Annonce

To danskere forrest i kampen mod asbest

En dansk socialdemokrat og en dansk venstrefløjspolitiker får helt centrale roller, når EU skal lave indsats mod asbest.
Foto: Colourbox
Indånding af asbeststøv er stadig et problem i byggebranchen.
Marianne Vind, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, er nu blevet udpeget af S&D-gruppen i parlamentet som skyggeordfører til forhandlingerne om et ændret asbestdirektiv.

En post, som Enhedslistens Nikolaj Villumsen også er blevet udpeget til af venstrefløjsgruppen GUE/NGL.

De to danske politikere kommer dermed til at sidde med helt tæt ved de kommende trilog-forhandlinger mellem EU-kommissionen, Ministerrådet og Europa-Parlamentet.

For socialdemokraten Marianne Vind handler arbejdet med at opdatere direktivet om at redde livet for nogle af de 90.000 mennesker i hele EU, som årligt dør af asbest-relaterede sygdomme:

"Ingen skal risikere at miste livet ved at gå på arbejde - heller ikke af kræft. Derfor er jeg rigtig glad for, vi endelig får ændret asbestdirektivet og dermed for alvor gør op med den største årsag til arbejdsrelateret kræft. Det kan redde 90.000 liv om året," siger hun til blikroer.dk.

Vil kæmpe med næb og klør

Nikolaj Villumsen forklarer om sin rolle:

"Min helt klare linje er, at EU-Parlamentet må stå fast på de krav, vi fremsatte sidste år. Det vil blandt andet betyde en grænseværdi der er en tiendedel af, hvad EU-Kommissionen har foreslået, og klare krav om uddannelse til dem der måler og håndterer asbest," udtaler han i en pressemeddelelse fra partiet.

"Et helt centralt element i arbejdet må være, at sætte folk liv og helbred i centrum. Det er det jeg kæmpede for da jeg lavede Parlamentets asbestreport sidste år, og det er det, jeg vil fortsætte med at kæmpe for, med næb og klør."

Glæde hos fagforening

At der sidder to danskere med i arbejdet med det nye asbest-direktiv, glæder fagforeningen Blik & Rør, der i flere år har sat emnet på dagsordnen,

"Det viser tydeligt, at vi i form af Marianne (Vind) og Nikolaj (Villumsen) har to danske Europa-parlamentarikere, der har valgt at gå i front, når det kommer til at sikre lønmodtageren bedre mod asbest," lyder det fra Stig Søllested, der er næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Ikke bare kommer de til at sidde tæt med ved forhandlingerne nu, de har også igennem flere år gjort et utrætteligt arbejde for at få asbest sat på dagsordenen i EU.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det lyder positivt. Haaber de gode mennesker har den noedvendige baggrundsviden og den noedvendiga gennemslagskraft. Vi har virkeligt brug fo det.
At asbest er skidt fo vejrtraekningen, var almindeligt kendt i Aalborg i 1970, selv om det blev fosoegt bortforklaret med, at folk paa eternitfabrikken roeg mere end gennemsnittet. Det er maaske rigtigt, for luften gennem en cigaret foeltes renere end den atmosfaere, der var omkring en.
Haaber virkelig at de gode mennesker faar succes med at rydde op i den sag. Det kraever spicialviden hos dem, der rydder op efter det har. Desvaerre er der mange flere sager, hvor graadighed er gaaet forud for sund fornuft.

Stine Bosse og SF forlanger asbestkvoter.

Hver gang en mand bliver syg af asbest, skal en kvinde også udsættes for det.

Nåh nej, kun ligestilling i bestyrelser.

Stine Bosse (Christine Bosse) - hvad ved hun om det???
Og hvorfor skal hun bringes på banen igen?
.

Hej Kurt. Jeg tror du maa tilgive Peter. Han er vist i gang med en helt anden diskusion, eller er der gaaet fisk i hans kvoter? Jeg kan heller ikke se, hvor sf og stine bosse kommer ind i det her samfundsproblem. Men jeg er stadig glad for, at der tilsyneladende er nogen, der omsider vil proeve at goere noget ved det. Jeg haaber det lykkes for dem.