Annonce

Efter afsløring af menneskehandel: SF vil lempe krav til bevisbyrden

Karsten Hønge (SF) kalder ministre i samråd og foreslår en lempelse af loven efter afsløring af menneskehandel til tvangsarbejde i Holbæk
Efter DR og Fagbladet 3F har afsløret, at minimum seks udenlandske byggearbejdere har været udsat for menneskehandel til tvangsarbejde på et byggerier i Holbæk, foreslår SF nu, at loven ændres, så kravene til bevisbyrden lempes i sager om menneskehandel. På den måde håber man, at flere bagmænd kan blive dømt.

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) og beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (EL) indkalder samtidig justistminister Søren Pape Poulsen (K) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til et samråd.

“Jeg har meldt ud i dag, at jeg tager både justistministeren og beskæftigelsesministen i samråd, og at jeg her genfremsætter et SF-forslag fra 2015, hvor man lemper kravene til dokumentation,” siger han til Netavisen Pio.

placeholder

Fagforeningen 3F, der blandt andet organiserer folk inden for transport- og rengøringsbranchen, hvor der har været flest tilfælde af menneskehandel til tvangsarbejde, bakker op om en stramning af loven.

Vil lægge sig op af belgisk lovgivning 

SF's foreslag om en lempelse af bevisbyrden er inspireret af den belgiske lovgivning på området.

“Vi vil flytte det fra, at man på forhånd skal dokumentere, at det er egentlig menneskehandel, til at det er en skærpende omstændighed, hvis det også kan dokumenteres. På den måde lægger vi os op af den belgiske lovgivning - og vil kunne ramme mange flere,” forklarer Karsten Hønge om den lempelse, han ønsker indført, over for Netavisen Pio.

I Belgien er det at lade mennesker bo og arbejde under uværdige forhold i sig selv lig med menneskehandel til tvangsarbejde, forklarer ekspert i menneskehandel, Anders Lisborg, til Fagbladet 3F.  

På den måde lægger vi os op af den belgiske lovgivning - og vil kunne ramme mange flere

Lovgivningen i Belgien blev strammet i 2005, så anklagemyndigheden ikke længere skal skaffe bevis for, at de anklagede bagmænd har tvunget de handlede til at arbejde under umenneskelige forhold.

Tal fra den belgiske organisation Myria viser, at 25 personer blev dømt for menneskehandel i 2017. Det oplyser DR Nyheder.

Vi har set eksempler på rumænske rengøringsfolk, der har været stuvet sammen under kummerlige forhold uden bad, toilet og køkken

3F: Bevisbyrden er for høj

Forbundssekretær i 3F, Henning Overgaard, er enig i, at straffelovens krav til bevisbyrden er for høje:

“Vi har set eksempler på rumænske rengøringsfolk, der har været stuvet sammen under kummerlige forhold uden bad, toilet og køkken. De har arbejdet det meste af døgnet for en løn under 3.000 kroner om måneden. Derudover har arbejdsgiveren frataget dem deres identitetspapirer. Alligevel kan arbejdsgiveren ikke blive dømt for menneskehandel,” siger Henning Overgaard til DR Nyheder.

Derfor foreslår 3F, at lovgivningen ændres, så det i fremtiden bliver en forbrydelse i sig selv at lade folk bo og arbejde under uværdige forhold. Sådan som det har været i Belgien siden 2005.

placeholder

Dansk byggeri vil ikke tage stilling til loven

Underdirektør i Dansk Industri, Inger Petersen Thalund, kalder det problematisk at ingen dømmes:

“Det er rigtig, rigtig uheldigt for vores retsfølelse, at man ikke kan komme den her form for kriminalitet til livs,” siger hun til DR Nyheder.

Hvorvidt selve lovgivningen er tilstrækkeligt stram til at kunne gøre det her, kan jeg ikke vurdere

Inger Petersen Thalund vil dog ikke forholde sig til, om loven skal strammes op: 

“Hvorvidt selve lovgivningen er tilstrækkeligt stram til at kunne gøre det her, kan jeg ikke vurdere, det ligger helt uden for Dansk Byggeri, men jeg kan bare sige, at vi tager dyb afstand fra enhver form for kriminalitet af den her art.”

Samrådsspørgsmål fra Karsten Hønge og Finn Sørensen

 

Til beskæftigelsesministeren:

Vil ministeren redegøre for, hvorfor det ikke hidtil er lykkedes at få dømt bagmændene for tvangsarbejde og menneskehandel i byggebranchen, og hvad ministeren vil gøre, for at stoppe denne grove udnyttelse af udenlandske arbejdere?

Til justitsministeren:

Med henvisning til, at ekspert i menneskehandel Anders Lisborg påpeger, at lovgivningen kan være den afgørende forklaring på de få sager ved retten om menneskehandel til tvangsarbejde, bedes ministeren redegøre for hvilke initiativer det planlægges at iværksætte med henblik på, at bagmænd i højere grad kan dømmes?


Der henvises for begge spørgsmål til artiklen i Fagbladet 3F af 3. februar 2019: ”Menneskehandel: 74 ofre – men ingen dømte bagmænd”.



Opdateret 15.03 med oplysningen om, at Enhedslistens Finn Sørensen er med til at indkalde til samråd.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet