Ved præsentationen af forliget erklærede ministeren for den grønne trepart, Jeppe Bruus, sig stolt over, at det er lykkedes at lande et så omfattende og bredt politisk forlig på et så svært område:
“Jeg vil ikke tøve med at kalde det her et historisk resultat. Med aftalen afsætter vi nu 43 milliarder kroner til at gennemføre en enorm omlægning af Danmarks areal.”
Danmark bliver det første land i verden til at indføre en CO2-afgift på landbruget
“Dansk natur vil forandres på en måde, vi ikke har set, siden man drænede vådområderne i 1864. Danmark bliver det første land i verden til at indføre en CO2-afgift på landbruget.”
“Og med den nye aftale får vi en ambitiøs kvælstofindsats, som skal sikre, at vi igen får fiskene tilbage i vores kyster og fjorde.”
Ministeren konkluderede: “Det er mega-mega-megastort.”
Chefredaktør på Netavisen Pio, politisk kommentator, Niels Jespersen, vurderer, at Jeppe Bruus i den grad har bestået svendeprøven:
han bestod opgaven
“Bruus er drillende blevet kaldt ministeren uden trepart, men han bestod opgaven. Han ligner mere og mere en forligsmager af Wammens format. Bruus fik SF med og Venstre og landbruget til at give flere indrømmelser, end mange troede muligt.”
Jespersen vurderer, at en rød regering næppe kunne have sammenstrikket det grønne trepart-forlig:
“Vælgerne kommer næppe til at belønne intentionerne, før de kan se resultaterne, og der er stadig meget, der kan gå galt.”
“Men det er en flot aftale, der ifølge mange socialdemokrater ikke har kunnet lade sig gøre i en rød regering. Man har splittet højrefløjen og fremtidssikret aftalen.”
Mens der i regeringen og i forligskredsen er stor glæde over, at man i sidste ende kunne finde sammen om et omfattende grøn treparts-forlig, er der bistre miner helt ude til højre i dansk politik.
Formanden for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, ser sort på fremtiden:
“Det her vil komme til at ændre danmarkskortet, og det bliver ikke til det bedre. Landbrug kommer til at lukke, og kornmarkerne forsvinder. Til gengæld får vi udsigt til golde jernmarker og usælgelige huse.”
Formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, benytter lejligheden til at omdøbe og shanghaje Støjbergs “de fine københavnske saloner”-udtryk:
“Den såkaldte “grønne trepartsaftale” er ikke grøn – den er rød som en advarselslampe. Rød som de skatter og afgifter, regeringen pålægger dig og din familie. Og hvem rammer det hårdest? Hverdagens danskere, der ikke har råd til Mette Frederiksens fancy klima-eksperimenter.”
Mens caféeliten i København klapper i hænderne og bestiller havremælk til deres latte
“Mens caféeliten i København klapper i hænderne og bestiller havremælk til deres latte, tvinges dansk landbrug i knæ. En landmand, der allerede kæmper med stigende omkostninger, skal nu betale prisen for Mette Frederiksens falske løfter.”
Lyt også til mandagens podcast ‘Er Jeppe Bruus den nye Wammen’ med chefredaktør Niels Jespersen og politisk kommentator Benny Damsgaard
Landbrugets kvælstofudledning reduceres med 13.780 ton. Altså ganske tæt på den mest restriktive model af tre, der lagde op til en reduktion på 14.100 ton.
Omkring cirka ti procent af Danmarks samlede areal skal omlægges til natur og skov frem mod 2045:
Udtagning af 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde.
250.000 hektar ny skov.
Støtte til anden arealomlægning, blandt andet vådområder og landbrugsjord.
100.000 hektar urørt skov.
Der afsættes i alt 50 millioner kroner til udvidelse af de allerede 15 besluttede naturnationalparker frem til 2030.
Der aftales placering af yderligere seks naturnationalparker. De åbnes senest ved udgangen af 2030.
Der oprettes yderligere en ny bynær naturnationalpark i København ved Kalvebod Fælled.
Med aftalen er det forventningen, at målet om at reducere CO₂-udledningen med 70 procent nås i 2030.
