Fra akademikernes ambassadør til forkæmper for faglærte

Den forhenværende chefredaktør for Akademikerbladet mener nu, at vi har brug for flere faglærte og har uddannet for mange fra universitetet.
Foto: Akademikerbladet.dk
Jakob Elkjær, selvstændig journalist og kommunikatør
Jakob Elkjær er en af dem, som har været med til at drive den udvikling, hvor Danmark uddanner langt flere akademikere, end vi har brug for.

I dag har han ændret mening og mener nu, at det var en fejl at slå på tromme for at flere unge skulle på universitetet.

Benhårdt efter “arbejderister”

Som tidligere chefredaktør for Akademikerbladet, der er Dansk Magisterforenings medlemsblad, har Elkjær været helt inde i maskinrummet, og arbejdet for at få flere unge på universitetet.

"Hvis nogen kritiserede udflytning af uddannelser, foreslog dimensionering eller at akademikere fortrængte HK'ere og beskæftigede sig med pseudoarbejde, farede vi op som trolde af en æske og sagde, at det var helt forkert," fortæller Elkjær til Netavisen Pio.

Han tilføjer, at også socialdemokraterne fik kritik fra de organisationer, som repræsenterer akademikerne og universiteterne.

"Vi kritiserede blandt andet socialdemokraterne, fordi de var arbejderister og ikke respekterede akademiske uddannelser," siger han.

Troede på økonomerne

I dag er Jakob Elkjær selvstændig kommunikationsrådgiver og journalist. Derudover har han, efter sit job i Dansk Magisterforening, arbejdet for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Han fortæller, at han i sin tid som fortaler for flere akademikere, fokuserede på en række økonomiske teorier, som understøttede den idé.

"Du kan finde al mulig økonomisk teori, der underbygger, at jo bedre vi er uddannet, jo rigere bliver vi. Der er et ræsonnement om, at en femårig akademisk uddannelse er bedre end en håndværksuddannelse eller en professionsuddannelse," siger Jakob Elkjær, der udover sin journalistuddannelse, har en bachelor i økonomi.

Han oplevede dog, at det, der gav mening på papiret, ikke altid passede med virkeligheden.

Vi kommer for eksempel til at mangle sygeplejersker og elektrikere til den grønne omstilling, lærere, sosu'ere, pædagoger

"Problemet ved den måde at ræsonnere på er, at der kommer skævheder ind. Vi kommer for eksempel til at mangle sygeplejersker og elektrikere til den grønne omstilling, lærere, sosu'ere, pædagoger," siger han.

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil Danmark mangle 99.000 faglærte i 2030. Samtidig vil der være 25.000 akademikere i overskud i 2030.

Tvivlen nagede 

Udover manglen på faglærte var der en anden ting, som fik Jakob Elkjær til at ændre mening.

Imens Jakob Elkjær gennem sit virke brugte meget tid på at forsvare idéen om, at der skulle flere akademikere til, fortæller han, at tvivlen samtidig nagede.

Han oplevede, at det heller ikke altid var en god idé for akademikerne selv at blive uddannet til et arbejdsmarked, som de havde svært ved at komme ind på.

"Så sad man nede i kantinen og snakkede med erhvervsvejlederne, som sagde, at jeg sidder med de her mennesker, og de har rigtig svært ved at finde ind på den rette hylde"

"Jeg blev af og til i tvivl om, vi gjorde det rigtige," tilføjer han.

 Danmark vil mangle 99.000 faglærte i 2030 ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Der vil desuden mangle ca. 24.000 med en kort videregående uddannelse og 13.000 med en mellemlang videregående uddannelse.

Samtidig vil vi have et overskud på 25.000 akademikere. Derudover vil der være et overskud på 59.000 ufaglærte

 

 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jacob Elkjær har fuldkommen ret, men regeringen er jo totalt tonedøv.

På robotvirksomhed i Odense har de for nuværende en voksenlærling som elektriker, som er kandidat i filosofi!!!

En kommende elektriker med en filosofisk ballast!
Det er ikk' så ring' endda.
Jeg tror, at mange universitetsuddannede vil kunne løfte det danske arbejdsmarked, hvis de tager en solid faglig uddannelse.

Det var så sandelig på tide at samfundet indser at der trænges til en holdingsændring. Se at få gang i de tekniske skoler eller hva de nu hedder og hold op med det uddannelsessnobberi.

Jakob Elkjær er desværre ikke den eneste, som er hoppet på verdensfjerne økonomiske modeller.
I dette land hersker der en tyrkertro på, at økonomer ved noget om økonomi. Oven i købet propper man dem ind i alle mulige kommissioner, hvor de skal komme med forslag på områder, som de om muligt ved endnu mindre om.

Jakob Elkjær gjorde vel dét, hans akademiske arbejdsgiver betalte ham for at gøre.
Hvem betaler ham mon nu?

Han er jo bare lønslave som os andre. Lever man af sine synspunkter, som "kommunikatører" og journalister gør, er det et arbejde, man får betaling for. Man har så lært at formulere sig med ord, ligesom arbejdsmanden har lært at betjene en kost med muskler og måske sit syn. Men lønnen er det primære.

Annonce