de simpelthen ikke kan se sig selv i jobbet længere og derfor søger væk. På den måde er det en negativ spiral, hvor arbejdsvilkårene hele tiden bliver forringet,” siger Bo Yde Sørensen til Netavisen Pio.

Pengene er klar

Situationen i fængslerne er ikke nogen nyhed.

Det er efterhånden ti år siden, at fængslerne oplevede en fremgang i antallet af betjente. I 2012 var 2.650 betjente. Siden er det gået nedad til nu altså 1.911. Det svarer til 28 procent.

I den seneste finanslov blev der afsat penge til at Kriminalforsorgen kunne ansætte 300 flere fængselsbetjente - fordelt på 75 i hvert af de kommende fire år.

der er endnu flere, der forlader jobbet

I aftaleteksten fremgår det:

”At det er en forudsætning for udvidelse af Kriminalforsorgens kapacitet, at der ansættes et betydeligt antal fængselsbetjente i de kommende år.”

Men selvom der altså ansættes nye fængselsbetjente, går det altså den forkerte vej , fordi der er endnu flere, der forlader jobbet.

”Vi har ganske simpelt brug for, at bemandingen efter ti års tilbagegang begynder at stige igen, siger Bo Yde Sørensen. Til Netavisen Pio.

Vi kører på pumperne

Ifølge en pressemeddelelse fra Fængselsforbundet erkender HR-direktør Mik Grüning fra Kriminalforsorgen problemerne.

”Vi arbejder målrettet på at skaffe flere betjente. Lige nu oplever vi stor interesse, når vi er rundt med vores rekrutteringslastbil, og samtidig har vi travlt med at svare på spørgsmål fra mulige elever via vores telefoner,” lyder det fra direktøren.

der er brug for, at initiativerne giver pote meget hurtigt

I Fængselsforbundet presser Bo Yde Sørensen på for at få gjort noget ved personalesituationen. For der er brug for, at initiativerne giver pote meget hurtigt, mener han.

”Situationen er stærkt bekymrende. Vi kører på pumperne, så vi har brug for resultater her og nu. Vi mangler over 700 kollegaer. Derfor kan vi ikke vente et år eller to på, at kurven knækker. Vi har ganske simpelt brug for, at bemandingen - efter ti års tilbagegang - begynder at stige igen.”

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ingen underbetalte danskere har lyst til dag og nat at blive intimideret og truet af den nye massetilvandrede befolkning fra mellemøsten og Afrika.

Nu ved du jo også lige at det er indvandrene der er skyld i det hårde miljø der kan være i et Fængsel. Og nu ved du jo også lige at Danskerne overhovedet ikke er voldlige eller truende. !! Det kunne jo godt være at alle etniske befolkningsgrupper der er indsat i de danske gængsler faktisk i mange år har lidt under den stramning som venstre og sidst Konservative indførte. B.la stramninger om brug af Strafcelle det vil sige isolationsfængsling for meget små overtrædelser af fængslets regler . Det kan være f.eks Rygning der er blevet forbudt i egen celle i Fængslerne. Det kan være besiddelse af mobiltelefon. det kan være håndgemæng med en anden indsat. Isolationsfængsling er efter menneskerettighedskommisionen i EU den værste måde at straffe på og de har utallige gange henstillet til Danmark om at enten afskaffe strafcellen eller nedbringe brugen væsentligt. Denne måde at straffe på kan føre til at folk bliver agrasive og kan nedføre vold. AT rygning er blevet forbudt hjælper jo heller ikke på at fangerne kan føle sig ok. Alle fornuftige mennesker ved hvor hårdt det er at holde op med at ryge. Bare det i sig selv kan skabe aggrasion og nervøsitet ! Pladsforholdene i de danske fængsler er en anden faktor der stresser de indsatte. I nogen fængsler er det så grelt at folk puttes to mennesker i en en mands celle. Jeg ved ikke om du nogen sinde har set hvor lille sådan en celle er !! Alt i alt er forholdene i Fængslerne i Danmark ikke gode og der mangler oven i det alt sammen personale. Både indsatte og de ansatte har dårlige forhold. SÅ før du begynder at skyde skylden på den dårlige opførsel. sprog og agrasioner på Indvandrene så sæt dig venligst lige ind i de faktiske forhold i de Danske fængsler !!!

