Efter minister for procent-melding, men får svar på tiltale: En skam du sprang fra regeringsansvar

Socialdemokratiets klimaordfører understreger, at det vigtigste for S er en ambitiøs klimapolitik: “Det er mindre vigtigt for os, hvad procentsatsen er”
Foto: Kasper Thorlak
Martin Lidegaard (R), politisk leder
Klimaminister Lars Aagaard (M) takserede forleden den nødvendige, brede opbakning i befolkningen til den førte klimapolitik til 80 procent. Hverken mere eller mindre.

Den melding har klimaministeren fået en del kritik for. Også fra Den Radikales leder, Martin Lidegaard.

Han skriver således på det sociale medie X, tidligere Twitter, at han ikke rigtig forstår rationalet:

“Kan du forklare mig rationalet, når regeringen mener, at lige præcis klimahandling og grønne reformer kræver 80% opbakning fra befolkningen? Ikke just samme tilgang, I har haft til andre reformer.”

Lidegaard sprang fra: SVMR blev til SVM

Men den socialdemokratiske klimaordfører, tidligere miljøminister Lea Wermelin, minder i den forbindelse om, at De Radikale kunne have været en del af af den nuværende regering, hvis altså ikke Lidegaard 15 minutter over tolv fortrød sin melding om at De Radikale ønskede at indgå i en bred SVMR-regering:

“Det er jo ærgerligt, hvis De Radikale nu føler, at de kunne have lavet større aftryk på klimapolitikken ved at sidde med i regeringen og påtage sig et regeringsansvar.“

en ambitiøs klimapolitik, hvor vi samtidig sørger for at få danskerne med

“Men vi er glade for det regeringsgrundlag, som vi har lavet, og som er meget ambitiøst. Det vigtigste for Socialdemokratiet er, at vi fører en ambitiøs klimapolitik, hvor vi samtidig sørger for at få danskerne med,” siger Lea Wermelin til Netavisen Pio.

Wermelin understreger, at De Radikale er mere end velkomne til at deltage i klimaaftaler:

“Vi er jo videre fra den sidste regeringsperiode. Jeg er utrolig stolt af alt det grønne, vi opnåede på klima- og miljøpolitikken. Nu fortsætter vi, og så er De Radikale mere end velkomne til at være med. De kunne have valgt at gå med i regeringen. Det valgte de så ikke at gøre.“

“Det er så vores ansvar - sammen med resten af regeringen - at fortsætte den meget ambitiøse klimapolitik. Det er det, vi har tænkt os. Og så må De Radikale gøre op med sig selv, om de også vil være med. Heldigvis er partiet jo med i de fleste klimaaftaler.”

Den danske model på klimaområdet

Wermelin understreger, at SVM’s klimapolitik går på to ben. Klimapolitikken skal være ambitiøs og tempofyldt, men den skal udføres på en måde, så befolkningen også er med: 

Det er tempo, tempo, tempo

“Hvis vi kigger på de klimaaftaler, der er lavet, så er de fleste af dem brede. Men det vigtigste for os er en ambitiøs klimapolitik. Det er tempo, tempo, tempo. Fordi reduktioner i dag, er vigtigere end reduktioner i morgen.”

“Og så handler det om at  gøre det på en måde, som man kunne kalde den danske model. Hvor vi viser, at man også kan få befolkningen med, skabe arbejdspladser, vise en farbar vej - også for nogle af de store udledere. Det er mindre vigtigt for os, hvad procentsatsen er.” 

Lars Aagaard: De 80 procent skal ikke forstås bogstaveligt

I et interview i TV Avisen tirsdag uddyber klimaminister Lars Aagaard siger, at udtalelsen om de 80 procent ikke skal forstås så bogstaveligt:

“Det er et billede på, at den her regering ønsker, at den brede del af den danske befolkning skal kunne se sig selv i den klimapolitik, vi skal føre, og i de svære tiltag der skal komme fremadrettet.” 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ikke kun klimapolitikken der sejler. Miljøpolitikken ikke alene sejler, den er sunket.
En simpel, intelligent og hurtig løsning på at danske fisk bliver udryddet, er et forbud mod trawling.
Men NEJ. Vores "handlekraftige og intelligente" ministre vil afvente en rapport, hvis hovedformål sandsynligvis vil være, om vi dog ikke kan blive ved med at dræbe fiskeynglen, bare vi gør det på en mere kontrolleret måde.
Super intelligent regering.

Hans, når man i dag læser dine kommentarer til de forskellige artikler, får man det indtryk at du har fået det forkerte ben ud af sengen. Alt er noget skidt, og det der ikke er, er noget bras.

Annonce