Elegant angreb på Støjberg

Uden at undsige partiets holdninger og uden at kaste med mudder får Kristian Jensen leveret en ordentlig begmand til sit partis politiske ordfører og interne modstander.
Han kunne lige så godt have skrevet ”hold nu kæft, Inger Støjberg.”

Kristian Jensen gør det elegant. Undsiger i en kronik sin politiske ordfører Inger Støjbergs linje og ikke mindst hendes til tider skingre tone, mens han samtidig roser hende til skyerne i diverse interviews samme dag.

Venstres næstformand har i denne uge begået en meget nuanceret kronik i Søndagsavisen, hvor han plæderer for en mildere og mere inkluderende tone i debatten om nydanskere. Han kunne lige så godt have skrevet ”hold nu kæft, Inger Støjberg.” For det står der i bund og grund.

Derfor er det elegant
Men når det er elegant, skyldes det, at Kristian Jensen hverken undsiger partiets officielle holdninger i nydanskerdebatten eller undsiger den politiske ordfører, som udlægger de holdninger på en – lad os kalde det meget markant facon. Han bakker op om det hele og siger direkte til BT, at han er glad for Inger, og at ”det er kanon, at hun har en klar stemme.”

Kristian Jensen appellerer i sin kronik blot til tonen i debatten, beder os danskere om ikke at se vores nye medborgere med lidt mere mørk hudfarve som én gruppe, men som individer. Og huske at takke dem i ny og næ for det, de bidrager med.

At fokusere på individet er i tyk tråd med tankerne i liberalismen, og det er også holdninger, som tidligere var særdeles fremherskende i Venstre. Men som lige nu er lagt temmelig langt inde bag på den bagerste hylde.

Fokus på individet
Næstformanden appellerer med sin kronik til Venstres sande liberale vælgere, altså de vælgere, som mener, at alle er velkomne her i landet, hvis de blot bidrager positivt til samfundet og fælleskassen, og at de også skal anerkendes for det bidrag. Den vælgergruppe er Venstre nemlig ved at støde fra sig. Der er mange, også endda ret indflydelsesrige personer i partiet, som mener, at Støjberg er gået alt for vidt i sin retorik. At Venstre er blevet alt for unuanceret i indvandrerdebatten. At man bare forsøger at lægge arm med Dansk Folkeparti om, hvem der kan være hårdest mod alle med en anden hudfarve.

Den gruppe af Venstre-folk har både medlemmer fra Jensens egen fløj i partiet og fra Løkke-siden. Dermed styrker Kristian Jensen sin samlede position i partiet, og samtidig har det også den følgeeffekt, at han fremstår som en mand med egne holdninger. Og en mand, der ikke er bange for at sige dem højt.

Står tilbage som vinder
De nydanskere, der klarer sig godt, bliver ofte liberale. Andelen af selvstændige nydanskere er højere end blandt gammeldanskerne, og den gruppe får Jensen også gjort sig til over for.

Så når mediestormen på baggrund af kronikken har lagt sig, vil Kristian Jensen stå tilbage som vinder. Vinder af respekt hos De Radikale, som man brændende ønsker et samarbejde med om den økonomiske politik efter næste valg, hvor Jensen nu får en større mulighed for at agere brobygger. Vinder hos de klassiske liberale venstrefolk. Vinder hos de mange potentielle nydanske vælgere. Og vinder af retten til at have uddelt Løkke-støtten Støjberg en syngende lussing. Uden at have givet hende nogen form for officiel grund til at slå igen.

Søren Strandman-Møller er politisk kommentator og kommunikationsrådgiver. Som journalist har Søren Strandman-Møller arbejdet for flere medier på Christiansborg. I dag er han seniorrådgiver i Krogsgaard Kommunikation. Søren Strandman-Møller har ingen politiske partier som kunder og er uafhængig af politiske interesser.

Klummen er bragt i samarbejde med Fagbladet 3F.


Kommentarer fra Facebook