Pladder - det er ikke rygning der skaber vold og dårligt arbejdsmiljø . Du må ikke ryge på hospitaler , arbejdspladser mm , men du finder det helt naturligt , at fængselsbetjente skal dø af passiv rygning . Er du klar over , at ikke rygende fanger sættes sammen med rygere på små celler og st børn og pårørende , skal sidde i besøgsrum hvor der blev røget ? Kig til Skotland hvor de afgifter rygerne på en fair og menneskelig måde - til glæde for medindsstte og ansatte 👍

Nu ved jeg ikke om du ved hvor svært det er at holde op med at ryge og hvis du sidder i et fængsel og er tvunget til at holde op så skaber det helt naturligt abstinender . Jeg syger ikke at det skaber vold. det er vidt noget du overfortolker. Men jeg synes det er en meget dårlig ide at tage cigaretter fra folk blot fordi de kommer i fængsel. Og nu tror jeg ikke at nogen fængselsbetjente får kræft af at stikke hovedet ind af døren til en celle og se hvordan det går eller komme med en besked !! Mennesker MÅ ikke behandles på den måde AT de sættes sammen på små celler. Det er det jeg nævner i mit indlæg og kommentar. Der er MANGEL på Plads i nogen fængsler og at man sætter to fremmede mennesker sammen i en lille bitte celle skaber frustration og Agrasion. Ligeledes ved Strafcellen som straf. Det siger alle psykologer og Menneskerettighedsorg . Danmark har fået det ene påbud efter det andet om at Strafcellen er at overskride menneskerettighederne . ligeledes kritiserer de den manglende plads i de danske fængsler. Det er uhumant.

Beklager, Helle. Jeg besvarer ikke indlæg uden tegnsætning. Jeg kan dog skimme, at du mener at det er danskere, der skaber problemerne i fængslerne. Det er meget fjollet og naivt, men jeg kan selvfølgelig ikke forbyde dig at tro på julemanden og påskeharen, hvis du har lyst til at tro på noget sådan.

Peter Jensen. Hele din tilværelse synes at være styret af fordomme og angst over for andre end dig selv. Har du tænkt på at gå i terapi.

Kære Jeppe Lindholm
Det er et faktum, at danskere siden november 2018 udgør en etnisk minoritet i Danmarks lukkede fængsler og arresthuse. Du har dog ret i, at jeg har angst over for ondskabsfulde ideologier, der har erklæret, at de vil overtage verdensherredømmet, og at kun deres lov må gælde. Behandlingen for denne angstlidelse, som du foreslår, er asylstop og hjemsendelse af alle uintegrerbare. En terapi jeg varmt støtter og gerne tager imod med åbne arme.

"Hele din tilværelse synes at være styret af fordomme "

tankevækkende at det netop skulle komme fra Jeppe Lindholm der nærmest har et traume vedr den blå BLOK
og beskylder det 'blå s.......hold' som årsagen til alle ulykker i Danmark
virkelig tankevækkende
.

