Annonce

Sundhedsreformen: Regionerne består - Moderaterne tabte armlægningen i SVM-regeringen

Region Sjælland og Region Hovedstaden slås sammen
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister og formand for Moderaterne - erkendte på pressemøde, at han da godt kunne have ønsket sig færre regioner
Opdateret kl. 11.30

Region Sjælland og Region Hovedstaden slås sammen til én stor Region Østdanmark.

Det er et hovedelementerne i den nye, ganske omfattende sundhedsreform "Sundhed tæt på dig", som SVM-regeringen fremlagde på et pressemøde i Statsministeriet onsdag formiddag.

Dermed bevares regionerne, selv om Moderaterne gik til valg på nedlæggelse af regionerne. De to øvrige regeringspartier, Socialdemokratiet og Venstre, har hele tiden ønsket regionerne bevaret.

Løkke kunne godt have ønsket sig færre regioner

Netavisen Pio skrev fredag, at Region Hovedstaden og Region Sjælland stod til at blive sammenlagt i en ny stor-region. Det bliver også det endelige resultat, og det efterlader den nuværende Region Nordjylland som en lilleput i forhold til den nye Region Østdanmark med godt 2,7 millioner indbyggere.

Af samme grund har det i forhandlingerne været overvejet, erfarer Netavisen Pio, at gøre Region Nordjylland større ved konkret at tillægge Randers Kommune med lige knap 100.000 indbyggere til Region Nordjylland.

Derved ville Region Nordjylland vokse fra de nuværende omkring 590.000 indbyggere til 690.000 indbyggere. Men den ide er sent i forhandlingsforløbet blevet droppet.

Moderaterne har i forhandlingerne kæmpet for at også Region Nordjylland og Region Midtjylland blev slået sammen

Moderaterne har i forhandlingerne kæmpet for at også Region Nordjylland og Region Midtjylland blev slået sammen, men heller ikke det ønske kom Løkke og Moderaterne igennem med.

Under pressemødet erkendte Lars Løkke med nedadvendte mundvige og nedslåede øjne, at han og Moderaterne godt kunne have ønsket sig "færre regioner":

"Det er ikke nogen hemmelighed," lød det fra Løkke - uden at nævne, at Moderaterne siden sin fødsel 5. juni 2022 har kæmpet for, at regionerne helt skulle afskaffes.

Fra fem til fire regioner

Det nye regionale landskab kommer således fremover til at bestå af nu fire regioner, mod hidtil fem:

Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Østdanmark.

På pressemødet onsdag formiddag deltog statsminister Mette Frederiksen (S), vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Lægereform og kronikerpakker

Nye elementer i sundhedsreformen er også:

  • En lægereform - med en reform af det almenmedicinske tilbud, bedre fordeling af speciallæger og flere uddannelsespladser på medicinstudiet i Aalborg, Esbjerg og Køge.
  • Kronikerpakker - begyndende med KOL - med ret til en samlet pakke med sundhedsindsatser, ret til hurtig adgang til praktiserende speciallæger og ret til digitale tilbud. Kronikerpakkerne er inspireret af de succesfulde kræftpakker.
  • Behandling tættere på - med hjemmebehandlingsteams, regionale sundheds- og omsorgspladser uden egenbetaling og en sundhedsfond til 24 milliarder kroner og bedre fysiske rammer og digital infrastruktur.
  • En ny struktur for sundhedsvæsenet - med én samlet Region Østdanmark, 17 nye sundhedsråd (Med medlemmer fra kommunalbestyrelser og regionsråd), én national plan for udviklingen af sundhedsvæsenet og oprettelsen af et National Center for Sundhedsinnovation.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig burde regionerne nedlægges og sygehusvæsenet lægges under staten. Det er et helt overflødigt fedtlag, som ikke gavner andre end de partikammerater, der ellers skulle ud og finde et job.

At jeg dermed giver Moderaterne ret, er da ærgerligt, men de har jo også kun ret, fordi det ikke er deres partikammerater, der kommer i klemme ved en nedlæggelse.

At hospitalsvæsenet skulle blive bedre, hvis det bliver lagt ind under staten tvivler jeg meget på, man kan blot se den manglende styring af forsvaret hvor "skandalerne" nærmest har stået i kø, som alene er statens ansvar og hvad med DSB og Banestyrelsen, her er vist heller ikke noget at prale af og værst af det hele er skattestyrelsen som ikke kan få styr på opkrævning ejendomsværdiskatter og indkræve de milliarder som en del af befolkningen skylder at betale til staten. Så styr på hospitalerne fordi de bliver statsdrevet har jeg ikke megen tiltro til, tværtimod.

Både Thor og BMA har en pointe
.

At være nært på sit partiapparat er en nødvendighed i hverdagen!

Det har Lars Løkke jo om nogen opdaget på den hårde måde i de seneste uger!

Men selvfølgelig er et sundhedssystem med veludddannede folk på alle poster lettere at styre end et politisk parti!

Selv om en hel region har 1000 gange flere medarbejdere end Moderaterne.

Make Denmark great again!

Et sundhedsvæsen!

En statsminister!

En Højesteretspræsident!

En kirkeminister!

Nedlæg dog alle de menighedsråd!

I det hele taget nedlæg meningsforskelle!

Moderaterne gik i regering for at bestemme!

Endnu lever Mette og Troels!

Og regionerne i hovedlandet!

Græsted er blevet hovedstad i Region Østdanmark!

Og Lars Løkke har sat sit drømmejob i søen!

Rart at have noget at falde tilbage på!

Nu hvor Mette Frederiksen er tilbage i fuld vigør!

Og Stephanie Lose er blevet bestwoman!

Fanø er fortsat centrum i Region Syddanmark!

“ Sat sit drømmejob i søen “ Tænkes der mon på en politisk udnævnt ambassadør som Løkke har agiteret for i mange år ? Både Lykketoft - Ellemann og Ritt Bjerregård sagde pænt nej tak og senest Lars Sandahl Sørensen til en tur til Japan -
Måske ser Løkke sig selv placeret i diplomatiets tjeneste på et senere tidspunkt - CV’et burde ikke været en hindring for en tur ud i verden -