Nye restriktioner i hovedstadsområdet og Berlingske-chefredaktør med røde ører

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Som ventet har regeringen og sundhedsmyndighederne tirsdag fremlagt nye restriktioner, som gælder for 17 kommuner i hovedstadsområdet fra 7. december til 2. januar. I præsentationen af restriktionerne deltog også overborgmester i København, Lars Weiss, borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen, og regionsrådsformand Sophie Hæstorp.

På Berlingske sidder en chefredaktør med røde ører. Men forsvarsminister Trine Bramsen er røget i infight med DR.

Dermed velkommen  til dagens Aktuelt.

 

Nye restriktioner i hovedstadsområdet

Smitten med COVID-19 i Danmark er på et højt niveau – særligt i en række kommuner i hovedstadsområdet.

Indsatsgruppen for COVID-19-håndtering, herunder sundhedsmyndighederne, vurderer på den baggrund, at der er behov for tiltag i 17 kommuner i hovedstadsområdet, hvor kombinationen af et højt smitteniveau, befolkningstæthed og årstiden indebærer en risiko for eskalerende smitte.

Læs om udviklingen af antal smittede i Hovedstadsområdet

Regeringen har valgt at følge Indsatsgruppens, herunder sundhedsmyndighedernes, anbefaling. På den baggrund og inden for rammerne af det nationale varslingssystem iværksættes intensiverede tiltag inden for fire områder i 17 kommuner i hovedstadsområdet.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

En række af tiltagene vil gælde i hele landet.

De 17 kommuner er: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk.

De nødvendige tiltag træder som udgangspunkt i kraft den 7. december 2020, men alle opfordres til snarest muligt at følge de nye retningslinjer. Tiltagene er foreløbigt gældende til og med den 2. januar 2021.

 

Nye tiltag i hovedstadsområdet

  

Intensiveret COVID-19-testning og opfordring til unge om at lade sig teste

 • Testindsatsen i de berørte kommuner intensiveres.
 • Ekstra mobile testenheder indsættes lokalt på steder og tidspunkter, hvor der forventes flest mennesker.
 • Der uddeles informationsmateriale om test på forskellige sprog.
 • Alle unge mellem 15 og 25 år i de berørte kommuner opfordres til at lade sig teste.
 • Lokale udmeldinger om, hvor og hvornår test af de 15-25-årige gennemføres, vil følge. For eksempel udgående mobile testenheder til uddannelsesinstitutioner.

Alle arbejdspladser

 • Offentlige og private arbejdsgivere i de nævnte kommuner opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette.
 • Relevante jobfunktioner, som i stort omfang kan arbejde hjemme, er fx administrativt personale, sagsbehandlere uden borger eller kundekontakt, ansatte inden for serviceområdet samt jobfunktioner, hvor borger eller kundekontakt kan holdes gennem digitale kanaler. Der er ikke tale om en udtømmende liste.

Offentlige arbejdspladser

 • Offentlige arbejdsgivere opfordres endvidere til at vurdere, om opgaver, der forudsætter fysisk fremmøde, kan udskydes til efter nytår og i givet fald gøre dette.
 • Tilsvarende opfordres jobcentre og andre arbejdspladser, der varetager opgaver med tilsvarende borgerkontakt, til i videst muligt omfang at etablere fleksible rammer for aktiviteterne og mulighed for digital kontakt med henblik på at minimere det fysiske fremmøde.

Statslige arbejdspladser

 • For så vidt angår statslige arbejdspladser har der siden efteråret været en restriktiv tilgang til fysisk fremmøde. I perioden frem mod jul vil der være fokus på yderligere opstramning, så færre møder fysisk på arbejde.

Butikker og handel

 • Færre kunder pr. kvadratmeter i store butikker, storcentre, stormagasiner mv. (gælder i hele landet).
 • Skiltning af antal kunder tilladt i lokalet i detailhandlen (gælder i hele landet).
 • Ensretning i store butikker, storcentre og stormagasiner (gælder i hele landet).
 • Opfordring til juleindkøb én person ad gangen.
 • Længere åbningstider med mindre trængsel.
 • Indkøbsvogne anbefales frem for indkøbskurve for at skabe afstand.
 • Indkøbsvogne og -kurve sprittes af efter brug.
 • Ensretning i gågader m.fl.

Skole, ungdoms-og voksenuddannelse

 • Forbud mod undervisning på tværs af klasser i grundskolen.
 • Ingen undervisning og aktiviteter på tværs af klasser på ungdoms-og voksenuddannelser.
 • Musik og idrætstimer bør aflyses på ungdoms-og voksenuddannelser.
 • Spisning bør foregå i klasser og ikke fælleslokaler.
 • Skærpet opmærksomhed på ikke at møde op med symptomer på sygdom, håndhygiejne, rengøring, afstand mv.

Videregående uddannelse

 • Digital undervisning på videregående uddannelser, når det er muligt.
 • Skærpet opmærksomhed på ikke at møde op med symptomer på sygdom, håndhygiejne, rengøring, afstand mv.

Børn og fritid

 • Muligheden for at være op til 50 personer til stede ved idræts-og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år finder ikke anvendelse i perioden fra 7. december 2020 til 2. januar 2021.
 • Der må herefter som udgangspunkt i denne periode kun være 10 personer til stede på samme sted samtidig i idræts-og foreningsaktiviteter.

