Annonce

I stedet for at fyre seniorer bør arbejdsgiverne forkæle det grå guld

Ligestil seniorer på Arne-pension med dem på seniorpension, og se arbejdsudbuddet blomstre
Foto: Grafisk afdeling
Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio.
Vi kender godt melodien. Arbejdsgiverne “skriger” på arbejdskraft og politikere og økonomer med bekymrede miner taler om faldende fødselstal og alt for få unge i håndværkerfagene.

Men der er en løsning, der både er god for samfundsøkonomien og den enkelte danskers pengepung.

Foruden at give både værdighed og indhold i manges liv.

Nemlig at give Arne-pensionisterne samme mulighed for at arbejde som deres kolleger på seniorpension.

I dag kan seniorpensionister tjene op til 86.900 kroner om året uden at blive modregnet i deres pension, mens Arne-pensionister kun må tjene 26.200 kroner før skat.

Som Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, påpeger, er der ingen god grund til at fastholde så stramme regler for Arne-pensionisterne.

Mange af dem ønsker at kombinere pension med en langsom tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det burde både staten og arbejdsgiverne opmuntre til frem for at afskrække fra.

Win-win-win

Der er klare fordele ved at give alle ældre samme mulighed for at supplere deres pension uden risiko for modregning.

Det vil ikke kun forbedre livskvaliteten for mange, men også styrke arbejdsudbuddet.

Det giver ingen mening at binde hænderne på folk, der stadig har kræfter og lyst til at bidrage.

Flere seniorer på arbejdsmarkedet betyder øget produktivitet, flere hænder og mindre pres på pensionssystemet

Som Smed siger, er det en "win-win-win-situation" for både samfund, virksomheder og de ældre selv.

Flere seniorer på arbejdsmarkedet betyder øget produktivitet, flere hænder og mindre pres på pensionssystemet.

Forkæl seniorerne

For at få seniorpension skal man visiteres af en læge, mens Arne-pension er en rettighed for dem, der har været længe nok på arbejdsmarkedet.

Det giver derfor kun mening, at begge grupper får de samme muligheder for at arbejde ved siden af deres pension.

Som samfund bør vi skabe fleksible rammer, der giver flere incitament til at blive længere på arbejdsmarkedet

Seniorerne vil gerne arbejde. Når de ikke får muligheden, er det fordi arbejdsgiverne ikke tager dem til jobsamtale. Fyrer dem og ikke tilbyder værdige og attraktive arbejdsvilkår.

I stedet for som Tican-slagteriet at være så forhippede på at slippe af med ældre medarbejdere, burde arbejdsgiverne forkæle deres seniorer.

Som samfund bør vi skabe fleksible rammer, der giver flere incitament til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"I stedet for at fyre seniorer bør arbejdsgiverne forkæle det grå guld"

Den sang har vi hørt i over 30 år - Som så mange andre sange... I sin tid havde man realitetssans nok til at forstå det såkaldte "grå guld" ikke er attraktive for en arbejdsgiver og indførte muligheden for efterløn og tilknyttet seniorjob.

Den realitet har ikke ændret sig og kommer ikke til det.

Når du en gang i fremtiden bliver fyret som 60 årig må du se, hvordan du kan hutle dig frem til du når din pensionsalder på 77 år.

- Og det hele for at skaffe penge til at give skattelettelser til de velhavende og de rige, som det er sket de seneste 20 år.

Vi siger tak til Den-Store-Svindler og hans udnævnte efterfølger Den-Lille-Svindler.

Jeg ved godt at "overdrivelse" fremmer forståelsen, men det er først fra 2040 at pensionsalderen hæves til 70 år og derefter bliver den automatiske regulering hver 5. år nok sat standby, hvis det står til socialdemokratiet.
Når det gælder efterløn blev den indført i 1979 for at afhjælpe ungdomsarbejdsløsheden ved at få ældre på 60 år og derover til at fratræde arbejdsmarkedet og gå på efterløn for at give plads til at de unge kunne komme ind på arbejdsmarkedet.

Jeg kan bidrage med en historie fra det virkelige liv.

En medarbejder, 62 år gammel og en anden medarbejder, 64 år gammel foreslog deres arbejdsgiver at gå fra fuld tid, ned til at dele en stilling indtil pensionsalderen. Begge var faglærte som henholdsvis tømrer og elektrikker. Deres arbejde bestod i almindeligt viceværtarbejde med pleje af grønne områder og beboerservice.

De mange år på arbejdsmarkedet havde givet dem lidt fysiske skavanker og hvis det kunne lade sig gøre at dele stillingen, forventede de begge at kunne holde til pensionsalderen, hvis det hårde fysiske blev skåret væk.

Argumentet fra de to var at besparelsen på lønnen skulle finansiere hjælp til den hårde fysiske del i jobbet.

De nåede ikke til andet en forespørgslen om stillingsdelingen førend afslaget blev meddelt.

Den 64 årige sagde efterfølgende op og overgik til efterløn og den 62 årige søgte fastholdelsesflexjob og fik det.

Det blev aldrig rigtig den samme glade medarbejder der var efterladt på flexjob. Efter 3 års flexjob fik kollegaen seniorpension og gik lettet og glad til chefen og sagde op.

Der var sgu ikke meget forkælelse fra arbejdsgiveren til de to, som begge nåede 50 år på arbejdsmarkedet.

Niels Jespersens indlæg er ikke forkert, men det er en alt for marginal belysning i forhold til det grundlæggende problem
Det er utroligt, som realiteterne kan forvrides og vendes på hovedet i den offentlige debat, ikke mindst fra borgerlige politikere, hvis skjulte dagsorden er en omfordelingsdagsorden, hvor der skabes kunstigt pres nedad på den markedsbestemte løn, spares på de offentlige udgifter og bevilliges skattelettelser, og hvor dybt konservative mærkesager øger privilegiestillingen for de rigeste gennem arbejdsfrie og stadig lavere skat på høje indkomster, spekulationsgevinster og skattefri formue- og arveforhold, med den konsekvens at både fordelingen af indkomster og formuer bliver stadigt skævere.
Det er det borgerlige Danmark, der har opdyrket manglen på arbejdskraft, fordi det kan bruges til at kunne argumentere for stadige og større arbejdsudbudsreformer, hvis formål er ved markedsmanipulation at presse lønniveauet nedad. Det sanktionerer midler, der servicerer alle de tiltag, som står opført i den borgerlige ideologiske kogebog. Herunder søger man uafladeligt at importere hobevis af udenlandsk arbejdskraft – ikke fra EU, men fra billige 3-dielande, hvor lønkravene er meget mindre, og hvor organisationsgraden også er meget ringere. Vi har i de seneste dage set, hvordan det munder ud i løndumping og regulær svindel blandt kriminelle arbejdsgivere, medens SVM-regeringen planlægger besparelser i arbejdstilsynet.
Importerer vi således som foreslået af Løkke 50.000 keynianere, vil det skabe lønpres på alle lønmodtagere, og den reducerede løn vil øge efterspørgslen efter lønarbejde, fordi mere tvivlsomme produktioner i den laveste del af værdiskabelsesskalaen nu bliver rentable og kræver øget bemanding og trækker hænder ud af f.eks. de offentlige job. Her er lønfastsættelsen jo ikke er markedsbestemt, men fastsat af regering og deres forlængede arm i regioner og kommuner, så lønniveauet ikke presses opad i markedet. Medens man bævende ”frygter” mangel på 5000 sygeplejersker i 2025, arbejder der 10.700 danske sygeplejersker i Norge?!! Hvad med bare at sætte lønnen opad, så nogen af dem kommer hjem?
Vi kan altså reelt risikere, den importerede arbejdskraft i stedet fører til en forøgelse af manglen på arbejdskraft, fordi efterspørgslen stiger. Absurditeten gaber til himlen. Systemet er jo, at virksomhedsejerne starter med at indkasserer hele værdien af produktionen, og så nådigt deler ud heraf gennem løndannelsen. Men det er jo ikke ejerkredsen men lønmodtagerne, der producerer værdien; det er i dagligdagen lønmodtagerne på gulvet, i salgsafdelingerne eller i udviklingsafdelingen.
Det vil med manøvren sige, at en større andel af værdiskabelsen i samfundet parkeres i holdingselskaberne, end i lønposerne, end det ville være hvis lønne var dikteret af arbejdsmarkedet alene, fordi løndannelsen ideelt set skal foregå på markedsvilkår, hvor prisen, de tilbudte løn- og arbejdsforhold, tilpasser sig gennem forholdet mellem udbud og efterspørgsel, helt som med andre goder på markedet. Mangler der nogensinde æbler i udbuddet? Nej for så stiger markedsprisen jo bare, og så falder efterspørgslen. Der mangler altså på arbejdsmarkedet i den konstruktion aldrig arbejdskraft; der mangler kun vilje til at betale den markedsbestemte løn, men det er netop her, manipulationen fra borgerligt hold er sat ind med metoder, der helt underkender et frit markeds prisdannelse, selv om det frie marked i alle andre relationer nærmest en hellig ko i denne gruppe.
Det vi har set de seneste 20 år, med ”liberale” arbejdsudbudsreformer uanset om der mangler arbejdskraft eller er ledighed, er det mest omfattende politiske svindelnummer vi har set i nyere tid, med den hensigt for øje, at berige eliten på bekostning af medarbejdergruppen, og resultatet er en voldsom forringelse af ligheden i Danmark siden 1989.
Hvis man importerer billig arbejdskraft udefra, vælger arbejdsgiverne unge friske keynianere frem det grå guld, der aldrig vil få en chance, før den sidste løndumper udefra er ansat, alt imedens manglen på arbejdskraft stadig stiger og kalder på arbejdsudbudsreformer. Så kører svikmøllen bare, smart ikke.

