Hvorfor nedsmelter Venstre?

Venstre er halveret i meningsmålingerne siden valget. Hvad går der galt i det store borgerlige parti?
Foto: Flickr Venstre: Henrik Bjerregrav
Weekendens ekstraordinære landsmøde i Venstre var endnu et foreløbigt lavpunkt for formand Jakob Ellemann-Jensen. Han måtte stå model til en verbal afklapsning fra sin nu forhenværende, men stadig illoyale næstformand, Inger Støjberg.

Hun udstillede ham effektivt som en halv-radikal slingrefis, uden hjerte for udlændingepolitikken eller Venstres jyske kerneland.

Og for at det ikke skulle være løgn, så kunne V-formanden i dag vågne op til endnu en katastrofe-måling.

Venstre står til sølle 13,6 procent af stemmerne. Ikke bare Konservative, men også Nye Borgerlige, er tæt på at vokse sig større end blå bloks “naturlige” statsministerparti.

Hun udstillede ham effektivt som en halv-radikal slingrefis, uden hjerte for udlændingepolitikken eller Venstres jyske kerneland.

Skænderiet i Venstre handler ikke kun om personer, men også om politiske modsætninger, der kun har været holdt i skak af behovet for indre ro, mens Venstre sad på regeringsmagten.

Det forrige formandsopgør i 2014 mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen handlede om personer – ikke politik.

Hvad skændes de om?

Formelt set handler uenighederne om Inger Støjberg. Efter Lars Løkkes udmeldelse er hun Venstres suveræne stemmesluger, og da hun blev valgt som næstformand i 2019 i kampvalg med Ellen Trane Nørby, var det med massiv opbakning fra Venstres landsmøde.

Men samtidig har hun en rigsret hængende over hovedet. Et flertal i Folketinget mener hun handlede bevidst ulovligt, da hun som integrationsminister beordrede mindreårige asylsøgende ægtepar adskilt uden individuel vurdering.

Venstre kan ikke have en næstformand, som er anklaget i en rigsretssag. De kan heller ikke have en retsordfører i samme situation, hvorfor Inger Støjberg også står til at miste sit ordførerskab.

Hvad skændes de i virkeligheden om?

Inger Støjberg og hendes støtter er vrede over, at Ellemann støtter rigsretssagen mod hende. Hun kalder det “den største mistillidserklæring, man kan få” hvilket er svært at være uenig i.

Omvendt er tålmodigheden med Inger Støjberg tyndslidt i toppen af Venstre – og i visse dele af gruppen. Her er man træt af en næstformand, der åbenbart intet har lært af det dysfunktionelle formandskab bestående af Lars Løkke og Kristian Jensen og jævnligt sætter sig selv før partiet.

Ellemann-Jensens støtter mener at Inger Støjberg bærer ansvaret for partiets krise. Både ved med sin stædighed at fremprovokere en rigsretssag og ved at underløbe formanden på alt fra udlændingepolitik til MeToo-debatten.

Hun kalder det “den største mistillidserklæring, man kan få” hvilket er svært at være uenig i.

Omvendt mener Inger Støjbergs støtter, at hun i modsætning til Ellemann har opbakning blandt “det tavse flertal” - altså de V-vælgere og V-medlemmer som ikke nødvendigvis skriver læserbreve eller stiller sig op i medierne, men som udgør partiets “sjæl”.

Hvem er det der kæmper?

Inger Støjberg er mere eller mindre en enmandshær. Hun får åben støtte fra få medlemmer af folketingsgruppen som Michael Aastrup Jensen og Thomas Danielsen.

Samtidig dækker flere andre af gruppens medlemmer, såsom formand for retsudvalget, Preben Bang Henriksen og integrationsordfører Mads Fuglede sig ind under, at de ikke tror rigsretten mod Støjberg vil føre til dom. Det er en form for mellemposition mellem Støjberg og Ellemann.

placeholder

Ellemann har som formand både det meste af folketingsgruppen og de ansatte i Venstre i ryggen. Dertil kommer de store avisers lederskribenter og borgerlige opinionsdannere som forhenværende minister Søren Pind og kommentator Jarl Cordua.

Når Ellemann alligevel ikke kan sætte Støjberg stolen for døren, så er det fordi hun sidder på en afgørende del af partiets stemmer, som Venstre ikke kan tåle at tabe. Går Inger, så er det et åbent spørgsmål, hvor meget af V der er tilbage.

Hvorfor kan de ikke blive enige?

Ellemann og Støjberg vil grundlæggende noget forskellige med Venstre. Ellemann deler Lars Løkkes analyse af, at højrefløjen er blevet for skør med Nye Borgerliges skingerhed og at udlændingekortet er udspillet.

