Det første syn, der møder mig, da jeg søvndrukken træder ud af byens imposante hovedbanegård, er en flok kommunalarbejdere, der fjerner graffiti.
Det er et billede på Odesas insisteren på at fastholde en grad af normalitet. Uanset byen de seneste uger har været udsat for de hårdeste bombardementer, siden krigen startede.
Med droner har man nogle få minutter til at gå i dækning. Med missiler går der omtrent 1 minut fra alarmen lyder, til missilet slår ned.
Der er kun 275 km fra Krim, hvorfra disse angreb orkestreres, til Odesa. Mine venner fortæller, at ofte lyder luftalarmen først efter, at missilet har ramt.
Der er en blanding af en fatigue og modstandsvilje og kampkraft i byen. I denne anarkistiske, vilde og frie by.
Odesa er helt afgørende for udfaldet af krigen. Ikke alene for Ukraine, men også for det lille naboland Moldova.
Lykkes det russerne at erobre Odesa og dermed etablere et brohoved til Moldova er landets skæbne besejret.
Odesa bliver ikke smukkere end lige nu. Nyudsprungne blomster og springvand overalt. Langs gaderne med toppede brosten står platan- og kastanjetræerne i blomst.
Beliggenheden ved havet giver byen en friskhed. I horisonten kredser mågerne over Sortehavet.
Men foråret er bittersødt. 70 procent af Odesas indbyggere har forladt byen siden invasionen.
På overfladen går livet videre i Sortehavets perle, som Odesa også kaldes.
Det blev en fest med knald på kostumernes farver
Vi går i teateret i det spektakulære operahus, hvor jeg forleden så premieren på operaen 'Don Pascale'.
Inden forestillingen blev vi instrueret i, hvorledes vi kan gå i beskyttelsesrum, hvis luftalarmen går. Varer alarmen mere end en time, får vi billetten refunderet. Denne aften blev forestillingen gennemført uden afbrydelser.
Det blev en fest med knald på kostumernes farver. I slutscenen vakte en vaskeægte vovse - en beagle - vild jubel.
I Philharmonic bygningen - et arkitektonisk mesterværk af Alexander Bernadazzi - står der rock- og klassiske koncerter på plakaten.
I et hjørne af City Park reciterer en troubadour tilsyneladende digte. Mit ukrainske er rustent, og jeg får forklaret, at troubadouren hylder livet.
Han fortæller, at solen vil skinne på Ukraine. At de rød-gule sporvogne altid vil skramle gennem Odesas gader. Alt det hele nok skal gå.
Her er prisen for Putins krig konkret
Således opmuntret går jeg op til Katedralen, hvor jeg tidligere har søgt tilflugt på regnvåde dage.
Den blev alvorligt beskadiget ved et russisk missil angreb 23. juli 2023. Nu er den ved at blive restaureret, men er desuagtet åbnet for kirkegang og kirkelige tjenester i en slags underjordisk kirke et par etager under jorden.
Uforvarende oplever jeg en begravelse. En yngre mand faldet ved fronten. Liget bliver båret ind i en åben kiste. De nærmeste pårørende og kirketjenere tildækker afdøde med røde og hvide roser. Kæresten og moderen kærtegner ham grådkvalt en sidste gang, kysser ham på panden.
Der bliver omdelt servietter og stearinlys. Her er prisen for Putins krig konkret.
Inden udgangsforbuddet træder i kraft ved midnat, plejer vi at slutte af nede ved Pusjkin-statuen på den elegante Prymorsky boulevard.
Her står den typisk på folkemusik eller akustisk guitar. Der er en trods og en stædighed i Odesa. En fandens i voldskhed.
Valeria er aktiv i en NGO. Hun forklarer:
“Jeg får kun en ungdom. Min fremtid er her og nu. Jeg vil være ung lige nu. Hvis ikke vi insisterer på at leve livet, har russerne allerede vundet.”
