Dansk EU-parlamentariker: Flere arbejdstagere skal beskyttes mod farlige kemikalier

EU-Kommissionen foreslår ny lovgivning, der skal beskytte arbejdstagere mod farlige kemikalier, nemlig bly og diisocyanater. Socialdemokratisk medlem havde håbet på mere.
Foto: Pressefoto
Medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S)
Alt for mange mennesker bliver stadig udsat for giftige, kræftfremkaldende stoffer og kemikalier på jobbet, der gør dem syge og i værste tilfælde tager livet af dem.

Derfor møder EU-kommissionens forslag ros fra den danske EU-politiker Marianne Vind (S):

“Det her er gode nyheder. Vi skal have skrappe regler hurtigst muligt. Vi har at gøre med stoffer og kemikalier, der skader muligheden for at få børn og risikerer og giver astma” udtaler Marianne Vind i en pressemeddelelse.

Kan skade fostre

Bly kan påvirke fertiliteten og det kan skade udviklingen hos et foster eller et barn af eksponerede kvinder. Det kan også skade nervesystemet, nyrerne, hjertet og blodet hos personer, der udsættes for det.

Det anslås, at 100.000 mennesker i EU i øjeblikket eksponeres for bly på arbejdspladsen.

Diisocyanater er skyld i tusindvis af astma-tilfælde og luftvejssygdomme. Ifølge Kommissionens konsekvensanalyse eksponeres 4,2 millioner arbejdstagere i EU for diisocyanater i dag:

“Jeg kan simpelthen ikke bære, at så mange mennesker bliver syge, fordi de passer deres arbejde. Det kan ikke være rigtigt, at mennesker sætter deres fertilitet på spil, når de møder ind på jobbet, eller stempler ud med vejrtrækningsproblemer,” siger hun.

Det går for langsomt

Selvom forslaget bliver taget godt imod, havde Marianne Vind håbet på hurtigere handling fra kommissionens side:

“Vi ved, der er stadig rigtig mange farlige stoffer og kemikalier, som vi bør lovgive om. Så jeg ville ønske, at det her gik meget hurtigere. Når det er sagt, så er forslaget et vigtigt skridt på vejen mod et sundere arbejdsmiljø for flere mennesker.”

“EU havde lovet os, at vi ville have mindst 50 grænseværdier for stoffer og kemikalier på arbejdspladsen i år 2020. Men vi er kun nået lidt over halvvejs.”

Vigtigt for den grønne omstilling

De foreslåede ændringer vil også være afgørende for at beskytte arbejdstagerne i forbindelse med fremme den grønne omstilling.

Både bly og diisocyanater bliver anvendt til for eksempel produktion af batterier til elbiler, i vindmøller eller som isoleringsmaterialer under bygningsrenoveringer.

“De her stoffer spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, og derfor vil lovgivningen få stor betydning for rigtig mange mennesker, når vi for eksempel energirenoverer en masse bygninger,” siger Marianne Vind.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

EU har også for nylig besluttet at stoppe salg af benzin- og dieselbiler i 2035. Omsorgen for klimaet kender ingen grænser. Efter 2035 kan man tilsyneladende kun køre med rugbrødsmotorer, eftersom der ikke er råstoffer nok til de påtænkte el-batterier. Rugbrødsmotorerne kan dog også komme til at mangle brændstof fordi landbruget snart vil blive langsomt kvalt af såkaldte CO2-afgifter. Det kaldes en grøn omstilling.

"Efter 2035 kan man tilsyneladende kun køre med rugbrødsmotorer, eftersom der ikke er råstoffer nok til de påtænkte el-batterier"

Du godeste, det er da for galt! Og hvorfor i alverden har EU og de store bilproducenter dog ikke spurgt Gunnar til råds i denne sag, så de kunne nå at afværge denne kommende kæmpeskandale?

Jeg synes da også at det er for galt at ingen spørger mig til råds. Jeg kræver ikke engang et honorar!

At de ikke spørger dig om gode råd, skyldes nok at de forinden har læst dine kommentarer her i Netavisen Pio.

Annonce