Går Inger, så er det et åbent spørgsmål, hvor meget af V der er tilbage.

Derfor handler det for Ellemann om at gå ind mod midten og forsøge at lokke først radikale vælgere og derefter Radikale som parti over midten.
Støjberg står for en mere klassisk højrefløjslinje. Hun mener, man først skal samle blå blok bag Venstre og derefter gå i kamp mod regeringen. For hende er der ikke den store forskel på Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Begge kan bruges som borgerligt regeringsgrundlag og ingen kan udelukkes på ikke at være stuerene.

Hvad kommer der til at ske?

Den nuværende situation er uholdbar for alle parter.

Ellemann er for svag til at tillade Støjberg at kritisere ham åbent. Men han er også for svag til at smide hende ud af partiet. Derfor må han finde en måde at sætte Støjberg i en situation, hvor først holdningen i Venstre, men siden holdningen i befolkningen vender sig imod hende.

Omvendt er Støjberg også nødt til at tage en beslutning. Hun kan ikke blive ved med at undsige formanden uden at tage konsekvensen. Enten skal hun forsøge at vælte ham som formand, eller også skal hun tage sit gode tøj og gå.

Der er selvfølgelig mulighed for, at Støjberg lurepasser og håber på, at Ellemann falder af sig selv. Det kan ske enten efter kommunalvalget senere i år eller efter næste folketingsvalg. Men så skal hun i mellemtiden anlægge en helt anden og mere ydmyg stil, og det ligger ikke til hende.

Enten skal hun forsøge at vælte ham som formand, eller også skal hun tage sit gode tøj og gå.

Nogen må give sig, men indtil Ellemann har tabt et valg, så kan det ikke blive ham. Venstre er trods sin aktuelle størrelse på 41 mandater ikke stort nok til både Støjberg og Ellemann.

Omvendt er Inger Støjberg typen, der vil kæmpe til det sidste.

Ellemann står stærkest i den konflikt, men ligner alligevel en taber uanset udfaldet.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ellemanns støtter i folketingsgruppen er for en hel del falske og beregnende. Selvfølgelig støtter de formanden. Der er jo ham, der uddeler de gode jobs. Så det er nok småt med hvem han kan stole på.