Nat efter nat bliver søvnen smadret af luftalarmer og bombardementer
Problemet med de mange luftalarmer har Valeria fundet en effektiv løsning på: Hun slår dem fra.
Men alle er bevidste om, at døden kan slå ned hvor som helst og når som helst. Nat efter nat bliver søvnen smadret af luftalarmer og bombardementer.
Der er grænser for, hvor meget selv stærk kaffe kan rette op på mistet søvn.
Øverst oppe fra Potemkim-trappen - kendt fra Sergej Eisensteins filmklassiker ’Panserkrydseren Potemkin’ - kan vi beskue en havn i fuld aktivitet.
På trods af de russiske bombardementer er eksporten gennem Odesas havn lige nu næsten oppe på niveauet før krigen.
Rusland blæser på den beskyttelse, som Odesa burde nyde efter Unescos optagelse af byen på verdensarvslisten sidste år. Indtil nu er 25 arkitektoniske monumenter blevet beskadiget i det historiske centrum.
Der er et sammenhold i orkanens øje. Hjælpsomheden er stor. Paraderne er nede
Nataliya er opgivende efter de mange angreb:
”For at sige det som det er: Jeg er ved at miste håbet". Uanset Vestens hjælp føler jeg ofte, vi er helt alene. Vore eneste ressourcer er håbet og vreden. Vore mænd dør hver dag. Eller kommer tilbage fra fronten uden arme, ben eller øjne.”
Nataliya går fortsat til koncerter, i teateret og til opera. Men er holdt op med at bruge makeup. Den flyder ud, fordi hun græder, når hun tænker på "vore mænd, der dør hver dag for, at vi kan leve livet”.
Der er et sammenhold i orkanens øje. Hjælpsomheden er stor. Paraderne er nede. Man snakker uden videre sammen i sporvognen, i parkerne, på caféerne.
Den gængse blufærdighed og distance er en luksus, man ikke kan tillade sig her, hvor livet leves på kanten. Med bevidstheden om, at i morgen kan det være slut.
Odesa er en påmindelse om, at vi aldrig må tage friheden for givet. For andre er den uopnåelig – eller kun opnåelig ved at yde de største ofre.
Odesa er antitesen til alt det, Putin står for:
Odesa er ukrainernes Paris. Antikken har altid været et ideal i Odesa. Byen inkarnerer oplysningstidens universalisme. I Odesa dyrker man handel, videnskab og kultur.
Det er en åben, tolerant, fri verdensby, med en legendarisk havn, der har sat sine spor i film, litteratur og kunst. En kosmopolitisk og eklektisk by. En smeltedigel af kulturer, religioner og etniciteter.
Der er et slør af tristesse over Odesa. Krigen rammer sind og sjæle
Der findes ikke i Europa en tilsvarende velbevaret bystruktur fra det 18. og 19. århundrede, præget af især italienske og franske arkitekter. Byens skønhed og magi er intakt.
Men under overfladen er folk slidte og trætte. Træt af krig. Der er et slør af tristesse over Odesa. Krigen rammer sind og sjæle. Som besøgende kan man nærmest registrere frygtens adrenalin.
Danmark bør selvfølgelig fortsætte sin støtte til Ukraine; den militære, nødhjælpen og den økonomiske.
Men vi kan og bør gøre mere. Kort efter invasionen gav statsminister Mette Frederiksen (S) grønt lys for, at frivillige kunne melde sig til den ukrainske hær.
Nogle danskere har gjort alvor af det - enkelte er også faldet i krigen. Præcist hvor mange er der ikke tal på.
Men i forståelse med de vigtigste NATO-allierede - USA naturligvis først og fremmest - bør vi snarest udsende danske tropper til Ukraine.
I øjeblikket er Ukraine ved at tabe krigen; også på grund af manglende personel. Mens Rusland har en betydelig overvægt af soldater og dertil et betydeligt rekrutteringspotentiale.
nitiativet vil ligge i naturlig forlængelse af statsministerens smukke ord om, at vi er med Ukraine hele vejen
Hvis det offentlige på den måde organiserede udsendelsen af de frivillige, ville det give indsatsen ny tyngde og legitimitet.
