Lizette skifter forklaring: "Jeg har ikke gramset på nogen"

Den tidligere formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation står nu frem og forklarer, at hendes erkendelse af at have udøvet upassende adfærd ikke var forfattet af hende selv
Foto: Netavisen Pio/David Garby-Holm
Lizette Risgaard trak sig søndag 30. april 2023 som FH-formand
Den tidligere formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, erkendte tilbage sidst i april, at hun havde udvist upassende adfærd over for en række yngre mænd.

Erkendelsen kom i kølvandet på, at Berlingske og Ekstra Bladet i fællesskab havde talt med otte yngre mænd, som alle - anonymt - kunne fortælle om episoder, hvor de havde oplevet krænkende adfærd fra Lizette Risgaards side. Flere fortalte om, hvordan Lizette Risgaard uønsket havde taget dem på bagdelen.

“Men jeg må erkende, at jeg har udvist en upassende adfærd. Jeg har handlet uprofessionelt som leder. Og jeg har slet ikke været bevidst om min egen position og den magt, som naturligt følger med. Men det er ikke nogen undskyldning! Pilen peger på mig og min adfærd: Den har været uprofessionel og forkert og skal ændres med det samme,” skrev Lizette Risgaard i et opslag på Facebook.

Men nu ændrer Risgaard fuldstændig forklaring. Nu siger hun i et interview med finans.dk, at hun ikke har gramset på nogen:

Jeg har ikke trukket en eneste person ind i et værelse

“Jeg har ikke trukket en eneste person ind i et værelse eller skubbet nogen ned på en sofa. Alt, hvad der har været omtalt, er foregået i situationer, hvor der har været mange andre til stede. Og jeg har ikke gramset på nogen. Der har ingen seksuelle intentioner været fra min side, aldrig.”

Lizette: Indrømmelse ikke forfattet af mig 

Risgaard forklarer - højst opsigtsvækkende - over for finans.dk, at det ikke er hende selv, der har forfattet indrømmelsen af at have optrådt upassende.

Der var, forklarer hun, enighed om hvad der skulle stå indledende i Facebook-opslaget, men ikke hvad der skulle stå længere nede i opslaget.

Lizette Risgaard forklarer nu, at hun i den grad trængte til at sove efter ikke at have sovet i mere end et døgn, og hun bad derfor dem, som hun arbejdede sammen med om formuleringerne i Facebook-opslaget om at ‘overtage og gøre kommunikationen og opslaget til hendes offentlige Facebook-profil færdigt’.

Lizette Risgaard siger til finans.dk, at hun i dag fortryder, at hun overlod kommunikationen til andre.

Netavisen Pio har skriftligt spurgt Lizette Risgaard om, hvorfor hun ikke tilbage i april oplyste offentligheden om, at hun ikke havde gramset på nogen. Og hvorfor hun dengang ikke oplyste offentligheden om, at hun ikke kunne stå inde for indrømmelsen af at have opført sig upassende, og at indrømmelsen heraf i Facebook-opslaget ikke var forfattet af hende selv.

Lizette Risgaard skriver tidligt torsdag morgen til Netavisen Pio, at hun afventer advokatrapporten. Indtil da har hun ikke yderligere kommentarer.

Står frem i Netavisen Pio

En enkelt yngre mand, der også har oplevet uønskede berøringer fra Lizette Risgaard, er stået offentligt frem. Det skete i et interview med Netavisen Pio 2. maj:

Det er der, jeg mærker en hånd, der kører fra den ene balle til den anden

”Jeg husker det stadig tydeligt. Der var arbejdersangaften, og jeg stod blandt publikum. Der var god stemning og øl, som der plejer at være til en arbejdersangaften. Jeg lagde mærke til en person, der passerede mig bagfra. Det er der, jeg mærker en hånd, der kører fra den ene balle til den anden – altså hele vejen hen over min røv. Jeg kigger bag mig og ser Lizette Risgaard gå videre,” fortalte Jonas Larsen til Netavisen Pio.

Jonas Larsen er 28 år og landsudvalgsrepræsentant i HK Ungdom Danmark. Han arbejder som faglig sagsbehandler hos PMF Fyn.

Jonas Larsen forklarer i interviewet, at han står frem, fordi han vil gøre op med den i hans øjne syge kultur, som har hersket i fagbevægelsen. En kultur, hvor man har holdt sin mund af frygt for at skade sin egen karriere og bevægelsen selv.

”Det vidner om en syg kultur i fagbevægelsen, der har gjort, at vi unge har været nødt til at advare nye medlemmer om, at de skal passe på, når de deltager i festlige begivenheder,” sagde Jonas Larsen.

Ekstraordinær kongres

Fagbevægelsens Hovedorganisation har indkaldt til ekstraordinær kongres 7. september, hvor en ny formand skal vælges. Ingen har til dato meldt sig som kandidat.

Indtil den ekstraordinære kongres vikarierer FH-næstformand Morten Skov Christiansen på formandsposten.

I forbindelse med Lizette Risgaards afgang igangsatte Fagbevægelsens Hovedorganisation en advokatundersøgelse af Lizette Risgaards mulige krænkelser. Konklusionerne fra undersøgelsen bliver præsenteret for FH's forretningsudvalg torsdag.

Læs her det fulde Facebook-opslag, som Lizette Risgaard offentliggjorde 27. april, men hvor Lizette Risgaard nu ikke længere vil vedkende sig formuleringen om, at hun anerkender at have uvist upassende adfærd:

placeholder
  

 

Opdateret kl. 08.45 3. august

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg ved lige så lidt som alle andre her, hvad der er sandheden i denne sag, og vil derfor heller ikke gøre mig til dommer. Men når det er sagt, synes jeg godt nok, det er noget sent at oplyse, at den famøse tilståelse er skrevet af en anden i hendes navn.

Som den gode Krag sagde,man har en holdning til man får en ny.

Annonce