Hvorfor nedsmelter Venstre? Hvorfor nedsmelter Dansk Folkeparti? Hvorfor nedsmelter Liberal Alliance? Hvorfor nedsmelter Alternativet? Hvorfor nedsmelter Det radikale Venstre?
Måske fordi Lars Løkke havde ret i sin bog om at Danmark kun kan regeres fra midten af dansk politik. Problemet er blot at finde midten! Og den søgte Jens Rohde så at finde ved først at melde sig ud af Venstre, og efterfølgende dags dato at sige farvel til Det radikale Venstre. Hvis den midaldrende mand Rohde, så følger sin politiske logik, kan han passende melde sig ind i Socialdemokratiets højrefløj! Og hvis den ikke eksisterer på papiret, kan han endnu mere logisk melde sig i Lars Løkkes netværk med henblik på et nyt midterparti “Det nye Venstre”.
Men tilbage til spørgsmålet “Hvorfor nedsmelter Venstre?”
Her skal vi ud på gader og stræder! Iagttage prikkerne over i’et i politik. Der er to og de kigger partierne, politikerne, magthaverne, ministrene over skuldrene i disse år. Og politikerne elsker dem. De giver likes og followers på de sociale medier. Problemet er blot! At de aldrig møder deres opponenter, deres politiske modstandere, alle dem der er uenige i deres synspunkter, alle dem der kan give inputs til en anden synsvinkel, indgang til problemet. Politikerne sidder imellem valgene og bliver pustet op som små balloner, der tror at de kan svæve hen over vælgermassen. De giver selvtillid! Og følger den danske folkeskoletradition, der vil give den enkelte selvtillid, tro på egne evner, og leve sit potentiale ud.
Samtidig er nutiden blevet fyldt op med politiske problemstillinger, som ikke hidtil har lagt en venstre/højre-dimension ned over problemfelterne. Klimaforandringer, corona og #metoo. Der har været nok at blive enige om i de enkelte partidannelser?Hvem skulle man alliere sig med? Osv.
I denne folketingssamling har det således givet 8 løsgængere ud af 179 folketingsmedlemmer, og der mangler fortsat næsten tre år af valgperioden. 8 skulle være ny Danmarksrekord. Og den seneste fik den politiske kommentar: Fra løsgående missil til løsgænger!
Udenfor Christiansborg sker den samme tendens. “Men in Black” bruger sociale medier til at mødes i store flokke her under coronaens nedlukning. En positiv talsperson der vovede at stå frem i aftenens Deadline på DR2, sagde at det der provokerede ham mest til at deltage i protestdemonstrationer var “folks attitude når du har en anderledes mening”. Og her skal vi altså ud i folkehavet med mindelser om balladen på Capitol, for at få svaret på Netavisen Pios spørgsmål “Hvorfor nedsmelter Venstre?” Talsmanden påpegede endvidere regeringens omgang med tvangsaspektet i forbindelse med corona-bekæmpelsen.
Pia Kjærsgaard omtalte Men in Black som voldsfascister.
Pernille Skipper sagde at nogle af de protesterende udvekslede adresser på folketingspartier.
Naser Khader sagde at Men in Black skulle holde ballademagerne væk.
Spørgsmålet er om “Men in Black” bare er Coronigans. Der vil dække ansigtet til, fordi de er bange for at chefen ellers fyrer dem dagen derpå! Eller det er frisører, manufakturhandlere, sportstrænere, der er bange for at deres kunder ikke vil vende tilbage, hvis de viser deres sande ansigt!
Talsmanden hævdede at hans deltagelse handlede om en fredelig markering af at langt de fleste af deltagerne var imod vaccinationspas og tvangsvaccination. Og at de fredelige deltagere følte at regeringen “havde frarøvet dem sociale aktiviteter”
Regeringen har begået fejl. Statsministeren forudså at der ville begåes fejl.
“Men in Black” vil også begå fejl, mente talsmanden. Og erkendte at det allerede var sket. Men som talsmanden sagde: “Vi har ikke erfaring i at udtrykke os politisk!” Men folk der samles kan komme op at køre over noget! “Folk lærer!!!”, sluttede talsmanden af. Men alle er velkommen.
“Hvorfor nedsmelter Venstre?” Ifølge politisk kommentator Hans Engell ville nuværende medlemmer af folketinget, der tidligere har repræsenteret et andet politisk, kunne danne et parti, der i det nuværende folketing ville være det tredje største parti.
Det viser hvor politisk uenige nutidens politikere, vælgere, og unge mennesker er. Der er blevet alt for mange emneparametre hvorpå vi kan blive uenige, have forskellige informationer og forskellige tilgange. Uenighederne mangler en politisk kampplads, hvor uenighederne kan mødes. Det foregik engang i folketinget og i partierne og deres vælgerforeninger. Nu foregår det på nettet i foraer hvor ingen bliver talt imod, får alternative informationer, og med den ego-spredning som de sidste 30 år har tilføjet menneskeheden, tåler vi ikke at blive talt imod, hvorfor krage søger mage endnu mere end nogensinde. Det hedder ikke “søgemaskiner” for ingenting. Vi søger i ring og det sørger søgemaskinernes algoritmer for.
“Hvorfor nedsmelter Venstre?” Fordi Jacob Ellemann har sine søgeord, og fordi Inger Støjberg har sine søgeord! Søgemaskinerne finder således for Jacobs vedkommende likes hos de radikale, socialdemokrater og SF, hvorimod Onger Støjbergs likes kommer fra DF og NB. Så enkelt er verden!
Verden vil bedrages og det sørger søgemaskinerne for! Vi ser kun os selv! Den politiske samtale er ophørt. “Der brændes nu dukker af” Langt før Sct. Hans.
Talsmanden på DR2 mente i øvrigt at Pio i 1870 var en lige så stor amatør som “Men in Black”
De radikale har åbenbart ikke svaret på “Hvorfor nedsmelter Det radikale Venstre?” Nedsmeltningen er jo allerede monumentan. #metoo og de sociale medier væltede partiet. Sådan kan man tage part efter parti.
Spørgsmålet er hvordan partierne stopper nedsmeltningen?
Hvornår har partierne sidst svaret en vælger på en henvendelse?
Hvornår har partierne sidst lavet foraer hvor almindelige folk kunne stille spørgsmål og få svar?
Hvornår har folketinget lavet åbenhus arrangementer, hvor politikerne online eller i virkeligheden kunne møde politikerne og stille deres spørgsmål og komme med ideer?
Hvorfor stiller partierne ikke krav til DR og TV2 om at politiske programmer skal handle om vælgerne, aktørerne og ikke de sædvanlige 20 politikere.
Hvorfor får partierne ikke deres egne månedlige tv-programmer hvor de selv bestemmer indholdet.
Hvorfor får vælgere ikke deres egne tv- programmmer og sætter focus på det politikerne er ligeglade med.
Hvorfor er der så lidt politik fra provinsen, regionerne, kommunerne.
Politik er blevet en boble i København!
Og den springer “Men in Black” nu ud af?
Det interessante er at 8 løsgængere i folketinget har gjort det samme!
Og i Venstre hopper de fra stol til stol! Alt imens vælgerne finder et andet ståsted!
Vælgere “søger” svar!
Det er det politik går ud på.
Selv mænd der havde svært ved at komme til orde i pigeskolen, søger svar.
Selv mænd der ikke er vant til at formulere hvad de egentlig mener, søger svar.
Selv mænd der ikke kan skrive et brev eller e-mail til en politiker, søger svar.

