Annonce

Disse danske firmaer har - trods sanktioner - fået grønt lys til at støtte datterselskaber i Rusland

På trods af EU-sanktioner har en stribe store danske virksomheder fået dispensation, så de fortsat kan yde deres datterselskaber i Rusland bistand
Foto: Lego
Legoland i Billund
I juni vedtog EU sin 14. sanktionspakke mod Rusland, som konsekvens af landets invasion af Ukraine.

Pakken skal blandt andet gøre det endnu vanskeligere for EU's virksomheder, herunder danske, at drive datterselskaber i Rusland.

Sanktionspakken forbyder i princippet virksomheder i EU, herunder i Danmark, at yde sine eventuelle datterselskaber i Rusland bistand. For eksempel juridisk bistand eller it-support.

Virksomheder kan dog søge om dispensation fra de nye sanktionsbestemmelser hos Erhvervsstyrelsen under Erhvervsministeriet.

17 danske virksomheder har søgt om - og fået - dispensation. Det viser en aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen, som onlinemediet DetailWatch har foretaget.

Lego og Novo Nordisk

Det er velkendt, at Ecco har valgt at bevare sine aktiviteter i Rusland. Ecco har således fortsat over 200 skobutikker i Rusland.

Ecco er blandt de danske virksomheder, der af Erhvervsstyrelsen har fået lov til fortsat at yde et datterselskab i Rusland support.

Modsat Ecco stoppede Lego sine kommercielle aktiviteter i Rusland sommeren 2022. Men Lego har fortsat et kontor i Moskva.

Erhvervsstyrelsen har givet Lego dispensation fra sanktionspakke 14, sådan at Lego lovligt kan yde sit kontor i Moskva support af forskellig art:

For at kunne beskytte vores globale brand og IP-rettigheder

”For at kunne beskytte vores globale brand og IP-rettigheder, har Lego Koncernen siden da (Siden juni 2022, red.) haft et mindre kontor i Rusland,” oplyser Lego til DetailWatch.

Lego understreger over for mediet, at tilladelsen ikke omfatter salg af produkter eller andre kommercielle aktiviteter.

Disse firmaer har fået dispensation fra EU-sanktionerne

Følgende virksomheder har, ifølge DetailWatch pr. ultimo juli, søgt og fået dispensation af Erhvervsstyrelsen.

  • Janssen-Cilag A/S

  • H. Lundbeck A/S

  • Takeda Pharma A/S

  • Ecco Sko A/S

  • Chr. Hansen A/S

  • Novo Nordisk

  • Alcon Nordic

  • Leo Pharma

  • Swedisk Orphan Biovitrum

  • Lego System

  • Unomedical

  • FLSchmidt

  • Radiometer MEdical

  • Ambu

Yderligere tre virksomheder har ultimo juli søgt om lov til fortsat at bistå deres datterselskab/er i Rusland. De tre virksomheder er dog blevet undtaget aktindsigt. Derfor kender vi ikke navnene på disse tre virksomheder.

EU’s 14. sanktionspakke træder i kraft 30. september.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kineserne, iranerne, nordkoreanerne og syrerne må fråde sig om munden efter, at Vesten har kastet Europas største land i armene på dem. Alt det har vi ofret for Donbas og amerikansk skiftergas. Apropos gas. Hvordan går den danske efterforskning af straffesagen Nord Stream? Har vi også ofret vores retssamfund og anklagemyndighedens objektivitetsprincip?

Enige. Ingen andre en EU lider skade af vores sanktioner. Rusland sælger alt det de vil til andre og bliver rigere. Mend Kina, Indien, Brasilien, Syd-Afrika har fået en stor kunde. BRIKS landene økonomi er nu større end hele vestens.

Troll og forræder over for folkeretten

Med regeringens politik er danskerne til grin for egne penge.
ENTEN stopper støtten til Ukraine, ELLER også stopper støtten til Rusland.
De omtalte virksomhedere har enorme overskud, så det er kun et spørgsmål om grådighed at de fortsætter i Rusland.

EU er til grin. EU kan ikke sælge deres varer og EU må købe gas fra USA til 4doublepriser. Rusland har fået nye kunder, nye leverandører og har en god økonomi. BRIKS landene har fået foræret en win win situation.EU er taberen.

I en verden fyldt med slyngelstater er sanktioner desværre næppe noget, der rykker så meget alligevel. Vi ser nu, hvordan eksporten til lande som Turkmenistan eksploderer, når det gælder varer, Rusland tidligere købte i store mængder. Og ingen gør noget ved det.

Den krig bliver alene afgjort med våben og enorme ofre på begge sider. Og Ukraine må og skal vinde.

"Modsat Ecco stoppede Lego sine kommercielle aktiviteter i Rusland sommeren 2022. Men Lego har fortsat et kontor i Moskva.

Erhvervsstyrelsen har givet Lego dispensation fra sanktionspakke 14, sådan at Lego lovligt kan yde sit kontor i Moskva support af forskellig art"

Hatten af for Lego - og aldrig mere Ecco sko til mig...