Verdens rigeste mand: “Fagforeninger skaber en bønder og herremænd-situation”

Elon Musks konflikt med fagbevægelsen kan komme til Danmark. Han har længe kæmpet mod fagbevægelsen i resten af verden.
Foto: NASA
Elon Musk, direktør i Tesla
“Jeg er modstander af ideen om fagforeninger, men måske af en anden årsag, end folk måske forventer.”

Det udtaler Elon Musk, som er direktør i elbilproducenten Tesla, i et interview torsdag med New York Times.

Derefter udlægger han denne potentielt overraskende årsag til hans fagforeningsskepsis.

“Jeg kan bare ikke lide noget, som skaber en slags “bønder og herremænd”-slags ting. Og jeg mener, at fagforeninger naturligt prøver at skabe negativitet i en virksomhed og skabe en “bønder og herremænd”-situation.”

Elon Musk er verdens rigeste person og sidder for tiden fast i en vidtrækkende faglig konflikt i Sverige, da fagforeningen IF Metall forsøger at få Tesla til at tegne overenskomst i Sverige. Det er en konflikt, som norske havnearbejdere allerede har tilsluttet sig i solidaritet med de svenske bilarbejdere.

En konflikt, som nu meget vel kan sprede sig til Danmark. Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet vurderer over for Berlingske, at sandsynligheden for, at danske fagforeninger tager del i en sympatistrejke, er “stor”.

Mange års kamp mod fagbevægelsen

Musk og Tesla har i årevis forsøgt at forhindre Teslas ansatte i at organisere sig eller tegne overenskomst. Det er en kamp, de indtil videre er lykkedes så godt med, at Tesla ikke nogensinde har tegnet en overenskomst i noget sted, hvor de er tilstede.

I USA er Teslas kamp mod fagforeninger til tider skredet over grænsen til kriminalitet.

Tilbage i marts kunne New York Times berette, at en domstol vurderede Tesla skyldig i at tage ulovlige midler i brug for at forhindre sine ansatte i at organisere sig. Konkret var en ansat blevet fyret for at have opfordret sine kollegaer til at melde sig ind i en fagforening, ligesom Musk også havde truet ansatte med ikke at kunne få aktier i Tesla, hvis de stemte for at få en fagforening.

I en anden sag om arbejdsforhold blev Tesla dømt for racediskrimination på en fabrik i Californien og skulle betale et beløb svarende til knap 16 millioner kroner i erstatning. På fabrikken var der ifølge flere ansatte indført raceadskillelse mellem arbejderne.

Musk selv giver dog udtryk for i interviewet torsdag, at alle ansatte i Tesla trives.

Han forklarer i interviewet onsdag, at alle ansatte i Tesla har samme rettigheder, ligesom der er rig mulighed for at stige i graderne internt i virksomheden.

Før det nye interview, hvor Musk erklærede sig uenig i selve ideen om fagforeninger, havde han tidligere været mindre kategorisk.

“Jeg er ikke imod alle fagforeninger,” skrev han i 2018

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

“Fagforeninger skaber en bønder og herremænd-situation”

Og hvad mener han så med det udsagn? Det må vist være noget med, at uden fagforeninger er vi alle venner og lige, på samme hold, og trækker derfor bedre i samme retning.

Så hvis I nu bare ror igennem, vil direktøren samtidig svinge pisken over jeres rygge, alt imens jeg selv sætter tempoet ved at slå rytmen på disse trommer. Sæt i gang.

Gode Thor - prøv nu en mere positiv indgangsvinkel.

Bent, så kom med din version
.

Elon Musk er bare helt YT.
Hans bjerg af $ er bare så høj, han kan ikke se over på den anden side.

“Jeg kan bare ikke lide noget, som skaber en slags “bønder og herremænd”-slags ting. Og jeg mener, at fagforeninger naturligt prøver at skabe negativitet i en virksomhed og skabe en “bønder og herremænd”-situation.”
I stedet for hvad?
Noget tyder på, at manden gennem linjerne enten kan læse, at folkekvæget har påskrevet idiot i panden, eller at der er en klar forskel på rig og klog. I hvert fald er det en fare ved "meget rig" at udvikle storhedsvanvid.

Elon Musk "Og jeg mener, at fagforeninger naturligt prøver at skabe negativitet i en virksomhed"

Min oplevelse af vores fagforening på fabrikken var, at fagforeningen sørgede for at der ikke opstod intetsigende ballade og konflikter...Mine 4 år som valgt tillidsmand...

Elon Musk har fuldstændig misforstået fagforeningen...

Bøjkot Tesla i Danmark. Samt Amazon (Jeff Bezos), som er godt på vej til Danmark.

Hej Christian, du er med på:
der i Sverige er 5 der strejker ud af 130?
De øvrige der passer deres arbejde har gule veste på med “Nej tak, vi er bra”?
at sidst UAW prøvede at presse en aftale igennem i USA, foreslog Musk medarbejderne kunne stemme om det, afslået af UAW?
at Tesla har 3,5mio ansøgere om året?
at Teslas vilkår normalt samlet er bedre end “avtaler”?
eller ville du bare ikke lige nævne det?

Du retter sikkert artikel op, eller havde du agenda?
Har selv været lønmodtager på arbejdsmarkedet siden medio 76, du har INGEN ide om hvor mange job der er gået til fx Polen og Kina, med ført hånd af Metal og 3F, INGEN IDÉ!
Dude

Annonce