 

Berlingske-chefredaktør: Ups, det, jeg sagde, var forkert

Chefredaktør Mette Østergaard påstod i TV2 News-programmet Presselogen i weekenden, at Berlingske var blevet ringet op af Justitsministeriets topjurister, som havde bedt Berlingske ændre ordlyden i artikler, hvor den manglende lovhjemmel til aflivning af samtlige mink i Danmark var formuleret som en "ulovlig ordre".

Men tirsdag skriver chefredaktøren så, at det faktisk ikke er korrekt:

"Intern afklaring har vist, at der er tale om to andre sager," skriver Berlingske-chefredaktøren på Twitter i et tweet i tre dele. Læs alle tre tweets her.

placeholder

 

placeholder

 

placeholder

 

Altså en blå chefredaktionel svipser i tre dele, der betyder, at Mette Østergaard og Berlingske nu sidder tilbage med røde ører.

 

Forsvarsminister i infight med DR

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) anklager DR Nyheder for underlødig journalistisk.

I flere tweets kritiserer ministeren DR’s artikel ’Forsvaret mørklægger soldaters beføjelser i mink-skandale’. Hun beskylder DR for at bringe påstanden om mørklægning - selv om DR godt vidste, at de ønskede dokumenter uden overstregninger var på vej til redaktionen.

"Hej DR Nyheder og Nicolas S. Nielsen I har lagt denne artikel op selvom i HAR fået dokumenter uden overstregninger. Der er intet mystisk i sag. Alligevel har i lagt denne op og mistænkeliggør unødigt. Det er virkelig ikke ordentligt," skriver Bramsen i et tweet. 
placeholder
 

Igen handler infighten om mink.

DR bragte 27. november en historie om, hvordan op mod 350 soldater havde hjulpet Fødevarestyrelsen med at optælle og bortskaffe mink, men at forsvaret mørklagde sagen. Efter en begæring om aktindsigt i de ’instruktionskort’, de involverede soldater var blevet udstyret med, fik DR udleveret dem med en masse overstregninger, så DR ikke kunne læse de afgørende informationer på instruktionskortene.

DR-redaktionschef for politik, Morten Tvegaard, afviser over for fagbladet Journalisten kritikken, men han ægrer sig samtidig over forløbet og udøver selvkritik:

”De store tabere er læserne. De er ikke blevet meget klogere af dette forløb, og dermed er det relativt ligegyldig journalistik,” siger han.

På spørgsmålet om, hvorfor DR ikke blot afventede instruktionskortene uden overstregninger, som redaktionen vidste var på vej - i stedet for at trykke den kritiske artikel, svarer Morten Tvegaard:

"Det kan man sagtens diskutere, om vi skulle have gjort. Men ministeriet havde fire dage til at udlevere dem uden at gøre det. Samtidig havde vi ingen sikkerhed for, om dokumenterne ville komme om lidt. Hvis vi havde haft det, så havde vi ventet de 32 minutter."

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er muligt journalisterne mener, regeringen har for travlt med at redde folkesundheden, men de er sandelig også lige lovlig friske selv i en del medier og deres journalister. Berlingske er så strid med at vinkle, lave overskrifter som er manipulerende, for når man læser teksten er der ikke helt dækning for overskriften som den opfattes. Chefredaktøren, Tom Jensen, Bent Winther og Anders Krab er virkelig mørkeblå i borgerlige holdninger. Hver dag er der kritik og kun kritik af regeringen. Jeg har droppet avisen. Og flere med mig af samme grund.
Og på både DR og TV 2, det samme gør sig gældende, eller de stiller spørgsmål, som er besvaret 17 gange, men ikke med det svar de ønsker og så bliver de ved. og ved mindste anledning indkaldes til tidsrøvende samråd. Alt mens visse partier lækker fra fortrolige møder til TV 2 med flere blå medier. Man ser jo aldrig noget lækket til Information før tid.
I dag kunne Heunicke fortælle at når der var fortrolige møde, kunne man læse på TV samtidig hvad der blev sagt på mødet, det var dybt frustrerende for ham, at man ikke kunne have fortrolig samtale med oppositionens sundhedsordførere uden mødet blev lækket samtidig før konklusionen var klar.

Seriøs og redelig journalistik har efterhånden trange kår i Danmark. Medierne er gennemsyret af enten sensations-trang eller partiske artikler. Og DET behøver vi ikke give statstilskud til.

Korrekt den borgerlige opposition har travlt med at påpege fejl igen og igen samt stille de samme spørgsmål det samme med TV2 news som hudfletter regeringen ustandselig. Men kære venner os der støtter bliver hvor vi er slukker for jer eller finder andet program og tænker, er i fuldstændig ligeglad med Coronasituationen som er noget højere end tidligere, den tænker vi på og ikke jeres gentagne kværulerende angreb.
Meningsmålingerne taler ikke jeres sprog, da vi er mange som har vores liv kært, hvor jeres interesser er åbenthed i samfundet og lad smitte være ligegyldig.

Korrekt den borgerlige opposition har travlt med at påpege fejl igen og igen samt stille de samme spørgsmål det samme med TV2 news som hudfletter regeringen ustandselig. Men kære venner os der støtter bliver hvor vi er slukker for jer eller finder andet program og tænker, er i fuldstændig ligeglad med Coronasituationen som er noget højere end tidligere, den tænker vi på og ikke jeres gentagne kværulerende angreb.
Meningsmålingerne taler ikke jeres sprog, da vi er mange som har vores liv kært, hvor jeres interesser er åbenthed i samfundet og lad smitte være ligegyldig.

Annonce