Annonce

Frisørernes arbejdsvilkår skal forbedres

Ny forskning viser at frisører får varige muskelsmerter af deres arbejde – men der er stadig ingen erstatning at hente, skriver to fagforeningsformænd.
Ifølge Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø er frisørfaget et af de hårdeste fag, når det kommer til belastninger af muskler og skelet.

Nu kan et dugfrisk studie fra Bispebjerg og Frederiksberg hospital dokumentere en direkte sammenhæng mellem frisørernes arbejde og risikoen for muskelsmerter. Det er derfor på tide, at der kommer politisk fokus på, hvordan vi forbedrer frisørernes arbejdsvilkår.

Vi kender det nok alle sammen: En tur til frisøren er lig med en god omgang selvforkælelse. Men hvad de færreste af os tænker over er, at vores lokale frisør hver eneste dag udfører timevis af stående arbejde. Timevis af klip, farvning og behandling af hår.

Sygdomme som hudlidelser, allergier og muskelsmerter er hverdagskost for alt for mange frisører.

Alt i alt er der tale om mange timers fysisk arbejde hver eneste dag. Det tager hårdt på kroppen. Faktisk så hårdt, at frisørbranchen i gennemsnit anmelder 200 erhvervssygdomme om året.

Sygdomme som hudlidelser, allergier og muskelsmerter er hverdagskost for alt for mange frisører. Alt i alt er frisørerne derfor havnet på en ærgerlig femteplads over brancher, der er mest begrænset i arbejdet på grund af smerter. Alligevel har vi alt for lidt fokus på frisørernes arbejdsvilkår i Danmark.

Frisørfaget under forskernes lup

I et nyt studie foretaget af Bispebjerg og Frederiksberg Hospital undersøger en række forskere, hvordan frisørernes arbejdsvilkår påvirker deres risiko for brug af smertelindrende behandlinger.

Derudover om deres arbejdsvilkår kan føre til en tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Helt konkret undersøger de, hvordan kraftfuldt arbejde, og arbejde med mange gentagende bevægelser, påvirker frisørernes helbred.

Studiets hovedkonklusion er, at mange gentagende bevægelser og kraftfuldt arbejde er forbundet med en større risiko for smertebehandlinger i albuer, arme, håndled og hænder. Det er lige præcis den type arbejde, som frisørerne udfører.

Det viser derudover, at effekten er tydeligst for mændene, imens det er sværere at sige noget for kvinderne, der arbejder under de samme arbejdsvilkår. Forskerne forklarer dog, at de ikke har haft så mange kvinder til at deltage i deres studie – det kan have gjort det sværere at finde en effekt for kvinderne.

Mange forsvinder ud af faget

Studiet kan også præsentere en række andre interessante fund. Eksempelvis finder de, at frisørbranchen taber helt op til 40 procent af medarbejderne til andre brancher på blot 8,5 år. Taget i betragtning, at frisøruddannelsen tager ca. fire år, er der derfor tale om sammenlagt utrolig kort tid i frisørfaget.

Det er en klar indikation på, at faget simpelthen er for hårdt og opslidende for kroppen, som det ser ud i dag. Studiet viser også, at de frisører, der modtager behandling igennem PensionDanmark primært behandles for smerter i nakke, skuldre og ryg - faktisk udgør denne type af behandlinger hele 87 procent af de samlede behandlinger.

Det er tal, der taler sit tydelige sprog – stående arbejde med mange gentagende bevægelser slider alt for hårdt på kroppen. Derfor er det så vigtigt, at vi sætter ind langt tidligere, end tilfældet er i dag, når vi ser tegn på, at arbejdsforholdene er for opslidende i en branche som frisørbranchen.

Umuligt at få arbejdsskadeerstatning

Vi bør starte med at anerkende frisørernes arbejdsskader som reelle arbejdsskader, der har ret til erstatning. Faktisk er der endnu ikke registreret én eneste godkendt arbejdsskadeerstatning som følge af muskel- og skeletskader – det fremgår af Serviceforbundets egne registre.

Vi skal have ændret både lovgivning og praksis på området

Det er der en helt særlig grund til: I Danmark vurderes frisørers arbejdsbelastning ikke som særlig kraftfuld. Dette er endda på trods af, at Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur har lavet en risikovurdering af frisørfaget. Her vurderer de, at frisørers arbejde er både kraftfuldt og præget af mange gentagende bevægelser.

Derfor er løsningen lige for: Fra Serviceforbundets og Frisør & Kosmetiker Forbundets side mener vi, at vi skal have ændret både lovgivning og praksis på området. På den måde kan ansatte i frisørbranchen få anerkendt arbejdsrelaterede muskel- og skeletlidelser som arbejdsskader og dermed også få mulighed for at få erstatning.

Alternativet er, at frisørbranchen bliver en usikker branche, hvor medarbejderne ikke kan holde til at være. Det vil ikke blot være et problem for vores nuværende frisører men også for fremtidens frisørbranche: for ingen unge mennesker har lyst til at uddanne sig til et fag, hvor man både slides alt for hurtigt op – og hvor man samtidig ikke kan få anerkendt sine arbejdsskader som reelle arbejdsskader på lige fod med andre fysisk krævende brancher.

Lone Frost er formand for Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund.

John Nielsen er forbundsformand for Serviceforbundet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der burde være en langt bedre pension til frisørfaget.Det offentlige ligger på 17%,frisører på 12%.Med det slid på kroppen ,måske vi kunne gå på pension som 62 årige.

Det ville jo nok hjælpe på sundheden hvis man undlod at bruge alle de giftige kemikalier, der indgår i hårplejen.