Fakta-tjek: Mink-produktion er en dårlig forretning

Minkbranchen eksporterer for milliarder, men har også været udfordret gennem flere år. Mange ansatte er udlændinge
Foto: Coulorbox
Kik ind i nu tom minkfarm
Regeringen er i disse dage under voldsom beskydning for beslutningen om at aflive alle de danske mink, fordi Statens Serum Institut, SSI, har fundet potentielt farlige mutationer af coronavirus, der stammer fra danske mink.

Minkerhvervet har i mange år været kritiseret voldsomt af dyrerettighedsgrupper og andre, fordi de 15 til 17 millioner mink i Danmark, lever under meget trange kår.

Men nu står erhvervet over for en total nedlukning, og spørgsmålet er hvad konsekvenserne af sådan en nedlukning bliver overordnet set - ikke mindst økonomisk.

Hvor opdrætter man mink?

Danmark er verdens største producent af minkskind, foran Kina, Holland og USA.

Knap 9 ud af 10 danske minkfarme ligger i Jylland med de største koncentrationer i Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Jammerbugt kommuner.

At Danmark hører til blandt de helt store producenter af mink, skyldes blandt andet det faktum, at det danske klima er velegnet til opdræt, og at vi har en stor fiskeindustri, der kan lave det foder som mink æder.

Minkopdræt er blevet forbudt, eller er på vej til at blive udfaset, i femten europæiske lande

Konkurrencen om at være den største producent, er også blevet mindre de seneste tyve år, hvor minkopdræt er blevet forbudt, eller er på vej til at blive udfaset, i femten europæiske lande, blandt andet i Storbritannien, Østrig, Belgien, Holland og Norge.

Hvor mange arbejder med mink?

Der er, ifølge minkbranchen, omkring 6.000 mennesker ansat i mink-erhvervet og følgehvervene.

Der er, ifølge Danmarks Statistisk, beskæftiget 3.500 mennesker på danske minkfarme i 2018. 1.200 selvstændige landmænd, 400 medhjælpende hustruer og 2.000 ansatte lønmodtagere.

En del af de ansatte, knap 40 procent, er udlændinge, primært fra Østeuropa (Ukraine, Litauen og Rumænien) viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, der har set på beskæftigelsen fra august 2019 til august 2020. I den periode var der igennemsnit ansat 1.050 danskere og 750 udlændinge.

En del af de ansatte, knap 40 procent, er udlændinge, primært fra Østeuropa

Men minkbranchen er ikke kun det der sker ude på minkfarmene:

"Ud over de direkte beskæftigede på minkbedrifterne er der også andre og mere indirekte beskæftigede i branchen, da der blandt andet er jobs i foderindustrien, hvor minkproduktionen er aftager af animalske produkter fra fjerkræ og fisk, samt beskæftigelse ved verdens største pelsauktion Kopenhagen Fur,” siger Henrik Bolding Pedersen, der er chefkonsulent i Danmarks Statistik, til dst.dk.

Det sidste drejer sig, ifølge Kopenhagen Fur, om omkring 550 medarbejdere.

Er minkbranchen en god forretning?

Det har tidligere været en langt bedre forretning at producere minkskind, end det er nu. Prisen på de danske minkskind er faldet fra ca. 600 kroner per minkskind i 2013, hvor prisen på minkskind nåede sit højeste niveau, til cirka 200 kr. pr. skind i 2019.

Det koster mellem 250 og 290 kroner at producere et minkskind, så minkproduktion er altså pt. en direkte underskudsforretning.

Det koster mellem 250 og 290 kroner at producere et minkskind, så minkproduktion er altså pt. en direkte underskudsforretning

I 2019 eksporterede Danmark minkskind for 4,9 milliarder kroner. Det er et fald på 63 pct. siden 2013, hvor værdien af eksporten var 12,8 milliarder kroner.

Minkbranchen udgør under en procent af den samlede danske vareeksport på omkring 800 milliarder kroner. Tænketanken Kraka kalder minkbranchens betydning for samfundsøkonomien “begrænset”.

“Værdiskabelsen i minkindustrien inkl. leverandører udgjorde i 2019 2,5 mia. kr. – det laveste niveau i dette årtusinde. Det svarer til 0,12 pct. af den samlede danske værdiskabelse,” skriver Kraka i en analyse.

Mange minkfarme forsvundet

Minkbranchen har i flere år været i krise. Det skyldes - ud over de faldende pris på minkskind - også en overproduktion af minkskind, og at efterspørgslen - særligt på det kinesiske marked - er faldet.