Poul Boie Petersen, dine ønsker om ændringer af samfundet, bliver svære at opnå, så længe de borgerlige partier (Venstre, Konservative, Dansk folkeparti, Liberal alliance, Danmarksdemokraterne, Moderaterne og de Radikale) har et flertal af vælgerne bag sig. Heldigvis er de ikke samlet og enige om hvilken borgerlige politik, der skal føres og godt for det.
Skal dine "drømme" føres ud i livet, kræver det at Enhedslisten og SF tilsammen bliver større end Socialdemokratiet og at de 3 partier tilsammen har et flertal af vælgerne bag sig, det synes at have lange udsigter, dertil er uenigheden mellem de 3 partier for stor til at de kan danne en samlet regering.

Bent M
Man kan ikke tage EL med i overvejelserne som et brugbart element i en rød regering - Der er kræfter i partiet som er indædte modstandere af den kurs Dragsted har lagt for på sigt at gøre partiet egnet til at indgå i et forpligtende regeringssamarbejde - Et rødt Venstre kalder denne fraktion i partiet sig , og ønsker et rent socialistisk parti med de velkendte paroler som væk med den private ejendomsret af produktionsmidlerne - Danmark ud af Nato etc etc -

Thjaaa. Et flertal har før kastet et demokrati ud over afgrunden i 40erne. Og i moderne tid har et blåt demokratisk flertal givet os et ødelagt vandmiljø og klimakatastofen.

Sikke en herlig søndag morgen!

Oven på en lørdag hvor socialdemokrater gjorde sig fri af den menneskeskabte klimakrise, lønpresseriet og alle demokratiske forpligtelser!

Socialdemokrater køber billigere og billigere og rejser længere og længere!

Hvilket pres det udøver på lønninger og den menneskeskabte klimakrise, ja, det fortæller historien intet om!

Dagen startede ellers godt!

Med gulerod til de heldige med tidlig pensionsordninger!

Men Niels Jespersen var som sædvanlig ude med leen, riven og hammeren!

“I stedet for som Tican-slagteriet at være så forhippede på at slippe af med ældre medarbejdere, burde arbejdsgiverne forkæle deres seniorer.”

Danmarksdemokraterne er sikkert glade for de mange nye jobs i Udkantsdanmark med selvforsørgelse af hundredevis af socialdemokrater!

Der i endnu mange år får råd til charterrejsen til lavtlønsdestinationer så man får noget for feriepengene!

Vi har det godt i lille Danmark!

Men Mette Frederiksen studerede Afrika før hun gik ind i landspolitik!

Og hendes idealisme når langt længere end lokal socialdemokratisme og Arnepension!

Hun vil redde verden sammen med Lars Løkke!

Hvad indad tabes skal udad vindes!

Og med socialdemokraters selvfedhed og manglende SVM begejstring, kan ingen vel klandre damen!

Men Safari-pensionist-rejser til Rwanda på statens regning for Arne-pensionister kan måske forsone den stakkels chefredaktør og ligesindede.

Snydt et helt liv af lede arbejdsgivere!

Der har skaffet forbrugere lig socialdemokrater billig varer i generationer!

REMA 1000 længe leve!

Billigt dansk svinekød!

Ferierejsen er reddet blot på den prisparameter!

Stakkels, stakkels socialdemokrater!

IRMA døde! Den fine forretning!

Aldrig har så mange pensionister fået tid til at handle billigt de rigtige steder!

Det grå guld er forkælet som aldrig før!

REMA 1000 breder sig overalt i Danmark!

Fra socialdemokratiske højborge over den jyske højderyg til fjordbyer med iltsvind overalt!

Aldrig har danskerne handlet mere forkælet!

Det grå guld rejser som aldrig før!

Til lands, til vands og i luften!

Og i dag har vi en ekstra time at handle i!

Og snart får alle provinsbyerne hele søndagen!

Mette kender om nogen socialdemokraters inderste ønsker:

Handle billigt og med omhu!

Gode borgerlige blå dyder!

Og landdistrikternes selvudråbte forsvarer og beskytter, jyde Inger -Har med stor appellerende patos formået at tegne billedet af de små lidende samfund og deres befolkning , som værende dybt forbundet og afhængige af landbrug -
Hvad hun ikke fortæller er at ud af en befolkning på 700.000 der bor i det åbne land , er det kun en tiendedel der er beskæftiget med landbrug , den resterende del må tilhøre det som kaldes en anden kategori, og med et helt andet tilknytningsforhold og behov - Altså skal der noget andet til end Ingers tunnelsyn om at det er alene landbruget og ikke mindst en fjernelse af CO2 afgiften, der skal redde de små samfund for at dø ud -
Ville det ikke være dejligt at vågne op en morgen til et forandret Danmark . Hvor man ikke har behov for at slå polisk plat på populistiske udsagn, bare for at dække over sin egen utilstrækkelighed -