Annonce

Det betaler sig at investere i Danmark

En investering placeret i Danmark er fuldt ud lige så rentabel som en investering placeret i udlandet. Det slår nye tal fra Nationalbanken endnu en gang fast. Vismændene gør i sin helt nye rapport op med myten om, at vi har en egentlig investeringskrise i Danmark. Nu er der tegn på bedre tider. Danske virksomheder har derfor god grund til at bruge investeringsvinduet.
Flere har forsøgt at tegne et billede af, at vi har en investeringskrise i Danmark på grund af dårlig konkurrenceevne. Lønningerne er for høje, skatten det samme og investorer går derfor i en lang bue uden om Danmark, lyder klagesagen ofte. Ser man på tallene, så er der dog på ingen måder belæg for dette. Danmark er faktisk et særdeles fornuftigt land at investere i.

De økonomiske Vismænd kunne da heller ikke finde tegn på en overordnet dansk investeringskrise i sin netop offentliggjorte rapport. De konkluderer, at virksomhedernes tilbageholdenhed med at investere er hensigtsmæssig i lyset af den generelt svage efterspørgsel. Vismændenes vurdering er dermed helt i tråd med Produktivitetskommissionens konklusioner.

Der er da heller intet, der tyder på, at Danmark skulle være mindre rentabelt at investere i end udlandet. En analyse fra Nationalbanken viser således, at afkastet af direkte investeringer i Danmark ligger på samme niveau som tilsvarende investeringer i udlandet i perioden 2005-2011, når der tages højde for medicinalvirksomhedernes afkast, jf. figur.

De danske medicinalvirksomheders afkast på udadgående investeringer er således uforholdsmæssigt stort – branchen tegner sig for kun 5,8 pct. af de samlede investeringer, men hele 18 pct. af den samlede formueindtægt. Dette forhold skyldes en afkastgrad for branchen på intet mindre end 28,7 pct., hvilket ifølge Nationalbanken bl.a. skyldes meget profitable investeringer i udenlandske dattervirksomheder.

Ser vi bort fra de som sagt relativt beskedne – men særdeles profitable – udadgående investeringer fra danske medicinalvirksomheder, er sammenhængen mellem afkastgraderne i ind- og udland markant tættere.

Nationalbanken mener derfor ikke, ”at der skulle være et generelt incitament for danske virksomheder til at forbigå investeringsmuligheder i Danmark til fordel for investeringer i udlandet.”

Med andre ord: Danmark er svær at komme uden om, hvis en virksomhed er på jagt efter gode investeringsmuligheder. Det viser i bund og grund, at danske virksomheder generelt er konkurrencedygtige, og det er også helt i tråd med vismændenes og Produktivitetskommissionens nylige konklusioner.

Intet tyder på, at billedet har ændret sig siden 2011 – eller skulle ændre sig fremover for den sags skyld. Siden 2011 er Danmarks konkurrenceevne kun blevet bedre. Dertil kommer, at Vækstplan DK skaber ro og stabilitet om virksomhedernes rammevilkår. Det har virksomhederne herhjemme efterlyst længe. Derfor kan danske virksomheder med sindsro køre med det lange lys tændt og sætte deres enorme opsparinger til at arbejde i solide projekter på dansk grund. Faktisk er der ikke råd til at tøve, for så risikerer vi at stå tilbage på perronen, når konjunkturerne for alvor vender. Der er allerede tegn på, at dansk økonomi har lagt det værste bag sig.

Så lad os stå ved, at Danmark er et attraktivt land at investere i, og at vi har rigtig gode forudsætninger for at få skabt vækst og arbejdspladser igen. Opfordringen til virksomhederne er derfor at bruge investeringsvinduet til at få sat gang i investeringerne.

Allan Lyngsø Madsen er cheføkonom i Dansk Metal


Flere artikler om emnet