Det skønnes at aftalen betyder, at det bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektoren på 55-65 procent i 2030 opfyldes.
Der er ifølge aftalepartier potentiale for reduktioner for i alt 1,8-2,6 millioner ton CO₂ og andre drivhusgasser i 2030.
CO₂-afgiften følger aftalen i den grønne trepart mellem blandt andet landbruget, Danmarks Naturfredningsforening og regeringen:
120 kroner per ton CO₂ fra 2030.
300 kroner per ton CO₂ fra 2035.
Der afsættes 43 milliarder kroner til opkøb og omlægning af landbrugsjord.
Pengene skaffes først og fremmest gennem Danmarks Grønne Arealfond.
Målsætningen er minimum 20 procent beskyttet natur og strengt beskyttet natur.
Kilde: Ministeriet for Grøn Trepart og Økonomiministeriet
Kommentarer
Flot politisk håndværk af Jeppe Bruus og Lohse, men især ham. Han har bestået. Sundhedsreformen også godt gået af Løhde . Nu mangler vi Tesfayes reform og det er godt gået af regeringen. De får ikke løn for det, som fortjent . Desværre
Helt enig, Helle. Imponerende bedrift af SMV-regeringen. Ligeså imponerende af Henrik Dam som lagde bunden til aftalen, som ud over regeringen bestod af Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.
Dæleme flot.
Jeg oplever vælgerne som meget stagnerende. De vil have blokpolitikken tilbage. Med ballade og skænderier og manglende reformer og resultater. Tag VLAK regeringen. Intet blev til noget i deres periode. Ren S regering som samarbejdede til begge sider var godt.Og selv om der er kommet skattelettelser er der masser af rød politik med også. S har de dygtigste ministre i regeringen .Og Lund, lohse og Løhde gør det også godt. Løkke er Løkke, men har gør det fint som udenrigsminister.
Vælgerne røde eller blå vil kun deres egen dagsorden, men det er mere retfærdigt at man indgår kompromisser så begge hold tilgodeses og de brede forlig er de mest holdbare. Støg ergs råben og Messerschmidts ditto og store dramatiske armbevægelser som stod han på scenen i det kgl. Teater. flertal til deres ideologier kommer aldrig, det er for rabiat.
Tror heller ikke vælgerne orker at sætte sig ind i substanser, de ser mediernes overskrifter, og godtager disse. Men man får de man stemmer. Det er dog ikke forbudt at bruge hovedet.
Midt i 90`erne kunne forskerne konstatere indlandsisen på Grønland var begyndt at smelte. Det er nu 30 år siden. Og indlandsisen er ikke bare noget, som fra den ene dag til den anden begynder at smelte. Der skal store langvarige kræfter til for at iværksætte sådan en forandring. Og lige siden den gang er udledningen bare steget og steget og gør det fortsat med ca. 2% årligt uden tegn på stigningen vil stoppe de næste årtier.
Det er som med Titanic. Vi indså alt alt for sent faren før vi slog bak og ramte uundgåeligt isbjerget og skibets undergang.
Ikke nok med verden skal være drivhusgas neutral hurtigst muligt. Verden skal samtidig finde en teknisk løsning på at fjerne de menneskelig udledte drivhusgasser siden industrialiseringens start som allerede for 30 år siden fik den Grønlandske indlandsis til at smelte.
Samtidig bliver flere og flere mennesker velhavende nok til at tilslutte sig et forbrug på det danske niveau. Ifølge en OECD rapport jeg læste for en del år siden vil der komme ca. 430.000 nye velhavende mennesker til, hver eneste dag... Det er ikke godt for hverken kaffe, kakao eller klimaet.
Det bliver interessant det her. Og de danske oksekøds priser forventes at sige med 1,90 kr. for 500 gram hakket. Det går næppe hårdt ud over kødsovsen til pasta.
Men det skaffer optimisme og positive vips.
Ja, Lars Løkke fik det som han ville have det, da han designede sin klovneregering:
Yderfløjene i dansk politik skal holdes udenfor indflydelse, vennerne og lobbyisterne i de store organisationer skal - ligesom i Trumps nye klovneregering - med ombord i det politiske maskinrum, det CO2-udledende byggeri og luftfarts- og bilindustrien kan fortsætte ufortrødent, og Danmark skal nu importere fødevarer fra Øst-Europa og Syd-Amerika.
Men Jeppe Bruus fik reddet sin skramlede skatteminister-karriere, Mette Frederiksen undgik en advokatundersøgelse, og de tidligere politiske kolleger og nuværende velbetalte lobbyister, fik cementeret deres magt, alt imens resten af Verden uhindret fortsætter deres udledninger, og det døde vand omkring os fortsat stiger.
Var det de mange, mange, mange milliarder værd?
1 (Vælgertilslutning)
Op, al den ting, som Gud har gjort,
hans herlighed at prise!
Det mindste, han har skabt, er stort
og kan hans magt bevise.
2 (Regeringen, SF, radikale og konservative)
Gik alle konger frem på rad
i deres magt og vælde,
de mægted ej det mindste blad
at sætte på en nælde.
3 (Rent grundvand)
Det mindste græs jeg undrer på
i skove og i dale,
hvor skulle jeg den visdom få
om det kun ret at tale?
4 (Skovrejsning på 250.000 hektar)
Hvad skal jeg sige, når jeg ser,
at alle skove vrimle,
de mange fuglesving, der sker
op under Herrens himle?
5 (130.000 lavbundsjorde udtages til engarealer)
Hvad skal jeg sige, når jeg går
blandt blomsterne i enge,
når fuglesangen sammenslår
som tusind harpestrenge?
6 (Rene åer, fjorde og have med fisk og ålegræs uden fedtemøg)
Hvad skal jeg sige, når mit sind
i havets dybe grunde
kun dog så lidt kan kige ind
og ser så mange munde
(Vælgernes dom over den grønne trepart)
Hvad skal jeg sige? mine ord
vil ikke meget sige:
o Gud! hvor er din visdom stor,
din godhed, kraft og rige!
Gud sagde: »Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os! De skal herske over havets fisk, himlens fugle, kvæget, alle de vilde dyr og alle krybdyr, der kryber på jorden.« Gud skabte mennesket i sit billede; i Guds billede skabte han det, som mand og kvinde skabte han dem. Og Gud velsignede dem og sagde til dem: »Bliv frugtbare og talrige, opfyld jorden, og underlæg jer den; hersk over havets fisk, himlens fugle og alle dyr, der rører sig på jorden!« Gud sagde: »Nu giver jeg jer alle planter, der sætter frø, på hele jorden og alle træer, der bærer frugt med kerne. Dem skal I have til føde. Til alle de vilde dyr og til alle himlens fugle, ja, til alt levende, der rører sig på jorden, giver jeg alle grønne planter som føde.« Og det skete. Gud så alt, hvad han havde skabt, og han så, hvor godt det var. Så blev det aften, og det blev morgen, den sjette dag.
Og om mandagen fremlagde menneskene den grønne trepart!
Dansk natur vil forandres på en måde, som Vor Herre aldrig har set! Endsige forestillet sig!
Skabelsens tid 2.0!
Jeg vil ikke påstå, at jeg til fulde forstår din pointe, men skarpt set og udtrykt er det da, Aksel!
Imidlertid kunne passagen, hvor gud siger, "Bliv frugtbare og talrige, opfyld jorden, og underlæg jer den; hersk over havets fisk, himlens fugle og alle dyr, der rører sig på jorden!" passende efterfølges af en tilsvarende, hvor det kritiseres, at mennesker har det med at tiltage sig gudommelig magt, uden samtidig at have det fulde overblok over konsekvenserne af deres ageren.
Da jeg gik i folkeskolen - det var dengang, hvor man sang morgensang! - blev vi belært om, at Verden kun ville kunne rumme 4 milliarder mennesker, før sult- og klimakatastrofer ville ødelægge, "hvad som Gud har skabt" ... og det viste sig sørme, at være sandt, at både Gud og Lars Løkke (uden anden sammenligning, end Løkkes egen, iøvrigt!) tog fejl!
Og så glemte jeg lige et relevant link:
https://www.worldometers.info/da/