Annonce

Den gule falliterklæring – når svære sager overlades til 3F

Man kan ikke kalde sig en fagforening og så bare give op, når medlemmerne har brug for hjælp. Måske burde Folketinget overveje en autorisation for fagforeninger.
Foto: Grafisk afdeling
Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen
Den “gule” fagbevægelse har svigtet sit ansvar. Så hård må konklusionen være, efter at vi på Netavisen Pio har kunnet afdække, hvordan Det Faglige Hus og Krifa, såkaldte "gule" fagforeninger, har vist sig ude af stand til at hjælpe deres medlemmer i konkrete arbejdsretlige konflikter.

Det rejser alvorlige spørgsmål om, hvad det betyder at kalde sig en fagforening.

I en konkret sag fra Lolland med MSE Entreprise på Femern-forbindelsen har 3F Lolland hentet 1,8 millioner kroner hjem til deres medlemmer, mens medlemmer af de gule fagforeninger stod uden hjælp.

Disse medlemmer blev henvist til 3F for at søge hjælp – en henvisning, der skriger til himlen om de gule fagforeningers inkompetence og mangel på vilje til at kæmpe for deres medlemmer.

Gul krise

Dette er ikke blot en isoleret episode; det er et symptom på en dybere krise inden for den såkaldt gule faglige bevægelse.

Det er ikke nok at indsamle kontingent og tilbyde rabataftaler, hvis man ikke kan yde den nødvendige faglige og juridiske støtte, når det virkelig gælder.

I mere end 150 år har den danske fagbevægelse opbygget et image som både effektive kamporganisationer for medlemmernes interesser, men også troværdige og ansvarlige samarbejdspartnere for arbejdsgiverne.

Det er den troværdighed som Det Faglige Hus og Krifa trækker veksler på, når deres aggressive sælgere kimer lønmodtagerne ned med løfter om samme service til næsten ingen penge.

En skulder at græde ved

Det er afgørende for fagbevægelsens troværdighed, at alle fagforeninger lever op til et minimum af faglige standarder og evner.

Når medlemmer søger hjælp i konfliktsituationer, forventer de mere end bare en sympatisk skulder at græde ved; de forventer konkret, effektiv støtte.

Den nuværende situation, hvor svære sager sparkes videre til 3F, er intet mindre end en falliterklæring

Fagbevægelsen er bygget på solidaritet og kampen for arbejderrettigheder. Hvis visse fagforeninger ikke kan leve op til disse grundlæggende principper, er det på tide at sætte spørgsmålstegn ved deres legitimitet.

Den nuværende situation, hvor svære sager sparkes videre til 3F, er intet mindre end en falliterklæring for de gule fagforeninger.

Statsautoriserede fagforeninger?

Spørgsmålet er, hvorvidt der bør indføres en form for autorisation for fagforeninger.

Skal man kunne kalde sig en fagforening, må der stilles krav om, at man reelt kan varetage medlemmernes interesser, ligesom det er tilfældet med andre professionelle brancher som revisorer.

Konkurrence er sundt

Det må være op til Folketinget at overveje en autorisation for at sikre, at alle, der kalder sig en fagforening, faktisk kan og vil varetage deres medlemmers interesser effektivt og professionelt.

Konkurrence er sundt, og hvis de gule fagforeninger mener at kunne levere bedre overenskomster og bedre service bare billigere, så skal de have lov at gøre forsøget. Det er bare ikke det som er tilfældet.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Disse medlemmer blev henvist til 3F for at søge hjælp – en henvisning, der skriger til himlen om de gule fagforeningers inkompetence og mangel på vilje til at kæmpe for deres medlemmer"

Man kunne sige, at hvis de var bare lidt mindre skamløse, ville de også betale kontingentet tilbage til de berørte. Men skamløshed har jo alle dage været en af deres kerneværdier, så det skal man nok ikke sætte næsen op efter ;-)

Selvfølgelig kan de gule fagforretninger ikke gå ind i sådan en sag. Det er jo til skade for arbejdsgivrne, som de repræsentere bag lukkede døre og nedrullede gardiner.

Lønmodtagere, som er medlem af en gul fagforening er både naive og selvudslettende.

Gul fagforening er vel pendant/støtte til Dansk Arbejdsgiverforening.
Men det fortæller lidt om det gule fagforeningsmedlem sidevalg, mener jeg. Ærgerligt at tvister skal redes ud af velkendte fagforeninger. Godt at medlemmet så har klausul om mindst 6 måneders medlemskab af udførende/udredende fagforening.
Nå, er det ikke sådan?

Alle ved jo ( eller burde vide ) at de gule snyltere er en rabatforening uden tilknytning til det virkelige arbejdsmarked. Hele arbejdsmarkedssystemet i Danmark er baseret på aftaler mellem rigtige fagforeninger og arbejdsgiverne. Løn, overtidsbetaling, pensionsordninger, tillidsmandsordinger, sikkerhedsrepræsentanter, fyringer osv osv dækket af overenskomstser. Men så længe de gule nasser løs på de rigtige fagforeninger, er det op ad bakke. Men i nøden opdager de gule hvor der er hjælp at hente. For sent.

Niels Jespersen rammer denne gang lidt ved siden af. Tanken om at folketinget lovgiver og laver en autorisationsordning for faglige organisationer strider fundamentalt mod selve fundamentet i arbejderbevægelsen. Det, der skal fokuseres på, er fortsat, at de gule virksomheder, der kalder sig fagforeninger, ikke er egentlige faglige organisationer. Det hed sig engang, at arbejderbevægelsens frigørelse skal være dens eget værk. Sådan er det klogest, at vi fortsat holder os.

+1

Statsautoriserede fagforeninger!

Hvad med statsautoriserede skatteministerier!

Flere regeringer i træk lavede et gult skatteministerium startende med Anders Fogh!

Så blev en besparelse på medarbejderne på en milliard til et klokkeklart tab på 10-20 milliarder!

Statsautoriserede skatteministerier!

Om vi må bede?

Vi blev snydt så det driver med gult ned over skatteministeriet!

En autorisation for skatteministeriet ønskes!

Med Socialdemokratiets faneflugt in mente, er ideen mission impossible.
Senest har statsministeren delt nogle håndører ud til særligt udvalgte offentligt ansatte. En del af prisen er en indskrænkning af strejkeretten, så de gule ideer ligger lige til højrebenet.