Annonce

Hvornår bliver det sygeplejerskernes tur?

Arne får ret til tidlig pension. Men hvornår får sygeplejerskerne ret til værdig løn og ordentlige arbejdsvilkår?
Det her er et stille opråb, som jeg håber på, vil få flere til at være med i at synliggøre sygeplejerskernes kamp.

For sygeplejerskernes kamp, er ikke deres alene, det er vores fælles kamp. Det burde det i hvert fald være.

For travlhed og dårlige normeringer i sundhedsvæsenet går ikke kun går udover den enkelte sygeplejerske, det går udover dig og mig og os alle sammen. For alle har, på et tidspunkt i livet, brug for en sygeplejerske. Selv en sygeplejerske, får brug for en sygeplejerske. Men hvad gør vi den dag, der ikke er nogen?

Følte skam

Det kan være svært at sige højt, at den sygepleje man er med til at udøve, ikke er forsvarlig. Men det skal frem i lyset. Jeg husker, at have en følelse af skam, når jeg var i vagter, hvor den stod på brandslukning og minimal faglig forsvarlig sygepleje.

Der vil i 2025 mangle mere end 6.600 sygeplejersker

Desværre er det ikke en ny viden, at der er en stigende tendens i, at sygeplejersker forlader faget.

Alt for mange sygeplejersker oplever at have arbejdsvilkår, der ikke er til at holde ud og derfor siger mange op.

Der vil i 2025 mangle mere end 6.600 sygeplejersker, hvis ikke der handles og investeres nu.

De 1.000 flere sygeplejersker, som regeringen har lovet, er positivt. Men mig bekendt, så findes der ikke automater, hvorfra man kan trække sygeplejersker. De 1.000 flere sygeplejersker, er da for længst stoppet igen, siden regeringen første gang nævnte dem. Og så er vi jo altså lige vidt!

Ret til værdig sygepleje

Alle har ret til værdig sygepleje. Patienter og borgere er ikke ildebrande der skal slukkes, de er levende mennesker, som har krav på og behov for værdig omsorg, pleje, nærvær og fagligt forsvarlig sygepleje.

En af årsagerne til, at jeg selv vinkede farvel til mit daglige arbejde som sygeplejerske og søgte videreuddannelse, var netop fordi, at jeg ikke længere kunne holde til at skulle slukke ildebrande.

Til sidst kunne jeg ikke se mig selv i øjnene. Og jeg vil lyve, hvis jeg sagde, at brandslukning og dårlig normering, ikke går udover kvaliteten af sygeplejen til patienterne.

Hvor er der en sygeplejerske?

Politikerne skal åbne øjnene og sætte ind for at forberede sygeplejerskernes arbejdsvilkår samt pleje og behandle sundhedsvæsenets sår, der åbent står og bløder. Ellers vil det på sigt, have fatale konsekvenser.

Sygeplejersker er alt for længe blevet behandlet uværdigt

Jeg tror det vil betyde, at mange flere sygeplejersker vil forlade faget og man vil høre flere sige ”hvor er der en sygeplejerske?” 

Sygeplejersker er alt for længe blevet behandlet uværdigt – endda også lige nu, i deres eget år ”2020 Year of the Nurse” (udråbt af Verdenssundhedsorganisationen WHO).

Et år, hvor en pandemi har ramt hele verdenen, som i den grad har vist, at et sundhedsvæsen og en befolkningens sundheds især beror på, at der er nok kapacitet i form af sundhedspersonale – størstedelen af et sundhedspersonale er sygeplejersker – dermed ikke sagt, at alle andre faggrupper ikke er vigtige, for det er de helt bestemt.

Ordentlige arbejdsvilkår og en værdig løn

Regeringen bør indse, at det ikke ”kun” er Arne og hans pension, der er vigtig.

Sygeplejerskers arbejdsvilkår er mindst lige så vigtig, og der skal investeres nu før det er alt for sent. Det går allerede den forkerte vej.

Kun en mindre gruppe sygeplejersker – dem der blev færdiguddannet før sygeplejerskeuddannelsen, blev en professionsbachelor -- får del i Arnes ret til tidlig pension.

Efter kun fire år i faget, med skiftende vagter døgnet rundt og en stress sygemelding i bagagen, kan jeg skrive under på, at jeg ikke ville holde til at arbejde som sygeplejerske til jeg er 72 år.

Stadigvæk et husmoderfag

Men så er lønnen da i det mindste noget at skrive hjem om? Nej, heller ikke.

Sygeplejersker arbejder til en løn, som stadigvæk hænger fast i tjenestemandsreformen fra 1969. Dengang var jobbet som sygeplejerske et husmoderfag. Siden da, har faget udviklet sig gevaldigt, men lønnen fulgte ikke med.

Lønnen fulgte ikke med  

 Ligesom, at Arne nu får ret tidlig pension, så burde sygeplejersker, som minimum have ret til ordentlige arbejdsvilkår og en værdig løn, der afspejler ansvaret, fagligheden og længden af uddannelse.

Hjælp mig og alle andre sygeplejerske med at råbe politikerne op, da denne kamp er alles og ikke sygeplejerskernes alene.

Sygeplejerske, studerende på specialuddannelsen til sundhedsplejerske og blogger på The Danish Nurse


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Socialdemokratisk regering, hvad kan man sige!
Symbolpolitik og ingen real forandring!