Fagforbund giver finanslov en lunken modtagelse

Det er "sparsomt med solstrålerne", lyder det i en af reaktionerne fra fagbevægelsen på det finanslovsudspil, som regeringen i dag præsenterede. Andre er mere positive.
Foto: HK Privat
Anja C. Jensen, forbundsformand, HK
Der er godt, at der sættes penge af til arbejdsmiljø, og det er positivt, at regeringen har valgt at videreføre muligheden for at tage uddannelse på 110 procent af dagpengene.

Det er forbundene under Fagbevægelsens Hovedorganisation i hvert fald enige om.

I de udmeldinger som forbundene har sendt ud, som reaktion på at SVM-regeringen torsdag præsenterede sit forslag til finanslov, hæfter en lang række forbund sig i netop det.

Men ellers er reaktionerne på forslaget blandede.

"Finanslovsforslaget er som marts-vejret lige nu. Selvom kalenderen siger forår, så er det stadig sparsomt med solstrålerne, og der ligger fortsat nogle store ubesvarede spørgsmål f.eks, i forhold til den økonomiske situation i det offentlige," lyder det fra Anja C. Jensen, der er forbundsformand for HK, ifølge en pressemeddelelse.

Samme toner lyder der fra Mona Striib, der er formand for FOA.

”Når man skræller de mange millioner og milliarder af, der allerede er fordelt gennem diverse akut- og inflationspakker og Ukraine-fond og meget mere, så står vi tilbage med et finanslovsforslag, der når det gælder vores fælles velfærd, kun lige er til øllet”, mener Mona Striib ifølge en pressemeddelelse.

“Helt generelt bekymret”

Flere pletskud og en kæmpe forbier. Sådan lyder dommen fra pædagogernes fagforening BUPL’s formand, Elisa Rimpler.

”Det er positivt, at regeringen afsætter penge på finansloven til uddannelse af meritpædagoger, udskudt skolestart og til flere pædagoger i daginstitutioner og SFO’er med mange børn i udsatte positioner. Men jeg savner godt nok den økonomiske saltvandsindsprøjtning til pædagoguddannelsen,” siger Elisa Rimpler ifølge en pressemeddelelse.

BUPL-formanden er "helt generelt bekymret" for, at den meget stramme finanslov vil presse de store velfærdsområder yderligere.

”Vi kan jo se, hvordan kommunerne trods ekstra penge til minimumsnormeringer alligevel sparer på børneområdet. Det kan komme til at koste os dyrt i fremtiden,” fastslår Elisa Rimpler

Pengene fosser ind i statskassen

Anderledes positiv er reaktionen fra Fagforbundet 3F. Svært at bevare pessimismen, lyder det fra forbundsformand Henning Overgaard.

"Trods massiv modvind fra stigende energipriser, høj inflation, stigende renter og øget økonomisk usikkerhed i lyset af krigen i Ukraine, klarer vi os fremragende. Der er gigantiske overskud på betalingsbalancen. Pengene fosser ind i statskassen, og den underliggende sundhedstilstand for de offentlige finanser er i 2022 opjusteret med hele 24 milliarder kroner. Selv om væksten bremser op, går arbejdsmarkedet kun lidt ned, så beskæftigelsesniveauet er fortsat tårnhøjt," siger han om den generelle situation.

Selv om der er rigeligt med penge i kassen, så har 3F-formanden forståelse for at regeringen lægger op til en økonomisk relativt stram finanslov.

"Men vi havde gerne set man allerede nu lagde sporene ud til de nødvendige og massive investeringer i vores erhvervsuddannelser. Det er ikke umiddelbart penge, der mangler, men vi kommer jo nok til at afvente forhandlingerne på universitetsområdet," siger Henning Overgaard.

Helt den samme tålmodighed overfor manglende investeringer i erhvervsuddannelser har man ikke hos Dansk Metal, der kalder den del af finansloven et svigt af den grønne omstilling:

”I skåltalerne er der nærmest ingen grænser for, hvor meget politikerne vil den grønne omstilling i Danmark. Men i virkelighedens verden kan det ikke lade sig gøre, hvis vi ikke får mange flere faglærte, som jo er dem, der skal producere og opsætte det, vi skal bruge – som f.eks. vindmøller og varmepumper," siger forbundssekretær Kasper Palm, som er ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal, og fortsætter:

"Nu præsenterer regeringen så endnu en finanslov uden investeringer i erhvervsuddannelserne. Det skriger til himlen, og det er et politisk svigt af den grønne omstilling, som man ellers taler så pænt om."

Finansminister Nicolai Wammen (S) har inviteret folketingets partier til forhandlinger om finansloven fredag.
 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce