Ny måling: Socialdemokratiet på vej mod bedste resultat i 20 år

En ny meningsmåling viser fremgang til Socialdemokratiet og rød blok står til sikker valgsejr.
Socialdemokratiet og rød blok vil få en stor sejr ved det kommende folketingsvalg, hvis en ny meningsmåling foretaget af Greens for Dagbladet Børsen holder stik.

Målingen, der er foretaget i slutningen af marts, giver rød blok 100 mandater ud af 179 mandater i Folketinget, mens blå blok står til 75 mandater. Den store føring til rød blok skyldes ikke mindst fremgang til Socialdemokratiet, der står til at få sit bedste valg i næsten 20 år.

Meningsmålingen fra Greens viser nogle af de samme tendenser som de andre målinger, der alle har vist, at rød blok har øget tilslutningen ovenpå regeringens to store udspil om sundhed og infrastruktur.

S tilbage til før efterlønsgaranti

Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen står i målingen til markante 30,4 procent mod 26,3 procent ved det seneste valg. Det vil give Mette Frederiksen og hendes partifæller 55 mandater i folketinget. Det svarer til en fremgang på otte mandater i forhold til valget.

Hvis det resultat holder frem til valget, så vil det være det bedste resultat for Socialdemokratiet siden folketingsvalget i 1998, hvor partiet fik 35,9 procent af stemmerne.

Det var ved det valg, at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen udskrev den berømte efterlønsgaranti, som ved det efterfølgende valg førte til en vælgermæssig nedtur, som partiet aldrig rigtig er kommet over.

Målingen viser også fremgang til SF fra seks mandater til 13, de radikale på tre mandater til 11 og to ekstra til Enhedslisten, som står til 16 mandater.

Nedtur for Venstre og DF

Venstre står i målingen til 15,8 procent, som er en tilbagegang på 3,7 procent i forhold til valget. Det betyder et tab på seks mandater.

Det vil være det dårligste valg for partiet Venstre siden valget i 1990, altså i næsten 30 år.

Målingen viser også tilbagegang for Dansk Folkeparti, som står til at få 14,4 procent. Det er et tab på 6,7 procentpoint i forhold til valget, og vil betyde en tilbagegang på 11 mandater.

Liberal Alliance står også til tilbagegang på seks mandater, mens de konservative som det eneste af de nuværende partier står til en lille fremgang på to mandater.

Samlet set taber de fire blå partier 21 mandater, men den blå blok bliver ”reddet” af, at Nye Borgerlige står til at komme i folketinget med seks mandater.

Det er helt crazy

Mens alle partierne i rød blok, der peger på Mette Frederiksen, står til fremgang, så nærmer Alternativet og Uffe Elbæk sig med hastige skridt spærregrænsen, ovenpå måneders uro, hvor partiet flere gange har skiftet ud i ledelsen.

Partiet, der har meldt partileder Uffe Elbæk som den tredje statsministerkandidat, står til bare 3,0 procent af stemmerne, hvilket kun vil give 5 mandater.

Det er i dag 77 dage til, at der skal være afholdt folketingsvalg, som senest skal være den 17. juni.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Fremragende måling for Socialdemokratiet. Lad os håbe, det kan holde til valget og måske endda blive endnu bedre.

Vi har virkelig noget smukt og stærkt at kæmpe for. Lad os kæmpe sammen som aktive i valgkampen!

Ingen grund til at juble nu og tro sejren er i hus. Der skal i den grad kæmpes for en valgsejr og statsministeren har tage boksehandsker frem.

Annonce