Der skal ikke være tale om egentlige kamptropper - det ville bruge os i direkte konfrontation med Rusland.
Opgaverne kunne være minerydning, træning af de ukrainske tropper, fælles øvelser og rådgivning.
Konkret kunne der være tale om uddannelse i brugen af de F16-fly, som Danmark inden længe leverer til Ukraine.
Initiativet vil ligge i naturlig forlængelse af statsministerens smukke ord om, at vi er med Ukraine hele vejen og at Ukraines kamp også er vores kamp…
Kommentarer
Ukrainerne betaler prisen for, at Kina kan få billig gas og olie fra Rusland.
Lad os boykotte varer fra Kina!
.
Der er brug for yderligere støtte
Men vi kan og bør gøre mere. Kort efter invasionen gav statsminister Mette Frederiksen (S) grønt lys for, at frivillige kunne melde sig til den ukrainske hær.
Nogle danskere har gjort alvor af det - enkelte er også faldet i krigen. Præcist hvor mange er der ikke tal på.
Men i forståelse med de vigtigste NATO-allierede - USA naturligvis først og fremmest - bør vi snarest udsende danske tropper til Ukraine.
I øjeblikket er Ukraine ved at tabe krigen; også på grund af manglende personel. Mens Rusland har en betydelig overvægt af soldater og dertil et betydeligt rekrutteringspotentiale.
Mette Frederiksen kæder krigen sammen med arbejdstid: »Så er jeg ikke sikker på, at alle skal gå hjem klokken 16 fra samlebåndet«
Flere partier fra oppositionen kritiserer Mette Frederiksen (S) for at kæde krigen i Ukraine sammen med debatten om arbejdstid. Det gælder SF, Enhedslisten og Liberal Alliance.
På en konference på Christiansborg tirsdag kom statsministeren igen ind på snakken om danskernes arbejdsmoral.
Hun kalder det en "mentalitetsting", og at Danmark bør gøre mere.
- Samlebåndene kører i Rusland 24/7. Og den diskussion, jeg hører mest om i Europa, er, at vi gerne vil arbejde mindre.
- Jeg bliver altid citeret meget hårdt med det, jeg siger nu, og så starter jeg diskussionen forfra. Men der er noget i vores mentalitet, vi bliver nødt til at få ændret. Russerne går ikke hjem. De fortsætter, sagde hun tirsdag. Ordene faldt under en debat om, at ukrainerne ikke har nok ammunition til at bekæmpe Rusland, som har omstillet til krigsproduktion.
Send danske tropper!
Hun kalder det en "mentalitetsting“.
Venstre står til 6,5% i seneste opinionsmåling!
Når vi kunne i fortiden, kan vi også i nutiden«, skriver Anders Fogh i dette indlæg. Han henviser til Vestens militære produktionskapacitet, der tidligere har kunnet accelereres politisk ved en trussel fra en ydre fjende. Nu finder han tiden moden til samme mentalitet igen!
Danmarks statsminister fra 2001-2009, Anders Fogh Rasmussen (V), var ene mand – og i høj grad – manden bag Irak-krigen. Den i årevis diskuterede beslutning om at støtte USAs krig mod Irak i 2003 blev »helt overvejende« besluttet af Anders Fogh Rasmussen og kun ham, fremgår det af krigsudredningen, der offentliggøres tirsdag.
Udredningen er udarbejdet af lektor Rasmus Mariager fra Saxo-Instituttet og professor Anders Wivel fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
»Undersøgelsen har vist,« skriver forskerne, at den danske Irak-politik fra regeringsskiftet i 2001 frem til vedtagelsen af beslutningen om at gå i krig i 2003, »overvejende blev besluttet af statsminister Anders Fogh Rasmussen under inddragelse af en beskeden gruppe af topembedsmænd, hvor Statsministeriets departementschef samt ambassadør Federspiel synes at have været de mest centrale aktører. Fogh Rasmussen var gennem hele perioden åben om den politiske kurs, og han lagde aldrig skjul på, at det var hans opfattelse, at Danmark skulle støtte USA i kampen mod terror.
Stort set hele folketinget inclusive Enhedslisten støtter Ukraine i kampen imod Putin og Rusland!
Men danskernes forhold til Fogh smitter af på forholdet til Mette Frederiksen!
Det var Foghs krig!
Det er Mettes krig!
Brændt barn skyr ilden!
Vi betaler 2% af BNP til forsvaret og sender nogle milliarder kroner og udtjente F-16 fly til Ukraine!
Men krigen er og bliver Mettes!
Kronprins Frederik viste sit værd i frømands-korpset og vandt et kongerige og dets befolkning!
Mette Frederiksen poserer med Zelenskij i et udslidt F-16 fly!
Hun kalder det en "mentalitetsting“!
Problemet er blot at danskerne ikke er med!
Vi betaler blot vores skat med glæde!
200 ekstra milliarder til forsvaret!
200 milliarder til Forsvaret – Nordjyske virksomheder lugter guld!
Danmark er en brugsforening - ikke en krigsførende nation!
Fogh og Mette går ensomme hånd i hånd!
Og snart pålægger de i fællesskab c02 afgifter på hver en prut fra danske køer?
Hvem sagde krig?
Nej, vi har så travlt med alt andet!
Påklædning, frisure, neglelak, …,
Der er nok som går og sysler
med at sprænge kloden væk
Jeg vil ikke ha skærmydsler
og kanoner bag min hæk.
Mens de andre går og sveder
for at gi hinanden lak,
vil jeg pusle med rødbeder,
selleri og pastinak.
Jeg vil ikke slås med bisser.
Jeg vil så og ikke slå.
Selv de rødeste radiser
kan man rolig lide på.
Og de sølle penge rækker
til lidt mer end skattesjov,
når ens kone går i soldaterrækker
sådan lidt til husbehov.
Send danske tropper…
Hvorfor skal man slå på tæven
eller bruge tævevold?
Jeg vil trykke folk på næven.
Jeg er ingen Tævedor.
Lad dem tæve på hinanden
der har tæv behov endnu.
Jeg vil ikke klinke kanden,
før jeg ser den er itu!
Mentalitetsændring efter klokken fire….
Livet er en dejlig gave.
Jorden er en herlig jord.
Der er øller i min mave.
Der står krokus på mit bord.
Når reserverne skal stille
for at splitte kloden ad,
skrive jeg med kurspersille
verdens mindste heltekvad
Fogh og Mette er krigsførende med 32% af befolkningen!
Kong Frederik har støtte fra 80% af befolkningen!
Til gengæld ved han hvad krig indebærer!
Ud over posering og neglelak i matchende farver!
Endnu en rekord i lange indlæg !!!
“Konkret kunne der være tale om uddannelse i brug af de F16 fly som Danmark inden længe vil levere til Ukraine “ ??? Er det ikke det som man er igang med på Flyvestation Skydstrup i øjeblikket - ?
Men ellers er det et meget sigende stemningsbillede , som Erik Boel her sætter ord på . Og især, af levevilkårene for de mange Ukrainere, der må forsøge at opretholde en tålelig hverdag- Samtidig med at de udsættes for en daglig russisk militær agression mod civile mål -
Odessa staves med to s’er. Det er en russisk by, og der tales overhovedet ikke ukrainsk i Odessa.
Der er næppe noget land i Europa, hvor den officielle holdning til krigen er mere ubesindig og krigerisk end i Danmark. Og mere forkert.
På et tidspunkt hvor Ukraines regering, som skyldes amerikanernes indblanding helt tilbage i 2014, er på randen af sammenbrud, burde danske medier måske være mere optaget af, hvordan vi kan gennemføre en plan B, og skabe et samarbejde med Rusland og Ukraine til sikring af freden.