Nu har jeg skrevet til snart alle politiske partier! Og aldrig fået svar!
I folketingssalen sidder folketingsmedlemmer altid og skriver på iPhonen.
De skriver kun med folk de er enige med! De lytter aldrig til politiske modstandere - heller ikke i folketingssale. Straks de har været på talerstolen, tager de mobilen frem for at se de seneste likes!
Derfor nedsmelter Venstre! Derfor nedsmelter DF! Derfor nedsmelter Liberal Alliance. Derfor nedsmelter Alternativet! Derfor nedsmelter Det radikale Venstre!
Den dag søgeordene “samfundssind”, “sammenhold”, og “solidaritet” igen bliver upopulære, nedsmelter SF og Socialdemokratiet!
Det eneste “Men in Black” overser, er at pandemien, coronaen, epidemien hersker! Ingen af mændene er formodentlig gift eller kæreste med en sygeplejerske fra Hospitaler i hovedstadsområdet. Er du det så klæd dig i hvidt ved næste demonstration! Og undlad at bære maskering!
Vi kæmper i øjeblikket imod en usynlig fjende!
Den skaber fravær af sociale aktiviteter! Det gælder for 99,9 procent af danskerne!

Tænk hvis en gruppe af kvinder under besættelsen havde lavet en demonstration i København, hvor de under navnet “Frauen im braun” råbte: “Kram en tysker, kys en tysker, vi overgiver os, vi vil være sociale! Vi vil ikke længere sidde bag nedslåede gardiner. Vi er unge! Vi er kvinder! Vi vil elskes! Vi vil ud!“
Fraværet af sociale aktiviteter under de fem forbandede år fra 1939-45 bevirkede at ja, det præcise antal tyskerpiger kendes ikke, men det antages, at der var ca. 50.000. Resultatet af danske kvinders forhold til tyske soldater var ca. 5500 registrerede børn. Fraværet af sociale aktiviteter under krigen og opgivetheden over for dens eksistens, kostede tyskerpigerne social udskamning efter krigen i egne familier, i bysamfund, ja nogen flyttede til udlandet for at deres børn ikke skulle rammes af udskamningen.
Jeg forstår godt I “Men in Black” maskerer jer og bruger et amerikansk udtryk, der skal evt. undskylde jeres handlinger i en ukendt fremtid - men tænk hvis pandemien for alvor får fat - og den usynlige fjende vinder. Så bliver “Folks attitude når du har en anderledes mening” ikke sjov at lægge ry og ære til. De ofre folk allerede har lidt, får måske også behov for et afløb - i form af demonstrationer efter coronaen. Gad vist hvad der står på deres plakater? Folk kan lige så hurtigt samles igennem sociale medier til anderledes demonstrationer. Der er jo nogle som holder ud? Formodentlig de fleste! Det interessante bliver hvordan de reagerer? De udtrykker sig måske også bedst ved handling og ikke ved læserbreve, politiske henvendelser!
Verden er ikke bare sort eller hvid! Netop derfor nedsmelter Venstre i øjeblikket? Jacob Ellemann kræver et svar af Inger Støjberg?
Han opfører sig som “A man in Black” . Alle er velkommen! Så længe de er imod Inger Støjberg!
Eller for at alle skal forstå “Men in Black” . Alle er velkommen! Så længe de er imod Mette Frederiksen!

Tak for din analyse. Noget af det fineste og mest begavede jeg har læst vedr. den aktuelle politiske tilstand. Mvh Frode

Et virkeligt godt og velargumenteret indlæg, manden har fingeren på pulsen, og jeg er helt enig i hans visioner om, at der vil ske voldsomme forskydninger i det politiske billede ved næste folketingsvalg. Det kan så i den aktuelle situation komme ganske uventet, det er den siddende statsministers suveræne afgørelse.

Et virkeligt godt og velargumenteret indlæg, manden har fingeren på pulsen, og jeg er helt enig i hans visioner om, at der vil ske voldsomme forskydninger i det politiske billede ved næste folketingsvalg. Det kan så i den aktuelle situation komme ganske uventet, det er den siddende statsministers suveræne afgørelse.

Et virkeligt godt og velargumenteret indlæg, manden har fingeren på pulsen, og jeg er helt enig i hans visioner om, at der vil ske voldsomme forskydninger i det politiske billede ved næste folketingsvalg. Det kan så i den aktuelle situation komme ganske uventet, det er den siddende statsministers suveræne afgørelse.

Annonce