I 2019 var værdien af densamlede minkproduktion på ca. 2,5 milliarder kroner, mens værdien i 2012 lød på 9,5 milliarder kroner.

Det er muligt at regeringen har udstedt en dødsdom over en allerede terminal syg patient. I 2019 havde pelsdyrbedrifterne i Danmark i gennemsnit et underskud på 700.000 kroner.

I 2019 havde pelsdyrbedrifterne i Danmark i gennemsnit et underskud på 700.000 kroner

“Erhvervet ville ikke kunne have overlevet, hvis prisen for skind vedvarende ligger under fremstillingsprisen. Det er derfor muligt, at man ved aflivning af de danske mink ”lukker” en branche, der under alle omstændigheder er i betydelige problemer,” konkluderer tænketanken Kraka.

Siden højdepunktet i 2013 er en tredjedel af de danske minkfarme nedlagt. I 2019 var der 792 bedrifter sammenlignet med 1.169 i 2013, viser tal fra Danmarks Statistik.

Nogle bedrifter ligger på flere ejendomme, hvilket giver det tal på i alt 1.146 minkfarme, som har været fremme i offentligheden og som også fremgår af Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Hvad er en mink?

En mink er et lille dyr i mårfamilien - altså ligesom en grævling, odder eller en ilder - på cirka 50-70 cm og med en vægt på omkring 1-2 kilo.

Minken som man indtil nu har opdrættet på bl.a. danske minkfarme er oprindeligt fra Nordamerika. Der er også en europæisk mink, men den er næsten uddød og lever kun få steder i Østeuropa.

Undslupne mink betragtes som en såkaldt invasiv art og må jages året rundt

Nordamerikanske mink er blevet opdrættet i Europa siden begyndelsen af 1920’erne. Undslupne mink betragtes som en såkaldt invasiv art og må jages året rundt. Det skydes årligt 5-6.000 mink i den danske natur.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Fin artikel.
Selvfølgelig skal vi give minkfarmerne fair kompensation.
Men jeg er træt af højrefløjens (samt flere minkavleres) hyleri og hykleri. Vi lever i et privatkapitalistisk samfund, hvor nogle investorer er heldige og scorer kassen - andre er uheldige og må lukke butikken. Nogle minkavlere har nu investeret i en branche, der gennem nogle år har givet underskud, med forventning om overskud ad åre. Den grove kapitalistiske tankegang er, at det er deres problem. Men vi lever i et samfund hvor vi andre viser samfundssind (fex ved at isolere os og giver afkald på mange indtægter) og derfor vil de fleste af os kompensere minkavlerne rimeligt. Så de kan få en "værdig tilbagetrækning".(Arne-modellen)
Jeg håber, at minkavlere og deres våbendragere på højrefløjen på samme måde vil vise samfundssind og støtte andre grupper, der ryger på røven.... Hvis ikke bør vi kræve erstatning for de udgifter, der er forårsaget af virusser der er muterede i minkbesætningerne. Ca 40% af de corona-smittede i Nordjylland, er smittede med virus, der er muterede via mink!!! Men selvfølgelig skal minkavlerne have en fair kompensation. Vi andre viser samfundssind og betaler lidt mere i skat..

Selvfølgelig skal de have erstatning. Men hvad har andre brancher fået i erstatning, når en ny lov gjorde det svært at drive et firma videre, eller man lavede en trafikregulering, så gadens butikker måtte lukke. = 0 kr.

Jgodt indlæg jeg er helt enig... Jeg mener os.at hele landbruget...og iser når man kikker på.. minkavlere og Svineproducenterne..jamen..svinefarme vil op på 60 millioner idag slagter vi 15 mil i Danmark og 15 mil i udlandet om året..landbruget vil fordoblet Svineproducen..og det startede allerede i 2017...Venstre og de konservative.. Burde.. Vise.. Noget mod..istedenfor RØV.. Landbruget skal vær økologisk.. Vi skal heller EXPORT 90%..hvorfor.. Landbruget sidder på 75%80% af Danmarks areal..landbruget udgøre 43% afco2 i Danmark..og det er kun dyre..90%.. EXPORT.. Svineproducenterne i Danmark sviner for 150 millioner...

