Annonce

Mr. Moskva vender hjem til makrelmad

Leif Davidsens nye roman er som at få brev fra en god, gammel ven, skriver Niels Frid-Nielsen, "og så hvisker han os en sandhed eller to i øret om tingenes tilstand i dagens Danmark".
Foto: Lindhardt og Ringhof
Når Leif Davidsen fortæller, ynder han at citere Winston Churchill for, at Rusland er en gåde, svøbt i et mysterium og indlejret i en hemmelighed.

Davidsen blev landskendt som DR’s udsendte medarbejder i Moskva, i årene fra 1984 til 1988, da Gorbatjov opløste den kommunistiske Sovjetunion og førte det store land ind i en ny, uvis fremtid. Den dag i dag husker mange ham som Mr. Moskva.

Siden sin debut for 40 år siden med Uhellige alliancer har Davidsen igen og igen sendt sine hovedpersoner ud i svært gennemskuelige situationer, ofte i spionernes grå verden i skygge af krig og magtkampe, hvad enten historierne har udspillet sig i Rusland, Spanien eller Danmark.

Den nye roman, 'I skyggen af krigen', udfolder sig i Malaga, Berlin og Japan, men bagtæppet er og bliver København under FE-sagen.

Et nik til dansk politik 

I åbningsscenen hører vi om chefen for Forsvarets Efterretningsvæsen (FE), der sidder fængslet for at lække informationer til medierne om Danmarks hemmelige samarbejde med USA.

Vi møder en statsminister, der har "travlt med at dele hendes kærlighed til dansk spegepølse, en håndbajer og makrel i tomat med de tusinde af følgere på Instagram".

Statsministeren er udstyret med en handlekraftig og magtbevidst departementschef.

Den kvindelige forsvarsminister kalder forsvarschefen for styrelseschef og anses af den grund for helt håbløs i militæret og af politiske iagttagere.

Danmark beskrives som en bananrepublik, hvor "eliten bevæger sig i en lille skolegård, hvor alle kender hinanden". Og i den lille verden hvor efterretningsfolkene møder toppolitikerne er løgn og bedrag selve fundamentet.

Løgn over løgn er den kunstart, der udøves.

Løgn over løgn er den kunstart, der udøves

Der er ingen tvivl om, at Lars Finsen og kritikere af Mette Frederiksen og hendes regeringers ageren i FE-sagen vil grine lystigt under læsning af 'I skyggen' af krigen, der rummer adskillige drøje hug til den politiske kultur i disse års Danmark.

Ikke for ingenting henter romanen motto hos William Shakespeare, der som bekendt i Hamlet skriver "Something is rotten in the State of Denmark".

Masser af bitterhed mod kvindelig chef 

Når det er sagt, må man ikke begå den klassiske brøler at læse hovedpersonens tanker og overvejelser som var de identiske med forfatterens.

Davidsen har udstyret 'I skyggen af krigen' med en fortæller, der er blevet fyret fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) efter  en metoo-sag.

Han nyder nu livet i Malaga med god mad og vin, en ung elskerinde og masser af bitterhed mod den kvindelige chef, der fyrede ham hjemme i bananrepublikken.

Selvom Davidsen utvivlsomt deler fortællerens glæde ved mad og vin, og sikkert også kan tilslutte sig hovedpersonens kritik af magteliten omkring Mette Frederiksen, så er det netop den dameglade, småalkoholiserede, mundbindshadende hovedpersons mulige blinde pletter, der gør, at man som læser hele tiden må overveje, om manden har blinde vinkler i sit hårde panser.

I jubilæumsudgaven af Uhellige alliancer fortæller Leif Davidsen i forordet om, hvordan han i hele sit forfatterskab - ligesom forbilledet Graham Greene - har været på jagt efter en hovedperson.

Det falder første gang i hak, da Davidsen i debutromanen fortæller om en lidt kedelig embedsmand, der tager til Spanien for at hente liget efter sin troløse kone.

"Dermed bliver han viklet ind i en historie, der forandrer hans liv og viser, at der er andre kræfter i ham, end det stille kontor- og familieliv hidtil har afsløret", skriver Davidsen.

Hvisker en sandhed eller to i øret 

Hovedpersonen i 'Uhellige alliancer' er blevet kaldt for den uskyldige iagttager, en person, der med Davidsens ord "bliver involveret i dramatiske begivenheder, som han egentlig ikke selv opsøger".

Sådan en hovedperson er fortælleren i 'I skyggen af krigen' også. Hos Davidsen er der hverken udpenslede action- eller sexscener (selv om der elskes en del).

Til gengæld deler hovedpersonen sine tanker med os, som var det en samtale mellem venner.

Leif Davidsens romaner er som at få brev fra en god, gammel ven.

I 'I skyggen af krigen' fortæller Davidsen veloplagt om verdens fordærv, deler rastløshedens virus med os i stemningsfulde beskrivelser af Japan, Berlin og Malaga; og så hvisker han os en sandhed eller to i øret om tingenes tilstand i dagens Danmark.

Man er i godt selskab.

 

Leif Davidsen: 'I skyggen af krigen'

320 sider.

Pris: 299,95 kr.

Forlaget Lindhardt og Ringhof

 

Leif Davidsen: 'Uhellige alliancer. 40-års jubilæumsudgave.'

192 sider

Pris: 149,95 kr.

Forlaget Lindhardt og Ringhof

 

Kulturkommentator og forfatter. Forhenværende kulturredaktør på Det fri Aktuelt og i DR Nyheder.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Om man er i selskab med Davidsen eller Løkke så er “Man er i godt selskab”.

De forstår om nogen at score kassen ud fra de hverdagspositioner som de befinder sig i.

Verden er af lave, og de herrer har således masser at lave!

Men om verden bliver et bedre sted?

Forhåbentlig ikke!

Hvem gider læse en kedelig roman om et godt og positivt liv!

Lægeromanen er for længst i ligestillingens hellige navn skiftet ud med en hovedperson, der har "travlt med at dele hendes kærlighed til dansk spegepølse, en håndbajer og makrel i tomat med de tusinde af følgere på Instagram".

Gå hellere en tur i forårsskoven eller ved stranden eller tag en tur til Skagen og nyd lyset fra nord!

Løkke og Davidsen er så ligegyldige som en Putin i øst!

Blot koster de en formue for de danske skatteydere og læsere!

Nyd foråret.

Det er absolut ligeglad med storme fra øst!

Aldrig har hækken og frugttræerne stået frodigere!

Som om alting troede sig døende!

Selv stærene kæmper som aldrig før om redepladserne!

Bognørderne kan endelig selv komme ud i foråret!

Spare flyrejserne og alle bekymringerne!

Foråret bekæmper krige som aldrig før!

De falmede blade er fortid allerede før de springer ud!

Leif og Lars er endegyldigt ligegyldige!

I skyggen af sig selv!