Annonce

Elon Musk i problemer: Må fyre 14.000 ansatte

Tesla spænder bæltet ind og fyrer 10 procent af de ansatte
Foto: UK Government/Wikimedia Commons
Elon Musk, direktør i Tesla
Tesla siger farvel til 10 procent af sine ansatte fordelt verden over. Det svarer til cirka 14.000 ansatte i Tesla, som altså kommer til at se sig om efter et andet arbejde.

Det skriver The Guardian.

Konkurrence fra Kina 

Ifølge Tesla så skyldes fyringerne problemer i produktionen på grund af angreb i Det Røde Hav af houthi-bevægelsen og brand på Teslas fabrik i Berlin. 

The Guardian peger dog også på, at fyringerne sker i kølvandet på, at Tesla har oplevet mindre efterspørgsel og konkurrence fra især kinesiske konkurrenter, som er begyndt at tilbyde billigere modeller til kunderne.

I første kvartal af 2024 leverede Tesla 387.000 elbiler, hvilket var 13 procent lavere end forventningen fra markedet.

Teslas udmelding om, at de vil fyre 14.000 ansatte, sendte virksomhedens aktie ned med 5,6 procent.

Øge produktivitet 

I en intern memo, som er offentliggjort af mediet Elektrek skrev Elon Musk om fyringen: 

“I løbet af årene er vi vokset hurtigt med flere fabrikker, der skalerer globalt. Med denne hurtige vækst har der været en duplikation af roller og jobfunktioner på visse områder. Mens vi forbereder virksomheden til vores næste vækstfase, er det yderst vigtigt at se på alle aspekter af virksomheden for omkostningsreduktioner og øget produktivitet”

Mens vi forbereder virksomheden til vores næste vækstfase, er det yderst vigtigt at se på alle aspekter af virksomheden

Elon Musk skrev derudover, at der intet var han hadede mere end at fyre medarbejderne, men at det var nødvendigt.

Konflikt med fagforeningen

Elon Musk er på det seneste blevet kendt for meget andet end el-biler. Han har nemlig været i karambolage med den svenske fagforening IF Metall.

Det resulterede i en strejke mod Tesla, som begyndte den 27. oktober. Strejken mod Tesla bunder i, at virksomheden ikke ønsker en kollektiv overenskomst. Ejeren af Tesla, Elon Musk, er kendt for at være fagforeningsfjendsk og har tidligere udtalt sig stærkt kritisk om fagforeninger.

Også danske fagforeninger har blandet sig i den svenske Tesla-krig. 3F Transport deltager i sympatikonflikt mod Tesla,  hvilket betyder at havnearbejdere og chauffører i Danmark ikke vil modtage eller transportere Tesla-biler, som skal til Sverige.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg synes, det er synd for Elon Musk, at han ikke kan få lov til at te sig som despot i Sverige. Det er jo hans fabrik og derfor også hans ejendom, de umælende får, der møder på arbejde hver dag og tjener penge til, at Elon kan komme til Mars.
I øvrigt, Emma, mener jeg, det hedder: "Karambolage" med den svenske fagforening.