Nu må Justitsministeriet og den nye justits minister Matias Tesfeye snart få gang i at tage fængselsbetjentene og de indsatte i de danske fængsler alvorligt . Det virker snart som om det er en HASTE SAG . Og det har det været i de sidste mange år. Stramninger i måden at straffe på. Overbemanding i fængslerne fordi der mangler plads går både ud over de indsatte og de ansatte i fængslerne.
For ikke så lang tid siden var der en stor konference på Christiansborg om Strafcellen i de danske fængsler. Det vil sige isolationsfængsling som Danmark benytter sig meget af og dens konsekvenser for de indsatte der indsættes i isolationscelle . Aller her var enige om at straffen er ikke er en god måde at straffe på. MEN der er bare ikke sket nogen som helst siden da. Alle politiske partier var repræsenteret sammen med kriminalforsorgen . Repræsentant for de indsatte og repræsentant for fængselsbetjentene. ALLE vil gerne have strafcellen afskaffet eller forminsket. Og alle vil gerne have bedre pladsforhold i fængslerne. SÅ hvorfor sker det ikke noget. Forholdene i fængslerne er hverken gode for de ansatte eller de indsatte . SÅ kære nye Justitsminister Matias Tesfeye vil du ikke være så venlig at lytte til begge parter i denne konflikt som udspiller sig i fængslerne. De indsatte og de ansatte er begge ofre for en dårlig politik omkring kriminalforsorg og for de stramninger som Venstre ved Søren Pind som Justitsminister og Konservative med Søren Pape som justitsminister indførte.
LÆS min kronik på Arbejderen om Strafcellen i de danske fængsler i nutiden og Historisk set her på dette link.

https://arkiv.arbejderen.dk/idekamp/afskaf-strafcellen

Et psykisk krævende job kombineret med en ringe aflønning har ført til færre medarbejdere, hvilket har ført til underbemanding i fængslerne.
Og mon ikke underbemanding kombineret med et psykisk krævende job kombineret med en ringe aflønning vil føre til endnu færre medarbejdere?
Det ligner unægtelig en dødsspiral.

Bedre forhold til de Ansatte i fængslerne og bedre forhold til de indsatte i fængslerne vil løse problematikken tror jeg.
Afskaf Strafcellen som straf i fængslerne . Den er oldnordisk og stammer helt tilbage til de såkaldte ensomhedsfængsler i Danmark. Her sad de indsatte i ensomhed 24-7 og når de skulle ud fik de masker over hovedet. Om søndagen i kirken sad de i isolations bokse så de ikke kunne se andre fanger. Vridsløselille var et ensomhedsfængsel. At isolerer folk har aldrig gjort noget godt. Tværdigmod . det skaber Angst. agrasion og nogen gange psykisk sygdom. AFSKAF Strafcellen . Og afskaf de stramninger som Venstre og Konservative lavede da de var ved magten. De har ikke ført noget godt med sig. OG det er b.la det vi ser nu. AL for megen ballade i fængslerne og Fængselsbetjente der knækker og siger op. DÅRLIGE forhold for fangerne ER også DÅRLIGE forhold for Fængselsbetjentene . De kan ikke gøre deres arbejde som de gerne vil . Og det skaber frustration. Når man så i forvejen får en ret lav løn i forhold til andre på det niveu . SÅ forstår man godt de IKKE gider mere og søger andre veje i deres arbejdsliv

Det lyder nærmest som en SOSU ansat.

Jeg forestiller mig nu ikke, at SOSUerne modtager så mange trusler fra de ældre.
Men jeg kan selvfølgelig tage fejl.

Fangerne har for meget magt. Det er dem, fangerne, som er straffet og sat i fængsel. Ikke personalet, som skal føre opsyn. Hvis ikke det allerede er tilfældet, så skal personalet være anonym. Ingen fange skal have adgang til selv den mindste oplysninger om personalet andet end et nummer. Og personalet skal have den fulde kontrol. Deres ord skal være lov over for en indsat. Såkaldt stærke indsatte skal sættes i isolation, hvis de forsøger at være styrende. Og der kan de blive indtil de forstår budskabet. Personalet skal ikke udsættes for hverken fysisk eller psykisk overgreb af en indsat. De skal have den fulde kontrol. Den indsatte er under straf og midlertidig umyndiggjort. Det skal fangen ikke være det mindste i tvivl om. Og der skal INGEN mulighed være for flugt. Det skal fodlænker og håndjern sikrer når fængslet forlades. Og ingen udgang af nogen art.

Den stribede fængselsuniform for indsatte skal tilbage. Så ved de hvem de er. Og en jernkugle om benet, hvis de ikke makker ret. Personalet skal have den fulde kontrol uden deres privatliv kan kompromitteres. Sådan skal det være.

Ak ja det ska.