S-regeringen støtter op om Findsen-kommission

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) tilslutter sig radikalt ønske om kommissionsundersøgelse, når retssag mod Findsen er afgjort
Foto: Keld Navntoft
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Regeringen støtter nu nedsættelsen af en kommission, der skal undersøge forløbet omkring sagen mod den tiltalte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

“Begynder der at opstå usikkerhed, så mener vi, at det kan være fornuftigt at få nedsat en kommissionsundersøgelse for at få gennemlyst fra uafhængige folk, hvordan hele forløbet har været,” siger justitsminister Mattias Tesfaye (S) på et kort pressemøde fredag eftermiddag.

Den hjemsendte spionchef Lars Findsen udgav torsdag bogen “Spionchefen - erindringer fra celle 18”, hvor han fortæller sin version af FE-sagen. Findsen antyder - uden at skrive det direkte - at hans hjemsendelse fra Forsvarets Efterretningstjeneste er politisk begrundet.

Hjemsendelserne af fem medarbejdere ved Forsvarets Efterretningstjeneste, herunder Lars Findsen, skete i kølvandet på kras kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET. Senere frikendte tre landsdommere FE-ledelsen for de anklager, som TET oprindeligt rejste.

Blå blok krævede torsdag en kommissionsundersøgelse. Moderaterne har senere tilsluttet sig kravet.

Fredag omkring frokost kræver De Radikale, at sagen undersøges, når retssagen mod Lars Findsen er afgjort. Og nu tilslutter S-regeringen sig altså De Radikales ønske.

Det er klart, at det skal ske, efter at den straffesag er afgjort ved domstolene

"Det er klart, at det skal ske, efter at den straffesag er afgjort ved domstolene," understreger justitsministeren.

Også Enhedslisten tilsluttede sig torsdag ønsket om en kommissionsundersøgelse, når retssagen med Findsen er afsluttet.

"Jeg skal kunne tælle til 90"

“Når den her sag er afgjort, skal forløbet afdækkes. Det vil vi i Radikale insistere på. Omfanget og indholdet af en kommissionsundersøgelse afhænger af rettens dom, så der er klarhed over, hvad der skal afdækkes og i hvilket omfang,” hedder det i en skriftlig kommentar fra De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen.

Findsen omtaler i sin bog et møde med daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) 17. august 2020.

Ifølge Findsen siger Bramsen under mødet, at hun var "med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig”, og føjer så - stadig ifølge Findsen til:

“Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90".

Findsen refererer i bogen derpå sig selv for at sige: "Men du får ikke noget parlamentarisk problem i den sag."

Ifølge Findsen gentager Bramsen derefter: "Jeg skal kunne tælle til 90."

Trine Bramsen ville torsdag ikke kommentere Findsens bog, herunder hans udlægning af mødet 17. august. Bramsen henviser til, at hun har tavshedspligt.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Den der søger skal finde!

Justitsminister Mattias Tesfaye (S), er en tålmodig mand, der forstår kunstpausens eftertænksomhed og nødvendighed!

At finde vej i den politiske jungle kræver ofte at man tæller til 90 mere end en gang!

Tiden arbejder for Tesfaye! Tænk hvad den mand allerede tålmodigt har opnået i sit korte liv!

Et ikon for hele den danske ungdom, der blot ofte mangler tålmodighedens nådegave!

At se tiden an! Når det ser allermørkest ud!

For i morgen er der også en dag!

Valget er dit!

Kære Aksel Jensen
Det er næppe tilfældigt, at cand.jur., Ph.d. Nick Hækkerup, der helt frem til 2019 har undervist jurastuderende i forfatningsret på Københavns Universitet, pludselig begærede afsked som justitsminister og nedlagde sit mandat i Folketinget til fordel for at brygge øl.

Mureren Mattias Tesfaye er bedre til at bære en fodlænke. Det er nok ikke noget for den lærde juraunderviser, der lugtede lunten og stak af, inden krudtet bliver antændt.

Du har ret. Lad os fådet frem i dagslyset Nich hytter sit skind den kryster trorhan kan tørre sveden af panden ogklare frisag.

Jamen sikke da et kort og fint indlæg fra dig AJ :))
Helt enig med Tesfaye, ro på, lad domstolene tale, og så tager man det derfra, alle såkaldte klogeåger m.m skal nu blande sig uden om og afvente den sags afgørelse hverken mere eller mindre.

Jeg tilslutter mig Helles hilsen til AJ. Det er faktisk den anden 'almindelige' kommentar fra AJs hånd i dag. Jeg er begejstret.

Bravo!

Mange siger, at FE-sagen SKADER Danmarks omdømme, men er det ikke tværtimod en STYRKE at vise, at der tages hånd om sådan en sag ? Jeg véd godt, at man er uskyldig, indtil man er dømt, men hvordan skulle man ellers gøre det her..........

Vi kan jo altid spørgePutin;hvad gør vi nu lille du? Men vi vil ikke kunne lide svaret vel?

Vi kan vel snart nedsætte en fastansat kommission, der skal kigge på hver uges skandale.
En uge uden skandale er en spildt uge.

Ja, og kommissionen kan nøjes med at læse Berlingske, hvor Tom Jensen suverænt har besluttet sig for at levere mindst en daglig tilsvining af Mette Frederiksen.

Må jeg på det varmeste anbefale alle som læser Pio Pio og også andre, om at lytte til DR P 1 d.d. kl. 8.10 til 8.20, tror det genudsendes mellem 9 og 10, og ellers på nettet. Peter Hansen , redaktør på avisen Olfi, og med stort kendskab til forsvaret, han kom med en meget fin kommentar. Han fortæller, at hans opfattelse er, at bogen fra Findsen er et forsvar for hovedpersonen selv, han forsøger at rette fokus væk fra sig selv, og mod embedsmænd, regering m.m. At Findsen må have talt over sig, fordi dels det med samarbejdet med USA, IS Samson sagen og Syriensbørnene, er sager med detailer fra journalister som kun kunne komme et sted fra. At han altid har haft et dårligt forhold til BB, fordi hun overtrufrede ham,hun blev departementchef i statsministeriet og at justitsministeriet , Pet, og regering har fået et chok over det der blev lækket, og pilen pegede på samme person. Men lyt selv, han sagde også, at PET ikke sætter sådan en sag i gang uden der er beviser og belæg for anklage. Så nok klogt alle venter til domstolen har talt. Så kan alle dokumenter også bedre komme frem. Og jeg kan slet ikke se at det er Findsen der skal bestemme om der kommer en undersøgelse nu eller efter en dom. han har om nogen skadet efterretningstjenesten og DK omdømme, ved sin handling, sin bog og sin kontakt til journalister. Så RO på og lad den dømmende magt tale først.

Aflytningen af Findsen kan jo heller ikke finde sted uden grønt lys fra en dommer, og for at få det, kræves der altså en vebegrundet mistanke.

Annonce