Fakta er, at på bundlinjen kommer minkavlen i Danmark til at koste skatteborgerne penge - besætninger skal kontrolleres, testes, slås ned, avlerne skal kompenseres, nye løsninger skal findes osv. Skurkene er de politikere - og embedsmænd - som har tilladt besætninger op til 40.000 individer tæt sammen i landskabet - det udgør en sundhedsrisiko - Corona eller ej. De samme politikere og embedsmænd har på samme måde tilladt megastore svinebesætninger og kyllingefarme. Stop det. Det er reservoir for dødelige vira og bakterier. De kloge hjerne må udtænke andre systemer.

Margit måske du skulle sætte dig lidt ind i hvordan man forhindre smitte i dyrehold;-)

De danske kontroversielle svin er nogle af de mest raske i hele verden;-)

Men du er vel socialdemokrat, og derfor ligeglad med fakta!

Jens Peder Nielsen Og du er vel bonderøv og ved derfor ikke bedre.

Prøv med en sober tone ( hvis du ved hvad sober er )

ER det fordi øffebasserne lever af tilskud af medicin i deres foder?

Er det overhovedet noget du ved noget om der er medicin i foderet ???

Du er vel en socialdemokrat.. 😂😂😂..NEJJJ DET ER JEG GODT NOK IKKE..jeg Ligger på midten..og ingen favoritter..

Du er vel en socialdemokrat.. 😂😂😂..NEJJJ DET ER JEG GODT NOK IKKE..jeg Ligger på midten..og ingen favoritter..

Du er vel en socialdemokrat.. 😂😂😂..NEJJJ DET ER JEG GODT NOK IKKE..jeg Ligger på midten..og ingen favoritter..

Alle landets risikogrupper og borgere generelt skal helt sikkert være glade for Danmark HAR en "rød" regering.
Det ville have været KATASTROFALT hvis det "blå¨kompagni" sad ved roret. Mange flere ville DØ af Corona,og alle med få økonomiske midler ville komme til at vende vrangen ud på tegnebogen,...Der ville ikke være så meget som en krone tilbage for dem til hverdagens omkostninger. Det "blå kompagni" ville sidde på deres troner og knejse som arrogante majestæter. Og landets borgere ville konstant høre at ...."detteher er som en almindelig influenca"...På hospitalerne ville folk der ikke kunne tåle smitten fra Corona dø som fluer. Og i stedet for minkgrave ville der blive udgravet MASSEGRAVE til hoben af døde borgere. DER ER VEL INGEN DER TROR PÅ AT DE BLÅ PARTIER KUNNE HAVE GJORT NOGETSOMHELST BEDRE END DEN SIDDENDE REGERING ????

Ika træk sølvpapirshatten godt ned over øjnene tosse;-)

Du har virkelig gang i konspirationsteorierne!

Jeg har ikke taget stilling til indlæggets indhold, men STOP brugen af det krænkende, diskriminerende og hadefulde ord sølvpapirshat!

Fuldstændig enig - vi er jo ikke i USA

M
Hvorfor er Mette Frederiksen ikke trådt tilbage?
Så en usympatisk kriminel regeringen!

Måske de burde tage deres jakker og ministerbiler!

Aldrig har Danmark haft så en elendig statsminister, selv Poul Nyrup Rasmussen som smadrede vores velfærd, var bedre end skrige skinken!

Jens Peder Nielsen
Hvorfor er Mette Frederiksen ikke trådt tilbage?
Vi havde et folketingsvalg i 2019, og da blev socialdemokratiet
det det største parti, det kaldes valg i et folkestyre, for at
være en demokratisk måde, af afgøre hvem der skal styre et land,
et flertal ved dette valg til folketing, valgte Mette Frederiksen
som den der skulle forsøge at danne en regering.
Det er de samme partier, som valgte hende til at danne en regering,
som kan, sammen med andre, stille mistillid til hende.
Så må hun udskrive et valg til folketinget.
Den regering som havde statsministerposten, før Helle Thorning,
Var efter din mening også en usympatisk kriminel regeringen!
De brød grundloven i 2009, den 20 februar, brød Kristian Jensen
grundloven, han var skatteminister, han fik KUN en såkaldt NÆSE,
for at tilsidesætte grundloven, trods det faktum,
han gjorde det med vilje, for at tækkes erhvervslivet.

Gå ud i skoven med dine skingre meddeleser

MINKDYR skal og bør aldrig være eller blive en forretning. Dem der mener det ,skulle måske selv prøve at være spærret inde ,i et særdeles lille bur.Kun for at æde, og vente på at blive "pelset".

Annonce